• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
Zaman Avustralya
No Result
View All Result
Home Avustralya

Yurtdışındaki soydaşlar yarın ilk olarak Avustralya’da sandık başına gidiyor

Ocak 1, 2015
in Avustralya
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

Yurt dışındaki 2 milyon 700 bin Türk seçmenin sadece 248 bin 287 kişi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmak için başvururken, Avustralya’da 150 bin Türkiye vatandaşının varlığına rağmen YSK’ya kayıt yaptırılanlar 35 bin civarında. Sandık başına yarın gidecek olan seçmenin ise daha düşük rakamlarda kalması bekleniyor.

Avustralya’da yaşayan gurbetçiler, yarın sandık başına gidiyor. 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlık seçiminde ilk kez oy kullanacaklar, Perşembe, Cuma ve Cumartesi olmak üzere üç gün oy kullanacak. 31 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde oy kullanabilmek için sandık başına gidecek olan Avustralyalı Türkler, yurtdışında ‘ilk oy’ kullanan vatandaşlar olacak. İlk kez yapılacak oy kullanma işlemini kolaylaştırabilmek için Sydney ve Melborune’ şehirlerinde kurulan sandıklarda oy kullanacak olan seçmenlerin önemli bir kısmının, sandık başına gitmeyeceği belirtildi. Sydney ve Melbourne olmak üzere iki merkezde kurulan sandıklarda oy kullanacak olan Türk seçmenlerin, seçime ilgi göstermediği belirtildi. Avustralya’da 150 bin Türkiye vatandaşının varlığına rağmen YSK’ya kayıt yaptırılanların 35 bin civarında olduğu, sandık başına giderek oy kullanacak seçmenlerin ise bu rakamının çok daha altında kalacağı tahmin ediliyor. Yurtdışında yapılacak oy kullanma işleminde oyların Türkiye’ye götürülerek, sayılmasının vatandaşlarda büyük bir güvensizliğe neden olduğu kaydediliyor. Bilhassa 30 Mart’ta yapılan mahalli seçimlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, ‘trafoya kedi girdi onun için elektrik kesintisi oldu’ yönündeki açıklamasına işaret eden Avustralyalı seçmenler, AKP’nin seçim hırsızı kedilerinin Kıta Ülkesine kadar gelerek, THY ile Türkiye götürülecek olan oy torbalarına girebileceğine dikkat çektiler. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme randevusu alan yurt dışındaki Türk sayısının 248 bin 287′de kaldığında dikkat çeken Avustralyalı soydaşlar, bu rakamın Yurt dışında bulunan 2 milyon 722 bin seçmenin, onda biri bile etmediğine işaret ettiler. Konuyla ilgili görüşlerini Cihan’a açıklayan Avustralya’daki seçmenler, yurtdışındaki oyların Türkiye’ye götürülerek sayılmasının insanlar üzerinde güvensizliğe neden olduğunu, bu nedenle bir çok kişinin sandığa gitmeyeceğini açıkladılar.

KATILIMIN AZLIĞININ NEDENLERİ

Yurt dışında ve özellikle başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ile Avustralya’da yaşayan Türkiyeli seçmenlerin sandık başına gitmelerine engel teşkil eden bir başka nedenin ise; özellikle oy kullanmak için getirilen randevu sistemini olması olduğu belirtiliyor. Avustralya’da yaşayan seçmenlerin özellikle 50 yaşı üstü insanların, internet kullanma imkânının olmaması nedeniyle, seçim kaydını yapamadığını ya da kayıtlı olup olmadığını kontrol edemediği açıklandı.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Sydney Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erhan Bozkurt şöyle konuştu;“ Avustralya’daki insanlarımızın seçime ilgi göstermemesinin bir kaç nedeni var. Birincisi, oyların Avustralya’da saylamaması. Yani Türkiye’ye götürülerek sayılması, insanlarımızın üzerinde büyük bir güvensizliğe neden oluyor. Bilhassa son yerel seçimlerde bazı yerlerdeki seçimlere şaibenin karışması, Türkiye’de ayyuka çıkan yolsuzluk ve hırsızlık olayları, insanlarımız üstünde büyük bir güvensizlik meydana getirdi. Seçimlere katılımın bu kadar az olmasının başka bir nedeni ise; seçmene bilgi mektuplarının gönderilmemesi, kaydolma ve randevu alma sıkıntısı… Özellikle birinci ve ikinci kuşak, tümü internet üzerinden yapılması gereken bu işlemler yüzünden sandıktan soğumuş durumda. İlginin düşüklüğünün en büyük nedeni seçmen kâğıdının gönderilmemesi, sandıkların uzakta olması, adres beyan ve randevu alma zorunluluğu. Bir başka neden ise; Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, yurtiçindeki nefret ve ayrımcı dili yurtdışına taşımasıdır. Erdoğan’ın bu ayrımcı dili, insanlarımızı birbiriyle mesafe koyar noktasına getirdi. Medya’dan okuduğumuz kadarıyla, Almanya, Fransa ve Avusturya’da seçim mitingini yapan Tayyip Erdoğan, oradaki vatandaşlarımızı da zor durumda bırakmış. Avustralya ile de telekonferans yapmıştı. Türkiye’deki gereksiz gündemi buralara da taşımıştı. ”dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Fevzi Özdemir de, herkesi sandık başına gitmesini arzu ettiklerini belirtti. Özdemir, Cumhurbaşkanlık makamının tarafsız bir yer olduğunu, bu nedenle tarafsız bir insanın bu göreve gelmesi gerektiğini belirterek; “Üzülerek ifade etmeliyim ki, buradaki insanlarımız, Türk siyasetinde yaşanan güvensizliklerden dolayı, sandık başına gitme heyecanını kayıbettiler. Bir de eşit şekilde bir yarış olmuyor maalesef. Tayyip Erdoğan, devletin bütün imkanlarını kullanıyor. Bu adaletsiz kampanya nedeniyle de, insanlarımızda seçim heyecanı azalıyor. Çünkü oyların Türkiye’de sayılması bu güvensizliği tetikliyor. Sandık başına gidinler de, Cumhurbaşkanlık makamın tarafsızlığını korumak çatı adayı Ekmelettin İhsanoğlu’nu desteklmeyecekler. Çünkü Çankaya’nın herkesi temsil etmesi gereken bir makam olduğuna inanıyorlar. Sadece bir parti veya grubu temsil etmemeli bu makam. Hele hele Türkiye’deki ayrımcı dilin yurtdışına tanışması büyük bir felaket. ”dedi.

