Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ” Bankacılık sistemi sağlam olan 2-3 ülke var. Bunlardan biri Türkiye, Kanada ve Avustralya. Onun dışında tüm ülkelerin banka bilançoları çok kötü” dedi.
Yılmaz, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ve Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) tarafından düzenlenen “Türkiye ve Dünya Ekonomisinde Güncel Değerlendirmeler: Neredeyiz, Nereye Gidebiliriz-” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Dünya ekonomisinin görünümüne yönelik yorumlarda bulunan Yılmaz, global ölçekte istikrarın henüz tesis edilemediğini, Çin’de dış ticaret dengesizliğinin devam ettiğini, Avro Bölgesi’nde “herkesin ağzında çözüm lafı dolaşmasına rağmen” kimsenin bulunduğu pozisyondan geri adım atmak istemediğini ifade etti. Hindistan’ın enerji darboğazı yaşadığını, Brezilya’nın da gerileme trendine girdiğini anlatan Yılmaz, 2010 ve 2011’de gelişmiş ülkeler gerilerken gelişmekte olan ülkelerin büyüdüğünü, 2012’de ise tüm ülkelerin geriye gittiği bir tablonun ortaya çıktığını ifade etti. ABD ve Avro Bölgesi’nde batması gereken bankaların ayakta tutulmaya çalışılmasının sorun yarattığını, birçok bankanın halen “zombi kurumlar” olarak yaşadığını kaydeden Yılmaz, “Bankacılık sistemi sağlam olan 2-3 ülke var. Bunlardan biri Türkiye, Kanada ve Avustralya. Onun dışında tüm ülkelerin banka bilançoları çok kötü” dedi. Dünya ekonomisinde enflasyon riskinin bugün itibarıyla gözükmemesinin tek olumlu gelişme olduğunu belirten Yılmaz, “Bu da biraz fırtına öncesi sessizliğe benziyor. Likiditenin bu kadar arttığı bir ortamda enflasyon dalgasının olmaması son derece zayıf bir ihtimal” diye konuştu.
Yılmaz, Türkiye ekonomisi için orta vadeli programda 2012 yılı için yüzde 4 büyüme öngörüldüğünü anlatarak, “Gelinen nokta itibarıyla Merkez Bankası’nın gevşetici politikaya bağlı olarak ekonomide yüzde 4’e yakın bir büyüme gerçekleşecektir” dedi.