Dr. Fevzi Özgönül, Meydan Gazetesi’ndeki köşesinde soruları cevaplıyor.. SORU: YELİZ K. Selamlar, ben çok meyve yiyorum acaba bir zararı var mıdır? Bir seferinde kan aldırmıştım, yediğim meyvelerden olsa gerek, kanımda alkol çıkmıştı. Elmayı çok yiyorum, şeker hastalığı meyveden de olabilir mi? CEVAP: Günde tükettiğimiz 1 avuç dolusu meyve günlük vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılar. Özellikle yazın bol şekerli meyvelere hiçbirimiz hayır diyemiyoruz. Fakat her yiyeceğin fazlasının zararlı olduğu gibi meyvelerin de fazla yemenin zararları vardır. Meyve yerken şunlara dikkat etmenizi öneriyorum: 1- Meyveyi mevsiminde yemeye dikkat edin. 2- Meyve yerken meyvenin kendisine özgü kokusu ve tadı olmasına dikkat edin. Eğer bu koku ve tadı alamıyorsanız o meyveden uzak durun. 3- Meyveyi günde iki avuç dolusundan fazla yemeyin. 4- Meyveyi asla güneş battıktan sonra yemeyin 5- Meyve yerken kabuklarıyla birlikte yiyin fakat çok iyi yıkamaya özen gösterin.
NASIL KİLO ALABİLİRİM?
SORU: HÜLYA Y.
Merhaba, ben 19 yaşında ülseratif kolit hastası bir genç kızım. 1 yılda 10 kilo verdim, şu an 40 kiloyum. Her şeyi yiyemediğim için kilo alamıyorum. Nasıl kilo alabilirim?
Cevap: Kilo almak için düzenli ve gündüz beslenmelisiniz. Fakat size yardımı olması için ülseratif kolit rahatsızlığında ne tür yiyecekleri yememeniz gerektiğini gösterir bir liste hazırladım. Bu yiyeceklerden uzak durun. Yavaş yavaş ideal beden ölçülerinize ve sağlığınıza kavuşursunuz.
Bu yiyeceklerden uzak durun:
* Yağda kızarmış etler, sucuk, pastırma, sosis, kavurma etler, salamura balık
* Kepekli ekmek, kraker, bisküvi, buğday, mercimek, bulgur, nohut, kuru bakliyatlar
* Sebze çorbaları, yağda kızartmalar, sebze kızartmaları
* Baharatların hepsi, ketçap, turşu, kuruyemiş, zeytin, hardal, sirke
* Ekşi meyveler, kuru meyveler
* Tatlılar
* Alkollü içecekler, kolalı içecekler, karbonatlı içecekler, koyu çay, kahve, neskafe, boza, limonata, süt ve sütlü kahve.
ACIKMIYORUM NORMAL Mİ?
SORU: HALE G.
Ben 23 yaşındayım ve 12 yaşımdan beri zayıflamaya çalışıyorum. 1.75 cm boy ve 120’ye yakın kilodayım. Daha önce çok kitap okudum. Üniversite hastanelerinden kitaplar da aldım. Dukan vs çeşitli diyetler de uyguladım. Son bir umut dediklerinizi uygulamaya çalışıyorum. Hayatımda ilk defa pastayı reddettim çünkü acıkmamıştım. Yani her şey iyi, yüzümün toparlandığını bile hemen hissettim. Fakat ben 1 haftadır gerçekten acıkmıyorum. 6 saat de geçse kahvaltıdan sonra acıkmıyorum örneğin. Ve midemde bir ağrı bir stres hissediyorum. Normal midir?
CEVAP: Midenizde ağrı ve stres hissetmeniz normal değil. Bu konuyu bir doktora danışmanızda yarar var. Fakat acıkmamanız normal zaten. İnsanoğlu en fazla 2 öğün yemek üzere yaratıldı. Dolayısıyla siz artık fabrika ayarlarına geri döndünüz ve şimdi sıra ideal bedeninize dönme vakti geldi. Sadece size önerim sakın sabah kahvaltınızı atlamayın ve erken yapmaya gayret edin. Sonrasında 7-8 saat sonra fakat 17-18’i geçmeden bir öğlen yemeği yiyin ve hayatınızı yaşayın. Aralarda atıştırmamaya dikkat edin. Yoksa erken acıkmaya başlarsınız. Sadece bir öneri daha: 120 kilo olduğunuz için akşam 1 öğün daha yapıp bu öğünde çorba veya pişmiş bir zeytinyağlı yemek yemenizi öneririm. Çünkü bu kadar yüksek kilolarda mutlaka insülin direnci de oluşmuştur ve uzun açlıklarda kan şekeriniz yükselebilir.
NE ZAMAN ZAYIFLARIZ?
* Hareketsiz kalmanın bizi ideal bedene döndüremeyeceğini anladığımızda,
* ‘Kilo aldık mı’ diye tartılmanın bize zarar verdiğini anladığımızda…