TÜRKİYE’DEKİ SEÇİM KEDİLERİ AVUSTARLYA’YA KADAR GELEBİLİR

Alevi toplumunu temsil görüşünü dile getiren Gazeteci –Yazar Ali Ulutaş ise, oyların Avustralya’da sayılmamasının halka büyük bir tedirginlik oluşturduğunu hatırlattı. Türkiye şartlarında bile ‘kedilerin’ trafolara girerek, yerel seçimlerde oyların çalınmasına neden olduğuna dikkati çeken Ulutaş, ayrıca sandıkların yetersizliğine dikkat çekti. Avustralya’nın geniş bir coğrafyaya sahip olduğunu hatırlatan Ali Ulutaş, Türker’in yoğun olduğu her yerde sandıkların olmamasını ise, Yüksek Seçim Kurulu ’unun büyük bir zafiyeti olduğunu kaydetti. Ulutaş; “İnsanlarımızda burada da kediler uçakta torbalara gireceğine dair endişe taşıyor. Türkiye’deki yerel seçimlerde gördük. Bu nedenle, 30 mert seçimleri nedeniyle AKP’li hükümete karşı, insanlarımızda büyük bir güven sarsılması meydana geldi. Ayrıca, Avustralya’nın en büyük Eyaletleri olan Yeni Galler Eyaleti, başkent Canberra’yı ve Queensland gibi üç önemli bölgede yaşayan insanlarımız Sydney’de küçük bir merkezde oy kullanacak. Sandığın kurulduğu Lidcombe bölgesinde büyük bir yığılma meydana gelecek. Arabaları park edecek geniş imkan yok. Yani organizasyonda büyük bir eksiklik var. Hâlbuki ki sadece Yeni Galler Eyaleti,Quisland ve başkent Cambera’ya kapsayan bölgelerde 50-60 bin Türk oturuyordu. Ama Sydney Başkonsolosluğundan edindiğim bilgelere göre; şimdiye kadar 14 bin civarında insan seçim kaydını yaptırmış. Ama bunların 4 veya 5 bini ancak sandıkta oyunu kullanabilecek gidecek düşünüyorum. Bu da ülkemiz için büyük bir zafiyettir. Büyük bir eksikliktir.” dedi.

Türk Dayanışma Derneği Başkanı Beşir Karasu ise; Cumhurbaşkanı makamının 76 milyonu temsil etmesi gerektiğini belirtti. Avustralya’daki seçmenlerin oy kullanmak istediğini ancak, Cumhurbaşkanı seçim sisteminin önündeki teknik bazı engellerden dolayı katılımın az olacağını belirtti. Avustralya’da 150 bin Türk vatandaşının söz konusu olduğunu, ancak seçim sandıklarının kurulacağı Sydney ve Melbourn’de oy kullanmak üzere Yüksek Seçim Kurulu’nda kaydını yapanların çok düşük kaldığını belirten Beşir Karasu; “ Her şeyden önce Çankaya birlik ve beraberliğin merkezi olmalı. Bu makam bütün siyasi düşünceleri kapsayan bir makamdır. Avustralya’da 150 bin soydaşımız söz konusu. Ama 14 bin civarında Sydney, 19 bin civarında ise Melborunde oy kullanmak üzere Yüksek Seçim Kurulu’na kayıt yaptırmışlar. Bunların da ne kadarı sandık başına gidecek bilmiyoruz. Randevu alıp oy kullanmaya gidenler de tedirgin. Çünkü oylar burada sayılmıyor. Yerel seçimlerde AKP’nin torbalara giren kedilerinin, Avustralya’ya kadar gelerek, THY ile Türkiye götürülecek olan oy torbalarına gireceğinden endişe ediliyor.”dedi.

Cumhurbaşkanını seçmek için ilk kez yurt dışında sandık başına gidecek Avustralyalı Türklerden Tevfik Mengi ise, Kıta Ülkesi gibi uzak bir yerde yaşamalarına rağmen Türkiye ile bağlarını her zaman güçlü tuttuklarını söyledi. Mengi, bu nedenle 90 yaşında olmasına rağmen oy kullanmaya gideceğini ve oyunu Ekmelettin İhsanoğlu’na vereceğini belirtti. Mengi;”Çünkü Türkiye’de şuanda çok büyük bir huzursuzluk var. Cumhurbaşkanlık b huzursuzluğu gideren makam olmalı. Ayrıştıran, öteleyen ve iten değil, kucaklayan ve yakınlaşan birinin Çankaya’ya gitmesi lazım. ”dedi. Türkiye’deyken, Anavatan Partisi Erzurum Bölgesinde beli bir dönem siyaset yaptığını belirten Ahmet Tanas ise; yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçiminde oy veremeye giderek, vatandaşlık görevini yerine getireceğini belirtti.

OY KULLANILACAKLARA GÖNÜLLÜ DESTEK

Öte yandan Melbourne’de faaliyet gösteren Türklere ait bazı camiler ve sivil toplum kuruluşları, bilgisayar ve internet kullanmakta zorluk çeken seçmenlerin YSK’nın internet sitesinden oy kullanma randevusu almalarına yardımcı olmak üzere gönüllü randevu merkezleri kurdu. Bu merkezlerden görülü olarak çalışanlar, bilhassa internet imkanı olmayan yaşlı kesime hizmet veriyor.Bu arada seçimleri takip etmek üzere, CHP Parti Meclis Üyesi Hüseyin Saygılı, Avustralya’ya geldi. Sydney ve Melborune’deki seçim merkezlerinde incelemelerde bulunan Saygılı, Türkiye’nin Sydney ve Melborune Başkonsoloslukları yetkilileriyle bir araya geldi. CHP’li Hüseyin Saygılı, seçim öncesi bazı sivil toplum örgütleriyle de bir araya gelecek. Bu akşam Sydney Alevi Kültür Merkezi’nde değişik dernek, cemiyet ve diğer kuruluş temsilcileriyle bir araya gelecek olan Saygılı, Avustralya’daki seçmenlerin seçim endişelerini de dinleyerek, olası suiistimal ve oy hırsızlığına karşı soydaşların uyarılarını dikkate alacak.

Yurt dışındaki 2 milyon 700 bin Türk seçmenin sadece 248 bin 287 kişi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmak için başvururken, Avustralya’da 150 bin Türkiye vatandaşının varlığına rağmen YSK’ya kayıt yaptırılanlar 35 bin civarında. Sandık başına yarın gidecek olan seçmenin ise daha düşük rakamlarda kalması bekleniyor.

