Bayrama artık sayılı günler kaldı. Tüm dünyada olduğu gibi Avustralya’daki Müslümanları, kurban heyecanı sardı bugünlerde. Ülkemiz Türkiye’de, kurbanlık hayvanlar için çadırlar kuruldu, satışlar ve sıkı pazarlıklar bütün hızıyla devam ediyor. Kimisi kurbanını kutsal topraklarda, kimisi ailesi ile birlikte kesiyor kimisi de uzak diyarlara adını bilmediği yoksullara bağışlıyor. Buradaki toplumumuz ise; ne kurban çadırına gidip kurbanlık pazarlığının zevkini tadabiliyor, ne de evinin bahçesinde kurbanlık keserek, bayram telaşını tüm mahalleliye yaşatabiliyor. Ama elinde kurban toplama koçanlarıyla kapı kapı dolaşan Avustralya’daki insanlarımız, adını sanını bilmediği, etin kokusuna hasret dünyanın çeşitli bölge ve beldelerinin insanlarına kurban topluyorlar. İnsanoğlunun birbirine muhtaç olması, aralarındaki yardımlaşmaları zorunlu kılıyor. Paylaşma ve yardımlaşma; cimrilik, bencillik, aç gözlülük, kıskançlık gibi kötü duygu ve davranışlara engel olur. Sevgi, dayanışma ve sorumluluk gibi özelliklerin gelişmesine katkı sağlar. Böylece insanın kişilik gelişimine ve ahlakının olgunlaşmasına yardımcı olur. Bu nedenle adını bilmediği ülkelerin fakir-fukaraları ve garip-gurabalar için hayırda yarışarak, kapınızı çalan, sizi arayanları eli boş çevirmeyin. Çünkü, biz yılda bir kez Ramazan ayında açlık ve susuzluğun zorluklarını hatırlıyoruz ama verdiğimiz kurbanların gideceği, kadar daha adını bilmediğimiz yerlerde yaşayanlar, hayat boyu yokluğu yaşıyor. Avustralya Nur Vakfı da geçtiğimiz sene kurban bağışlarını Afrika’nın en fakir ülkesi Etiyopya’da kesip, dağıtmıştı, bu yıl yine Afrika için kurban topluyor. Uzun yıllardan beri Kurban toplama organizasyonlarını yapan Galaxy (Feza) ve Selimiye Vakıf’ları ise; bu sene de, Endonezya, Filipinler, Kamboçya, Vietnam, Laos, Papua Yeni Gine, Pakistan, Çad, Gana, Kenya, Bangladeş, Tanzanya, Senegal, Gambia, Kamboçya ve daha adını çekmediğimiz ülkelerde kurban dağıtımını yapacaklar.
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte kurbanlıklar da alınmaya başlandı. Evlerde Kurban Bayramı’nın heyecanı iyiden iyiye hissedilmeye başlanırken, diğer yandan bayramı fırsat bilip ihtiyaç sahiplerini unutmayan hayırseverler de kurbanlarını verecek yerler aramaya başladılar. Avustralya’da dernek, vakıf ve insani yardım kuruluşları tarafından başlatılan kurban kampanyaları hızla devam ediyor. Çeşitli organizasyonlar aracılığı ile toplanan kurbanlar bu yılda başta Afrika olmak üzere dünyanın farklı bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Yaklaşık bir ay önce başlatılan kampanyada hemen hemen tüm kuruluşlar ortak bir miktar belirlediler. Müslümanlar vacip, nafile, adak ve akika kurbanlarını 100 dolar ödeyerek, bu ibadeti yerine getirmiş, aynı zamanda da belki de birçok insanın senede birde olsa et yemesine vesile olmuş olacaklar. 1996 yılından beri düzenlediği kampanyalarla Avustralya’da yaşayan Müslümanların kurban bağışlarını muhtaç insanlara ulaştıran Galaxy (Feza Vakfı) ve Selimiye Vakıf’ları da bu yılki kampanyasında ete muhtaç kalmış özellikle Afrika’nın farklı noktalarına götürecekler. Gerek Avustralya’da kurban verme konusundaki duyarlılığın yıldan yıla katlayarak devam etmesi, gerekse toplanan kurbanların muhtaç beldelere daha kapsamlı bir şekilde ulaştırılması için Galaxy Vakfı tarafından kurulan Avustralya Relief Oganizatian (ARO) yardım kuruluşu, geçen Ramazan ayında da ihtiyaca sahip bazı ülkelerde Ramazan kumanyası dağıtmıştı. Bağışların gönderilen ülkelerde toplumun her kesiminden takdir topladığını vurgulayan kuruluş yetkilileri, söz konusu ülkelerin devlet yetkililerinin kurbanlardan dolayı Avustralya’daki hayır sahiplerine her zaman şükranlarını yerel medya kuruluşlarında dile getirdiklerini ifade ettiler. Bu yıl da aynı şekilde kurban bağışlarının yerinde teslim ve dağıtımı konusunu organize eden gönüllü kuruluşlar, bundan bir süre önce kurulan (Australian Relief Organisation (ARO) Yardım Kuruluşu, şemsiyesi altında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. ARO Koordinatörü Cihan Tümen, ”Gönüllü arkadaşlarımız, kesimler sırasında bağış sahiplerinin isimlerini teşrik tekbirleri eşliğinde tek tek okuyarak, kestirecek. Böylece, kurbanlar, dinimizin özündeki paylaşma ruhuna uygun olarak ihtiyaç sahiplerine birinci elden ulaştırılmış olacak” dedi. Söz konusu ülkelerde devlet erkanının yansıra asker ve emniyet görevlilerinin de dağıtım için yardımcı olduklarını belirten Tümen, yerel medya organlarının da bu önemli organizasyonu topluma duyurulmasını sağlayacaklarını kaydetti.
NUR VAKFI: BİR KURBAN DA BENDEN OLSUN
Ayrıca, evine kurban eti bereketi girmesini isteyen Müslümanlar organizeler dolayısıyla, kurban kestirip ailesi, yakın ve akrabaları ile bayram tadını da çıkartabilecek. Bu organizelerden biri de uzun yıllardır Afrika ve Asya ülkelerinde yaşayan fakir insanların kurban eti ile yüzlerini güldüren Avustralya Nur Vakfı tarafından düzenleniyor. ‘‘Bir Kurban da Benden Olsun’’ kampanyası ile Müslümanların kurban bağışlarını 100 dolar karşılığında Afrika’ya ulaştıran Avustralya Nur Vakfı, isteyenlerin 130 dolar karşılığında kurbanlarını burada kestirebilmelerini de sağlıyor. Kurban etleri bayramın ikinci günü vakfın belirlediği adreslerden teslim alınabilecek. Avustralya Nur Vakfı geçtiğimiz sene kurban bağışlarını Afrika’nın en fakir ülkesi Etiyopya’da kesip, dağıtmıştı. SYDNEY-MELBOURNE-Cihan