Hurma, Ramazan ayının özellikle oruç açma ile özdeşleşen meyvelerinden bir tanesidir. İçeriğinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunduran hurmanın faydalarını saymakla bitirebilmek pek de kolay değildir.
İftar vakti vücudun beyin ve sinir hücreleri için gerekli olan glikozun en kolay şekilde karşılanması gereken öğündür.
Banu TOPALAKÇI SALMAN- BUGÜN GAZETESİ
Hurma bunun için çok iyi bir kaynak olup, düşük kan glikoz düzeyini normal düzeye getirmek için yeterlidir. Fibrin içeriği açısından da dengeli bir kan şekeri artışı sağlayacaktır.
Bir hurma tanesinde 15 mg kalsiyum, 14 mg magnezyum, 1.5 gr lif ve 160 mg’dan daha fazla kalp sağlığı açısından önemli olan potasyum minerali vardır.
Hatta içinde bir miktar A vitamini, ayrıca değişik miktarlarda yarım düzine kadar diğer vitamin ve mineral mevcuttur.
Sindirimden göze kadar her derde deva
– Günde 2-3 adet ve iftarda tüketilecek hurma sizi her açıdan sağlıklı kılacaktır.
– Hurma badem, fındık ve cevizle birlikte tüketildiğinde özellikle uzun bir açlık için mükemmel enerji karışımını yaratır.
– Aç karnına tüketilen hurmanın bağırsak parazitlerini öldürdüğü bilinmektedir.
– Kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık, sindirim sistemi problemleri, mide bulantısı, iştahsızlık, zayıflık, kalp problemleri; ve kansere karşı koruyucudur.
– Anne adayları için doğumu kolaylaştıran, emziren kadınların ise süt miktarını artıran etkisi vardır.
– Düzenli tüketilen hurma göz sağlığını korurken, özellikle gece körlüğünü iyileştirici özellik göstermektedir.
– Lif oranının yüksek olması dolayısı ile kabızlığa karşı iyi geldiğinden de söz etmek gerekmektedir. Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tanehurma, sabah aç karnına içildiğinde, kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır. İçerisine 1 yemek kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı da zeytinyağı koyduğunuzda etkisi daha da artacaktır.
– Kötü huylu kolesterolü düşürür.
– Karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin atılımını kolaylaştırır.
– Hücre yaşlanmasından koruyucu etkisi vardır. Gençlik iksiri olarak değerlendirilebilen hurma, bu özelliği ile antioksidan etki göstermektedir.
Kimler hurma yemekten sakınmalı?
Eğer metabolik sendromu ya da diyabette dahil olmak üzere kan şekeriyle ilgili bazı sorunlar yaşıyorsanız ya da eğer kilo vermeye ve şekerinizi kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız bu yiyeceğin tüketimine dikkat etmelisiniz.
Ramazan’a özel içecekler
Mineralli su: İftarda orucunuzu açmak için ve iftarla sahur arasında sıvı ihtiyacınızı gidermek için içebileceğiniz mineral zengini, bir o kadarda renkli ve eğlenceli bir su..
Cam bir sürahi ya da karafa, dilimlenmiş karpuz, kavun, limon, şeftali ile kiraz ve 1 adet çubuk tarçın ile 2-3 adet karanfili karıştırarak buzdolabına kaldırınız. İçerken isterseniz içine maden suyu, nane yaprakları ve tekrar taze limon suyu ekleyebilirsiniz. Bu sıcaklarda buz ilavesi de hiç fena olmayacaktır. İftar ve sonrasında keyifle içmeniz dileğiyle…
Komposto: 1 kg mevsim meyvesi ve 2 lt su, kabuk tarçın, karanfil, taze nane yaprakları, ve adaçayını 10 dk kadar kaynatın. Soğuduktan sonra bol limon suyu ilavesi ile iftarda ve sonrasında içebilirsiniz. (tatlı tadı almak isterim diyorsanız, kaynadıktan sonra tatlandırıcı ilave edebilir ya da 1 yk kadar bal ekleyeblirsiniz…)
Limonata: Evde hazırlayacağınız şekersiz limonata ya da hazır satılan şekersiz limonatalardan öğün aralarında tüketebilirsiniz.
Cacık: 2 adet salatalık, 200 gram yogurt, 1 şişe maden suyu, taze nane ve dereotu yapraklarını blenderize ettikten sonra içimi çok lezzetli, sağlık açısından ise son derece dengeli bir Ramazan içeceği hazırlayabilirsiniz…
Kurtarıcı Smoothie: 1 bardak sade kefir, 1 çay kaşığı vanilya, çekirdekleri çıkarılmış bir avuç kiraz ya da vişne ile hazırlayacağınız bu içecek, içeriğindeki aktif probiyotik bakteriler sayesinde, sindirim sisteminizde oluşabilecek rahatsızlıkları (kabızlık, hazım problem, şişkinlik, ishal…) engelleyecektir.
Yaz sıcaklarıyla karşıladığımız Ramazan günlerinde oruç tutacak kişilerin en çok düşündükleri konulardan biri susuzluk…
Hayatımızın ve metabolizmamızın kaynağı olan su, bu ay süresince olabildiğince fazla miktarlarda tüketilmelidir. Susuz kalan vücut; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olur. Dolayısıyla iftar sahur saatleri arasında saat başı 1-2 bardaksu, şekersiz komposto ve limonata tüketilmelidir. Bunun için saatimizin hatırlatıcısını kurmak en kolay yöntem olacaktır. Yine sahurda su oranı yüksek meyveleri ( karpuz gibi..) mönüye dahil etmek ya da ara öğün olarak tüketmek fayda sağlayacaktır.