Avustralya’da yaşayan gurbetçiler, yarın sandık başına gidiyor. 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlık seçiminde ilk kez oy kullanacaklar, Perşembe, Cuma ve Cumartesi olmak üzere üç gün oy kullanacak. 31 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde oy kullanabilmek için sandık başına gidecek olan Avustralyalı Türkler, yurtdışında ‘ilk oy’ kullanan vatandaşlar olacak. İlk kez yapılacak oy kullanma işlemini kolaylaştırabilmek için Sydney ve Melborune’ şehirlerinde kurulan sandıklarda oy kullanacak olan seçmenlerin önemli bir kısmının, sandık başına gitmeyeceği belirtildi. Sydney ve Melbourne olmak üzere iki merkezde kurulan sandıklarda oy kullanacak olan Türk seçmenlerin, seçime ilgi göstermediği belirtildi. Avustralya’da 150 bin Türkiye vatandaşının varlığına rağmen YSK’ya kayıt yaptırılanların 35 bin civarında olduğu, sandık başına giderek oy kullanacak seçmenlerin ise bu rakamının çok daha altında kalacağı tahmin ediliyor. Yurtdışında yapılacak oy kullanma işleminde oyların Türkiye’ye götürülerek, sayılmasının vatandaşlarda büyük bir güvensizliğe neden olduğu kaydediliyor. Bilhassa 30 Mart’ta yapılan mahalli seçimlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, ‘trafoya kedi girdi onun için elektrik kesintisi oldu’ yönündeki açıklamasına işaret eden Avustralyalı seçmenler, AKP’nin seçim hırsızı kedilerinin Kıta Ülkesine kadar gelerek, THY ile Türkiye götürülecek olan oy torbalarına girebileceğine dikkat çektiler. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme randevusu alan yurt dışındaki Türk sayısının 248 bin 287′de kaldığında dikkat çeken Avustralyalı soydaşlar, bu rakamın Yurt dışında bulunan 2 milyon 722 bin seçmenin, onda biri bile etmediğine işaret ettiler. Konuyla ilgili görüşlerini Cihan’a açıklayan Avustralya’daki seçmenler, yurtdışındaki oyların Türkiye’ye götürülerek sayılmasının insanlar üzerinde güvensizliğe neden olduğunu, bu nedenle bir çok kişinin sandığa gitmeyeceğini açıkladılar.

KATILIMIN AZLIĞININ NEDENLERİ

Yurt dışında ve özellikle başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ile Avustralya’da yaşayan Türkiyeli seçmenlerin sandık başına gitmelerine engel teşkil eden bir başka nedenin ise; özellikle oy kullanmak için getirilen randevu sistemini olması olduğu belirtiliyor. Avustralya’da yaşayan seçmenlerin özellikle 50 yaşı üstü insanların, internet kullanma imkânının olmaması nedeniyle, seçim kaydını yapamadığını ya da kayıtlı olup olmadığını kontrol edemediği açıklandı.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Sydney Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erhan Bozkurt şöyle konuştu;“ Avustralya’daki insanlarımızın seçime ilgi göstermemesinin bir kaç nedeni var. Birincisi, oyların Avustralya’da saylamaması. Yani Türkiye’ye götürülerek sayılması, insanlarımızın üzerinde büyük bir güvensizliğe neden oluyor. Bilhassa son yerel seçimlerde bazı yerlerdeki seçimlere şaibenin karışması, Türkiye’de ayyuka çıkan yolsuzluk ve hırsızlık olayları, insanlarımız üstünde büyük bir güvensizlik meydana getirdi. Seçimlere katılımın bu kadar az olmasının başka bir nedeni ise; seçmene bilgi mektuplarının gönderilmemesi, kaydolma ve randevu alma sıkıntısı… Özellikle birinci ve ikinci kuşak, tümü internet üzerinden yapılması gereken bu işlemler yüzünden sandıktan soğumuş durumda. İlginin düşüklüğünün en büyük nedeni seçmen kâğıdının gönderilmemesi, sandıkların uzakta olması, adres beyan ve randevu alma zorunluluğu. Bir başka neden ise; Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, yurtiçindeki nefret ve ayrımcı dili yurtdışına taşımasıdır. Erdoğan’ın bu ayrımcı dili, insanlarımızı birbiriyle mesafe koyar noktasına getirdi. Medya’dan okuduğumuz kadarıyla, Almanya, Fransa ve Avusturya’da seçim mitingini yapan Tayyip Erdoğan, oradaki vatandaşlarımızı da zor durumda bırakmış. Avustralya ile de telekonferans yapmıştı. Türkiye’deki gereksiz gündemi buralara da taşımıştı. ”dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Fevzi Özdemir de, herkesi sandık başına gitmesini arzu ettiklerini belirtti. Özdemir, Cumhurbaşkanlık makamının tarafsız bir yer olduğunu, bu nedenle tarafsız bir insanın bu göreve gelmesi gerektiğini belirterek; “Üzülerek ifade etmeliyim ki, buradaki insanlarımız, Türk siyasetinde yaşanan güvensizliklerden dolayı, sandık başına gitme heyecanını kayıbettiler. Bir de eşit şekilde bir yarış olmuyor maalesef. Tayyip Erdoğan, devletin bütün imkanlarını kullanıyor. Bu adaletsiz kampanya nedeniyle de, insanlarımızda seçim heyecanı azalıyor. Çünkü oyların Türkiye’de sayılması bu güvensizliği tetikliyor. Sandık başına gidinler de, Cumhurbaşkanlık makamın tarafsızlığını korumak çatı adayı Ekmelettin İhsanoğlu’nu desteklmeyecekler. Çünkü Çankaya’nın herkesi temsil etmesi gereken bir makam olduğuna inanıyorlar. Sadece bir parti veya grubu temsil etmemeli bu makam. Hele hele Türkiye’deki ayrımcı dilin yurtdışına tanışması büyük bir felaket. ”dedi.

TÜRKİYE’DEKİ SEÇİM KEDİLERİ AVUSTARLYA’YA KADAR GELEBİLİR

Alevi toplumunu temsil görüşünü dile getiren Gazeteci –Yazar Ali Ulutaş ise, oyların Avustralya’da sayılmamasının halka büyük bir tedirginlik oluşturduğunu hatırlattı. Türkiye şartlarında bile ‘kedilerin’ trafolara girerek, yerel seçimlerde oyların çalınmasına neden olduğuna dikkati çeken Ulutaş, ayrıca sandıkların yetersizliğine dikkat çekti. Avustralya’nın geniş bir coğrafyaya sahip olduğunu hatırlatan Ali Ulutaş, Türker’in yoğun olduğu her yerde sandıkların olmamasını ise, Yüksek Seçim Kurulu ’unun büyük bir zafiyeti olduğunu kaydetti. Ulutaş; “İnsanlarımızda burada da kediler uçakta torbalara gireceğine dair endişe taşıyor. Türkiye’deki yerel seçimlerde gördük. Bu nedenle, 30 mert seçimleri nedeniyle AKP’li hükümete karşı, insanlarımızda büyük bir güven sarsılması meydana geldi. Ayrıca, Avustralya’nın en büyük Eyaletleri olan Yeni Galler Eyaleti, başkent Canberra’yı ve Queensland gibi üç önemli bölgede yaşayan insanlarımız Sydney’de küçük bir merkezde oy kullanacak. Sandığın kurulduğu Lidcombe bölgesinde büyük bir yığılma meydana gelecek. Arabaları park edecek geniş imkan yok. Yani organizasyonda büyük bir eksiklik var. Hâlbuki ki sadece Yeni Galler Eyaleti,Quisland ve başkent Cambera’ya kapsayan bölgelerde 50-60 bin Türk oturuyordu. Ama Sydney Başkonsolosluğundan edindiğim bilgelere göre; şimdiye kadar 14 bin civarında insan seçim kaydını yaptırmış. Ama bunların 4 veya 5 bini ancak sandıkta oyunu kullanabilecek gidecek düşünüyorum. Bu da ülkemiz için büyük bir zafiyettir. Büyük bir eksikliktir.” dedi.

