SBS Tv ve Radyonun Sydney merkez binasını ziyaret eden ikinci grup vali yardımcıları ve kaymakamlar, kurumun Strateji ve İletişim Sorumlusu Todd Loydell, Türkçe Yayın Bölüm Koordinatörü Tanju Yenisey ve Sydney Yayın Sorumlusu Özen Özüner tarafından bilgilendirildi.
Türkiye’den gelen 35 kişilik ikinci grup kaymakam ve vali yardımcıları, Sydney’deki incelemelerinin ardından Canberra’ya geçti. 35 kişilik heyet, Sydney’deki temasları çerçevesinde, SBS’i ziyaret etti. SBS Tv ve Radyosu’nun Merkez binasını ziyaret eden heyet, Türkçe Yayın Bölüm Koordinatörü Tanju Yenisey ve Sydney Sorumlusu Özen Özüner tarafından karşılandı. Türkçe yayınları hakkında bilgi veren Tanju Yenisey, programlarda tarafsızlık ilkesinin önemine işaret etti. Koordinatör Yenisey; ‘‘Düşünce yapımız ne olursa olsun yayınlarımız, her zaman tarafsız olmak zorunda. Toplum hiç bir zaman bizden tek yanlı haber almamalı.’’ dedi. Türkçe’nin, ilk yayına başladığı dil grupları arasında yer aldığını, halihazırda 74 farklı dilde yayın yapıldığını belirten Yenisey, SBS’in ülkenin çokkültürlülük yapısının en canlı örneği olduğunu belirtti. Radyodaki yayınların, etnik toplumun kendi diline göre yapıldığını hatırlatan Yenisey, SBS TV kanalının ise genellikle İngilizce yayın yaptığını hatırlattı. SBS’in büyük bir çatı olduğunu sadece Tv ve radyodan oluşmadığına dikkati çeken Yenisey, bunların, müzik CD’si, video kasetleri ve kitap satışı olduğunu belirtti. SBS Strateji ve İletişim Sorumlusu Todd Loydell, Avustralya’nın çokkültürlü bir hayat tarzını benimsemiş bir ülke olduğunu belirterek, nüfusun % 47’sinin ya kendisinin yada anne-babasının yurtdışında doğduğunu söyledi.
SBS’TE TÜRKÇE 16. SIRADA
SBS’in Stareteji ve İletişim Müdürü Loydell, SBS’in 74 dilde yayın yapan ve dünyada benzer yapıya sahip başka bir medya organının bulunmadığını ifade ederek; “Avustralya’ya göç eden toplumların dil sayısı 68’den 74’e çıkarıldı. Bununla yeni gelen göçmenlerin bu şekilde kendi dillerini radyo programı aracılığıyla unutmamaları sağlanmış oluyor.”dedi. Avustralya’da yaşayan göçmen nüfusun çok hareketli ve değişken olduğunu belirten Strateji Müdürü, SBS’de daha önce Mandarin dilinin 7. sıradayken birinci sıraya, Hint dilinin 18. sıradan 9. sıraya, Türkçe’nin ise 16. sırada bulunduğunu hatırlattı. Programdan sonra heyet başkanı Şükrü Yıldırım kuruma yaptıkları ziyaretin anısına SBS’e bir teşekkür plaketi verdi. Başkent Canberra’daki programlarının ardından bu hafta Melbourne’da çalışmalarını sürdürecek olan Türk heyeti, Avustralya’da afet yönetimi, eğitim sistemi, yaşlı bakım merkezleri ile sosyal güvenlik kurumlarının genel durumları gibi, mahalli idareleri ilgilendiren 18 ayrı konu başlığı altında incelemelerde bulunacak.