Türk Dayanışma Derneği Başkanı Beşir Karasu ise; Cumhurbaşkanı makamının 76 milyonu temsil etmesi gerektiğini belirtti. Avustralya’daki seçmenlerin oy kullanmak istediğini ancak, Cumhurbaşkanı seçim sisteminin önündeki teknik bazı engellerden dolayı katılımın az olacağını belirtti. Avustralya’da 150 bin Türk vatandaşının söz konusu olduğunu, ancak seçim sandıklarının kurulacağı Sydney ve Melbourn’de oy kullanmak üzere Yüksek Seçim Kurulu’nda kaydını yapanların çok düşük kaldığını belirten Beşir Karasu; “ Her şeyden önce Çankaya birlik ve beraberliğin merkezi olmalı. Bu makam bütün siyasi düşünceleri kapsayan bir makamdır. Avustralya’da 150 bin soydaşımız söz konusu. Ama 14 bin civarında Sydney, 19 bin civarında ise Melborunde oy kullanmak üzere Yüksek Seçim Kurulu’na kayıt yaptırmışlar. Bunların da ne kadarı sandık başına gidecek bilmiyoruz. Randevu alıp oy kullanmaya gidenler de tedirgin. Çünkü oylar burada sayılmıyor. Yerel seçimlerde AKP’nin torbalara giren kedilerinin, Avustralya’ya kadar gelerek, THY ile Türkiye götürülecek olan oy torbalarına gireceğinden endişe ediliyor.”dedi.

Cumhurbaşkanını seçmek için ilk kez yurt dışında sandık başına gidecek Avustralyalı Türklerden Tevfik Mengi ise, Kıta Ülkesi gibi uzak bir yerde yaşamalarına rağmen Türkiye ile bağlarını her zaman güçlü tuttuklarını söyledi. Mengi, bu nedenle 90 yaşında olmasına rağmen oy kullanmaya gideceğini ve oyunu Ekmelettin İhsanoğlu’na vereceğini belirtti. Mengi;”Çünkü Türkiye’de şuanda çok büyük bir huzursuzluk var. Cumhurbaşkanlık b huzursuzluğu gideren makam olmalı. Ayrıştıran, öteleyen ve iten değil, kucaklayan ve yakınlaşan birinin Çankaya’ya gitmesi lazım. ”dedi. Türkiye’deyken, Anavatan Partisi Erzurum Bölgesinde beli bir dönem siyaset yaptığını belirten Ahmet Tanas ise; yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçiminde oy veremeye giderek, vatandaşlık görevini yerine getireceğini belirtti.

OY KULLANILACAKLARA GÖNÜLLÜ DESTEK

Öte yandan Melbourne’de faaliyet gösteren Türklere ait bazı camiler ve sivil toplum kuruluşları, bilgisayar ve internet kullanmakta zorluk çeken seçmenlerin YSK’nın internet sitesinden oy kullanma randevusu almalarına yardımcı olmak üzere gönüllü randevu merkezleri kurdu. Bu merkezlerden görülü olarak çalışanlar, bilhassa internet imkanı olmayan yaşlı kesime hizmet veriyor.Bu arada seçimleri takip etmek üzere, CHP Parti Meclis Üyesi Hüseyin Saygılı, Avustralya’ya geldi. Sydney ve Melborune’deki seçim merkezlerinde incelemelerde bulunan Saygılı, Türkiye’nin Sydney ve Melborune Başkonsoloslukları yetkilileriyle bir araya geldi. CHP’li Hüseyin Saygılı, seçim öncesi bazı sivil toplum örgütleriyle de bir araya gelecek. Bu akşam Sydney Alevi Kültür Merkezi’nde değişik dernek, cemiyet ve diğer kuruluş temsilcileriyle bir araya gelecek olan Saygılı, Avustralya’daki seçmenlerin seçim endişelerini de dinleyerek, olası suiistimal ve oy hırsızlığına karşı soydaşların uyarılarını dikkate alacak.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BM’den raporlu uyarı: Asya’da uyuşturucu sevkiyatının yapıldğı ülkelerin  başında Avustralya geliyor

Monash Üniversitesi’nden önemli araştırma: Beynin şekli, düşünce ve davranışları etkiliyor!

Afganistan’da ‘savaş suçu’ işleyen asker, gazetelerin aleyhinde açtığı hakaret davasını kaybetti

Yurt dışındaki 2 milyon 700 bin Türk seçmenin sadece 248 bin 287 kişi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmak için başvururken, Avustralya’da 150 bin Türkiye vatandaşının varlığına rağmen YSK’ya kayıt yaptırılanlar 35 bin civarında. Sandık başına yarın gidecek olan seçmenin ise daha düşük rakamlarda kalması bekleniyor.

Avustralya’da yaşayan gurbetçiler, yarın sandık başına gidiyor. 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlık seçiminde ilk kez oy kullanacaklar, Perşembe, Cuma ve Cumartesi olmak üzere üç gün oy kullanacak. 31 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde oy kullanabilmek için sandık başına gidecek olan Avustralyalı Türkler, yurtdışında ‘ilk oy’ kullanan vatandaşlar olacak. İlk kez yapılacak oy kullanma işlemini kolaylaştırabilmek için Sydney ve Melborune’ şehirlerinde kurulan sandıklarda oy kullanacak olan seçmenlerin önemli bir kısmının, sandık başına gitmeyeceği belirtildi. Sydney ve Melbourne olmak üzere iki merkezde kurulan sandıklarda oy kullanacak olan Türk seçmenlerin, seçime ilgi göstermediği belirtildi. Avustralya’da 150 bin Türkiye vatandaşının varlığına rağmen YSK’ya kayıt yaptırılanların 35 bin civarında olduğu, sandık başına giderek oy kullanacak seçmenlerin ise bu rakamının çok daha altında kalacağı tahmin ediliyor. Yurtdışında yapılacak oy kullanma işleminde oyların Türkiye’ye götürülerek, sayılmasının vatandaşlarda büyük bir güvensizliğe neden olduğu kaydediliyor. Bilhassa 30 Mart’ta yapılan mahalli seçimlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, ‘trafoya kedi girdi onun için elektrik kesintisi oldu’ yönündeki açıklamasına işaret eden Avustralyalı seçmenler, AKP’nin seçim hırsızı kedilerinin Kıta Ülkesine kadar gelerek, THY ile Türkiye götürülecek olan oy torbalarına girebileceğine dikkat çektiler. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme randevusu alan yurt dışındaki Türk sayısının 248 bin 287′de kaldığında dikkat çeken Avustralyalı soydaşlar, bu rakamın Yurt dışında bulunan 2 milyon 722 bin seçmenin, onda biri bile etmediğine işaret ettiler. Konuyla ilgili görüşlerini Cihan’a açıklayan Avustralya’daki seçmenler, yurtdışındaki oyların Türkiye’ye götürülerek sayılmasının insanlar üzerinde güvensizliğe neden olduğunu, bu nedenle bir çok kişinin sandığa gitmeyeceğini açıkladılar.

KATILIMIN AZLIĞININ NEDENLERİ

Yurt dışında ve özellikle başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ile Avustralya’da yaşayan Türkiyeli seçmenlerin sandık başına gitmelerine engel teşkil eden bir başka nedenin ise; özellikle oy kullanmak için getirilen randevu sistemini olması olduğu belirtiliyor. Avustralya’da yaşayan seçmenlerin özellikle 50 yaşı üstü insanların, internet kullanma imkânının olmaması nedeniyle, seçim kaydını yapamadığını ya da kayıtlı olup olmadığını kontrol edemediği açıklandı.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Sydney Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erhan Bozkurt şöyle konuştu;“ Avustralya’daki insanlarımızın seçime ilgi göstermemesinin bir kaç nedeni var. Birincisi, oyların Avustralya’da saylamaması. Yani Türkiye’ye götürülerek sayılması, insanlarımızın üzerinde büyük bir güvensizliğe neden oluyor. Bilhassa son yerel seçimlerde bazı yerlerdeki seçimlere şaibenin karışması, Türkiye’de ayyuka çıkan yolsuzluk ve hırsızlık olayları, insanlarımız üstünde büyük bir güvensizlik meydana getirdi. Seçimlere katılımın bu kadar az olmasının başka bir nedeni ise; seçmene bilgi mektuplarının gönderilmemesi, kaydolma ve randevu alma sıkıntısı… Özellikle birinci ve ikinci kuşak, tümü internet üzerinden yapılması gereken bu işlemler yüzünden sandıktan soğumuş durumda. İlginin düşüklüğünün en büyük nedeni seçmen kâğıdının gönderilmemesi, sandıkların uzakta olması, adres beyan ve randevu alma zorunluluğu. Bir başka neden ise; Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, yurtiçindeki nefret ve ayrımcı dili yurtdışına taşımasıdır. Erdoğan’ın bu ayrımcı dili, insanlarımızı birbiriyle mesafe koyar noktasına getirdi. Medya’dan okuduğumuz kadarıyla, Almanya, Fransa ve Avusturya’da seçim mitingini yapan Tayyip Erdoğan, oradaki vatandaşlarımızı da zor durumda bırakmış. Avustralya ile de telekonferans yapmıştı. Türkiye’deki gereksiz gündemi buralara da taşımıştı. ”dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Fevzi Özdemir de, herkesi sandık başına gitmesini arzu ettiklerini belirtti. Özdemir, Cumhurbaşkanlık makamının tarafsız bir yer olduğunu, bu nedenle tarafsız bir insanın bu göreve gelmesi gerektiğini belirterek; “Üzülerek ifade etmeliyim ki, buradaki insanlarımız, Türk siyasetinde yaşanan güvensizliklerden dolayı, sandık başına gitme heyecanını kayıbettiler. Bir de eşit şekilde bir yarış olmuyor maalesef. Tayyip Erdoğan, devletin bütün imkanlarını kullanıyor. Bu adaletsiz kampanya nedeniyle de, insanlarımızda seçim heyecanı azalıyor. Çünkü oyların Türkiye’de sayılması bu güvensizliği tetikliyor. Sandık başına gidinler de, Cumhurbaşkanlık makamın tarafsızlığını korumak çatı adayı Ekmelettin İhsanoğlu’nu desteklmeyecekler. Çünkü Çankaya’nın herkesi temsil etmesi gereken bir makam olduğuna inanıyorlar. Sadece bir parti veya grubu temsil etmemeli bu makam. Hele hele Türkiye’deki ayrımcı dilin yurtdışına tanışması büyük bir felaket. ”dedi.

TÜRKİYE’DEKİ SEÇİM KEDİLERİ AVUSTARLYA’YA KADAR GELEBİLİR

Alevi toplumunu temsil görüşünü dile getiren Gazeteci –Yazar Ali Ulutaş ise, oyların Avustralya’da sayılmamasının halka büyük bir tedirginlik oluşturduğunu hatırlattı. Türkiye şartlarında bile ‘kedilerin’ trafolara girerek, yerel seçimlerde oyların çalınmasına neden olduğuna dikkati çeken Ulutaş, ayrıca sandıkların yetersizliğine dikkat çekti. Avustralya’nın geniş bir coğrafyaya sahip olduğunu hatırlatan Ali Ulutaş, Türker’in yoğun olduğu her yerde sandıkların olmamasını ise, Yüksek Seçim Kurulu ’unun büyük bir zafiyeti olduğunu kaydetti. Ulutaş; “İnsanlarımızda burada da kediler uçakta torbalara gireceğine dair endişe taşıyor. Türkiye’deki yerel seçimlerde gördük. Bu nedenle, 30 mert seçimleri nedeniyle AKP’li hükümete karşı, insanlarımızda büyük bir güven sarsılması meydana geldi. Ayrıca, Avustralya’nın en büyük Eyaletleri olan Yeni Galler Eyaleti, başkent Canberra’yı ve Queensland gibi üç önemli bölgede yaşayan insanlarımız Sydney’de küçük bir merkezde oy kullanacak. Sandığın kurulduğu Lidcombe bölgesinde büyük bir yığılma meydana gelecek. Arabaları park edecek geniş imkan yok. Yani organizasyonda büyük bir eksiklik var. Hâlbuki ki sadece Yeni Galler Eyaleti,Quisland ve başkent Cambera’ya kapsayan bölgelerde 50-60 bin Türk oturuyordu. Ama Sydney Başkonsolosluğundan edindiğim bilgelere göre; şimdiye kadar 14 bin civarında insan seçim kaydını yaptırmış. Ama bunların 4 veya 5 bini ancak sandıkta oyunu kullanabilecek gidecek düşünüyorum. Bu da ülkemiz için büyük bir zafiyettir. Büyük bir eksikliktir.” dedi.

Türk Dayanışma Derneği Başkanı Beşir Karasu ise; Cumhurbaşkanı makamının 76 milyonu temsil etmesi gerektiğini belirtti. Avustralya’daki seçmenlerin oy kullanmak istediğini ancak, Cumhurbaşkanı seçim sisteminin önündeki teknik bazı engellerden dolayı katılımın az olacağını belirtti. Avustralya’da 150 bin Türk vatandaşının söz konusu olduğunu, ancak seçim sandıklarının kurulacağı Sydney ve Melbourn’de oy kullanmak üzere Yüksek Seçim Kurulu’nda kaydını yapanların çok düşük kaldığını belirten Beşir Karasu; “ Her şeyden önce Çankaya birlik ve beraberliğin merkezi olmalı. Bu makam bütün siyasi düşünceleri kapsayan bir makamdır. Avustralya’da 150 bin soydaşımız söz konusu. Ama 14 bin civarında Sydney, 19 bin civarında ise Melborunde oy kullanmak üzere Yüksek Seçim Kurulu’na kayıt yaptırmışlar. Bunların da ne kadarı sandık başına gidecek bilmiyoruz. Randevu alıp oy kullanmaya gidenler de tedirgin. Çünkü oylar burada sayılmıyor. Yerel seçimlerde AKP’nin torbalara giren kedilerinin, Avustralya’ya kadar gelerek, THY ile Türkiye götürülecek olan oy torbalarına gireceğinden endişe ediliyor.”dedi.

Cumhurbaşkanını seçmek için ilk kez yurt dışında sandık başına gidecek Avustralyalı Türklerden Tevfik Mengi ise, Kıta Ülkesi gibi uzak bir yerde yaşamalarına rağmen Türkiye ile bağlarını her zaman güçlü tuttuklarını söyledi. Mengi, bu nedenle 90 yaşında olmasına rağmen oy kullanmaya gideceğini ve oyunu Ekmelettin İhsanoğlu’na vereceğini belirtti. Mengi;”Çünkü Türkiye’de şuanda çok büyük bir huzursuzluk var. Cumhurbaşkanlık b huzursuzluğu gideren makam olmalı. Ayrıştıran, öteleyen ve iten değil, kucaklayan ve yakınlaşan birinin Çankaya’ya gitmesi lazım. ”dedi. Türkiye’deyken, Anavatan Partisi Erzurum Bölgesinde beli bir dönem siyaset yaptığını belirten Ahmet Tanas ise; yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçiminde oy veremeye giderek, vatandaşlık görevini yerine getireceğini belirtti.

OY KULLANILACAKLARA GÖNÜLLÜ DESTEK

Öte yandan Melbourne’de faaliyet gösteren Türklere ait bazı camiler ve sivil toplum kuruluşları, bilgisayar ve internet kullanmakta zorluk çeken seçmenlerin YSK’nın internet sitesinden oy kullanma randevusu almalarına yardımcı olmak üzere gönüllü randevu merkezleri kurdu. Bu merkezlerden görülü olarak çalışanlar, bilhassa internet imkanı olmayan yaşlı kesime hizmet veriyor.Bu arada seçimleri takip etmek üzere, CHP Parti Meclis Üyesi Hüseyin Saygılı, Avustralya’ya geldi. Sydney ve Melborune’deki seçim merkezlerinde incelemelerde bulunan Saygılı, Türkiye’nin Sydney ve Melborune Başkonsoloslukları yetkilileriyle bir araya geldi. CHP’li Hüseyin Saygılı, seçim öncesi bazı sivil toplum örgütleriyle de bir araya gelecek. Bu akşam Sydney Alevi Kültür Merkezi’nde değişik dernek, cemiyet ve diğer kuruluş temsilcileriyle bir araya gelecek olan Saygılı, Avustralya’daki seçmenlerin seçim endişelerini de dinleyerek, olası suiistimal ve oy hırsızlığına karşı soydaşların uyarılarını dikkate alacak.

Yurt dışındaki 2 milyon 700 bin Türk seçmenin sadece 248 bin 287 kişi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmak için başvururken, Avustralya’da 150 bin Türkiye vatandaşının varlığına rağmen YSK’ya kayıt yaptırılanlar 35 bin civarında. Sandık başına yarın gidecek olan seçmenin ise daha düşük rakamlarda kalması bekleniyor.

Avustralya’da yaşayan gurbetçiler, yarın sandık başına gidiyor. 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlık seçiminde ilk kez oy kullanacaklar, Perşembe, Cuma ve Cumartesi olmak üzere üç gün oy kullanacak. 31 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde oy kullanabilmek için sandık başına gidecek olan Avustralyalı Türkler, yurtdışında ‘ilk oy’ kullanan vatandaşlar olacak. İlk kez yapılacak oy kullanma işlemini kolaylaştırabilmek için Sydney ve Melborune’ şehirlerinde kurulan sandıklarda oy kullanacak olan seçmenlerin önemli bir kısmının, sandık başına gitmeyeceği belirtildi. Sydney ve Melbourne olmak üzere iki merkezde kurulan sandıklarda oy kullanacak olan Türk seçmenlerin, seçime ilgi göstermediği belirtildi. Avustralya’da 150 bin Türkiye vatandaşının varlığına rağmen YSK’ya kayıt yaptırılanların 35 bin civarında olduğu, sandık başına giderek oy kullanacak seçmenlerin ise bu rakamının çok daha altında kalacağı tahmin ediliyor. Yurtdışında yapılacak oy kullanma işleminde oyların Türkiye’ye götürülerek, sayılmasının vatandaşlarda büyük bir güvensizliğe neden olduğu kaydediliyor. Bilhassa 30 Mart’ta yapılan mahalli seçimlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın, ‘trafoya kedi girdi onun için elektrik kesintisi oldu’ yönündeki açıklamasına işaret eden Avustralyalı seçmenler, AKP’nin seçim hırsızı kedilerinin Kıta Ülkesine kadar gelerek, THY ile Türkiye götürülecek olan oy torbalarına girebileceğine dikkat çektiler. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme randevusu alan yurt dışındaki Türk sayısının 248 bin 287′de kaldığında dikkat çeken Avustralyalı soydaşlar, bu rakamın Yurt dışında bulunan 2 milyon 722 bin seçmenin, onda biri bile etmediğine işaret ettiler. Konuyla ilgili görüşlerini Cihan’a açıklayan Avustralya’daki seçmenler, yurtdışındaki oyların Türkiye’ye götürülerek sayılmasının insanlar üzerinde güvensizliğe neden olduğunu, bu nedenle bir çok kişinin sandığa gitmeyeceğini açıkladılar.

KATILIMIN AZLIĞININ NEDENLERİ

Yurt dışında ve özellikle başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ile Avustralya’da yaşayan Türkiyeli seçmenlerin sandık başına gitmelerine engel teşkil eden bir başka nedenin ise; özellikle oy kullanmak için getirilen randevu sistemini olması olduğu belirtiliyor. Avustralya’da yaşayan seçmenlerin özellikle 50 yaşı üstü insanların, internet kullanma imkânının olmaması nedeniyle, seçim kaydını yapamadığını ya da kayıtlı olup olmadığını kontrol edemediği açıklandı.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Sydney Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erhan Bozkurt şöyle konuştu;“ Avustralya’daki insanlarımızın seçime ilgi göstermemesinin bir kaç nedeni var. Birincisi, oyların Avustralya’da saylamaması. Yani Türkiye’ye götürülerek sayılması, insanlarımızın üzerinde büyük bir güvensizliğe neden oluyor. Bilhassa son yerel seçimlerde bazı yerlerdeki seçimlere şaibenin karışması, Türkiye’de ayyuka çıkan yolsuzluk ve hırsızlık olayları, insanlarımız üstünde büyük bir güvensizlik meydana getirdi. Seçimlere katılımın bu kadar az olmasının başka bir nedeni ise; seçmene bilgi mektuplarının gönderilmemesi, kaydolma ve randevu alma sıkıntısı… Özellikle birinci ve ikinci kuşak, tümü internet üzerinden yapılması gereken bu işlemler yüzünden sandıktan soğumuş durumda. İlginin düşüklüğünün en büyük nedeni seçmen kâğıdının gönderilmemesi, sandıkların uzakta olması, adres beyan ve randevu alma zorunluluğu. Bir başka neden ise; Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, yurtiçindeki nefret ve ayrımcı dili yurtdışına taşımasıdır. Erdoğan’ın bu ayrımcı dili, insanlarımızı birbiriyle mesafe koyar noktasına getirdi. Medya’dan okuduğumuz kadarıyla, Almanya, Fransa ve Avusturya’da seçim mitingini yapan Tayyip Erdoğan, oradaki vatandaşlarımızı da zor durumda bırakmış. Avustralya ile de telekonferans yapmıştı. Türkiye’deki gereksiz gündemi buralara da taşımıştı. ”dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Fevzi Özdemir de, herkesi sandık başına gitmesini arzu ettiklerini belirtti. Özdemir, Cumhurbaşkanlık makamının tarafsız bir yer olduğunu, bu nedenle tarafsız bir insanın bu göreve gelmesi gerektiğini belirterek; “Üzülerek ifade etmeliyim ki, buradaki insanlarımız, Türk siyasetinde yaşanan güvensizliklerden dolayı, sandık başına gitme heyecanını kayıbettiler. Bir de eşit şekilde bir yarış olmuyor maalesef. Tayyip Erdoğan, devletin bütün imkanlarını kullanıyor. Bu adaletsiz kampanya nedeniyle de, insanlarımızda seçim heyecanı azalıyor. Çünkü oyların Türkiye’de sayılması bu güvensizliği tetikliyor. Sandık başına gidinler de, Cumhurbaşkanlık makamın tarafsızlığını korumak çatı adayı Ekmelettin İhsanoğlu’nu desteklmeyecekler. Çünkü Çankaya’nın herkesi temsil etmesi gereken bir makam olduğuna inanıyorlar. Sadece bir parti veya grubu temsil etmemeli bu makam. Hele hele Türkiye’deki ayrımcı dilin yurtdışına tanışması büyük bir felaket. ”dedi.

TÜRKİYE’DEKİ SEÇİM KEDİLERİ AVUSTARLYA’YA KADAR GELEBİLİR

Alevi toplumunu temsil görüşünü dile getiren Gazeteci –Yazar Ali Ulutaş ise, oyların Avustralya’da sayılmamasının halka büyük bir tedirginlik oluşturduğunu hatırlattı. Türkiye şartlarında bile ‘kedilerin’ trafolara girerek, yerel seçimlerde oyların çalınmasına neden olduğuna dikkati çeken Ulutaş, ayrıca sandıkların yetersizliğine dikkat çekti. Avustralya’nın geniş bir coğrafyaya sahip olduğunu hatırlatan Ali Ulutaş, Türker’in yoğun olduğu her yerde sandıkların olmamasını ise, Yüksek Seçim Kurulu ’unun büyük bir zafiyeti olduğunu kaydetti. Ulutaş; “İnsanlarımızda burada da kediler uçakta torbalara gireceğine dair endişe taşıyor. Türkiye’deki yerel seçimlerde gördük. Bu nedenle, 30 mert seçimleri nedeniyle AKP’li hükümete karşı, insanlarımızda büyük bir güven sarsılması meydana geldi. Ayrıca, Avustralya’nın en büyük Eyaletleri olan Yeni Galler Eyaleti, başkent Canberra’yı ve Queensland gibi üç önemli bölgede yaşayan insanlarımız Sydney’de küçük bir merkezde oy kullanacak. Sandığın kurulduğu Lidcombe bölgesinde büyük bir yığılma meydana gelecek. Arabaları park edecek geniş imkan yok. Yani organizasyonda büyük bir eksiklik var. Hâlbuki ki sadece Yeni Galler Eyaleti,Quisland ve başkent Cambera’ya kapsayan bölgelerde 50-60 bin Türk oturuyordu. Ama Sydney Başkonsolosluğundan edindiğim bilgelere göre; şimdiye kadar 14 bin civarında insan seçim kaydını yaptırmış. Ama bunların 4 veya 5 bini ancak sandıkta oyunu kullanabilecek gidecek düşünüyorum. Bu da ülkemiz için büyük bir zafiyettir. Büyük bir eksikliktir.” dedi.

Türk Dayanışma Derneği Başkanı Beşir Karasu ise; Cumhurbaşkanı makamının 76 milyonu temsil etmesi gerektiğini belirtti. Avustralya’daki seçmenlerin oy kullanmak istediğini ancak, Cumhurbaşkanı seçim sisteminin önündeki teknik bazı engellerden dolayı katılımın az olacağını belirtti. Avustralya’da 150 bin Türk vatandaşının söz konusu olduğunu, ancak seçim sandıklarının kurulacağı Sydney ve Melbourn’de oy kullanmak üzere Yüksek Seçim Kurulu’nda kaydını yapanların çok düşük kaldığını belirten Beşir Karasu; “ Her şeyden önce Çankaya birlik ve beraberliğin merkezi olmalı. Bu makam bütün siyasi düşünceleri kapsayan bir makamdır. Avustralya’da 150 bin soydaşımız söz konusu. Ama 14 bin civarında Sydney, 19 bin civarında ise Melborunde oy kullanmak üzere Yüksek Seçim Kurulu’na kayıt yaptırmışlar. Bunların da ne kadarı sandık başına gidecek bilmiyoruz. Randevu alıp oy kullanmaya gidenler de tedirgin. Çünkü oylar burada sayılmıyor. Yerel seçimlerde AKP’nin torbalara giren kedilerinin, Avustralya’ya kadar gelerek, THY ile Türkiye götürülecek olan oy torbalarına gireceğinden endişe ediliyor.”dedi.

Cumhurbaşkanını seçmek için ilk kez yurt dışında sandık başına gidecek Avustralyalı Türklerden Tevfik Mengi ise, Kıta Ülkesi gibi uzak bir yerde yaşamalarına rağmen Türkiye ile bağlarını her zaman güçlü tuttuklarını söyledi. Mengi, bu nedenle 90 yaşında olmasına rağmen oy kullanmaya gideceğini ve oyunu Ekmelettin İhsanoğlu’na vereceğini belirtti. Mengi;”Çünkü Türkiye’de şuanda çok büyük bir huzursuzluk var. Cumhurbaşkanlık b huzursuzluğu gideren makam olmalı. Ayrıştıran, öteleyen ve iten değil, kucaklayan ve yakınlaşan birinin Çankaya’ya gitmesi lazım. ”dedi. Türkiye’deyken, Anavatan Partisi Erzurum Bölgesinde beli bir dönem siyaset yaptığını belirten Ahmet Tanas ise; yapılacak olan Cumhurbaşkanı seçiminde oy veremeye giderek, vatandaşlık görevini yerine getireceğini belirtti.

OY KULLANILACAKLARA GÖNÜLLÜ DESTEK

Öte yandan Melbourne’de faaliyet gösteren Türklere ait bazı camiler ve sivil toplum kuruluşları, bilgisayar ve internet kullanmakta zorluk çeken seçmenlerin YSK’nın internet sitesinden oy kullanma randevusu almalarına yardımcı olmak üzere gönüllü randevu merkezleri kurdu. Bu merkezlerden görülü olarak çalışanlar, bilhassa internet imkanı olmayan yaşlı kesime hizmet veriyor.Bu arada seçimleri takip etmek üzere, CHP Parti Meclis Üyesi Hüseyin Saygılı, Avustralya’ya geldi. Sydney ve Melborune’deki seçim merkezlerinde incelemelerde bulunan Saygılı, Türkiye’nin Sydney ve Melborune Başkonsoloslukları yetkilileriyle bir araya geldi. CHP’li Hüseyin Saygılı, seçim öncesi bazı sivil toplum örgütleriyle de bir araya gelecek. Bu akşam Sydney Alevi Kültür Merkezi’nde değişik dernek, cemiyet ve diğer kuruluş temsilcileriyle bir araya gelecek olan Saygılı, Avustralya’daki seçmenlerin seçim endişelerini de dinleyerek, olası suiistimal ve oy hırsızlığına karşı soydaşların uyarılarını dikkate alacak.

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Avustralya’dan getirilen vasiyet sikkeler Ankara’da

SONRAKİ HABER

YouTube Now Tracks Your Time Spent Watching Videos

BENZER HABERLER

BM’den raporlu uyarı: Asya’da uyuşturucu sevkiyatının yapıldğı ülkelerin  başında Avustralya geliyor
Avustralya

BM’den raporlu uyarı: Asya’da uyuşturucu sevkiyatının yapıldğı ülkelerin  başında Avustralya geliyor

Haziran 4, 2023
Monash Üniversitesi’nden önemli araştırma: Beynin şekli, düşünce ve davranışları etkiliyor!
AİLEM

Monash Üniversitesi’nden önemli araştırma: Beynin şekli, düşünce ve davranışları etkiliyor!

Haziran 4, 2023
Afganistan’da ‘savaş suçu’ işleyen asker, gazetelerin aleyhinde açtığı hakaret davasını kaybetti
Avustralya

Afganistan’da ‘savaş suçu’ işleyen asker, gazetelerin aleyhinde açtığı hakaret davasını kaybetti

Haziran 2, 2023
Yeni Zelanda Havayolu’ndan bir ilk: Yolcuları tartıya çıkarmaya başlıyor
Avustralya

Yeni Zelanda Havayolu’ndan bir ilk: Yolcuları tartıya çıkarmaya başlıyor

Haziran 1, 2023
ABD’den ‘savaş suçu’ uyarısı: Avustralya Genelkurmay Başkanı Campbell, Senato Komitesi’nde açıkladı
AMERİKA

ABD’den ‘savaş suçu’ uyarısı: Avustralya Genelkurmay Başkanı Campbell, Senato Komitesi’nde açıkladı

Haziran 1, 2023
Avustralya Federal Hükümeti’nden Orta Doğu ve Afrika’ya 19 Milyon dolarlık ‘İnsani Yardım’
Avustralya

Avustralya Federal Hükümeti’nden Orta Doğu ve Afrika’ya 19 Milyon dolarlık ‘İnsani Yardım’

Mayıs 30, 2023
  • All
  • Manşet
Manşet

Saray’daki ‘Selo’ya idam’ çağrısını tepki gösteren Başak Demirtaş:Kılıçdaroğlu, HDP eşbaşkanları, ittifak partileri sustu

by zmnaus
Haziran 5, 2023
0

Seçim sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın balkon konuşmasında hedef göstermesinin ardından kalabalığın “Selo’ya idam” slogan atması karşısında şoke olduğunu söyleyen eski...

Galatasaray şampiyonluğu, Fenerbahçe’yi 3-0 yenerek  derbi zaferiyle perçinledi

Galatasaray şampiyonluğu, Fenerbahçe’yi 3-0 yenerek derbi zaferiyle perçinledi

Haziran 5, 2023

Kim bakan olmuş önemli mi?

Haziran 5, 2023
HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar:Kongrede eş başkanlık görevimizi başka arkadaşlarımıza bırakacağız

HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Sancar:Kongrede eş başkanlık görevimizi başka arkadaşlarımıza bırakacağız

Haziran 5, 2023
BM’den raporlu uyarı: Asya’da uyuşturucu sevkiyatının yapıldğı ülkelerin  başında Avustralya geliyor

BM’den raporlu uyarı: Asya’da uyuşturucu sevkiyatının yapıldğı ülkelerin  başında Avustralya geliyor

Haziran 4, 2023
Monash Üniversitesi’nden önemli araştırma: Beynin şekli, düşünce ve davranışları etkiliyor!

Monash Üniversitesi’nden önemli araştırma: Beynin şekli, düşünce ve davranışları etkiliyor!

Haziran 4, 2023

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist