Gazze’ye yönelik saldırılar nedeniyle İngiltere, Fransa ve Kanada ortak bir açıklamayla İsrail’i kınadı. Açıklamada, İsrail hükümetine Gazze’deki askeri operasyonları derhal durdurma ve insani yardımların girişine izin verme çağrısı yapıldı.
Açıklamanın ardından İngiltere, İsrail’le ticaret görüşmelerini askıya aldı ve Tel Aviv’deki büyükelçisini geri çağırdı. Bu adım, İngiltere’nin İsrail’e karşı diplomatik tepkisinin en sert hamlesi olarak yorumlandı. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise “İngiliz mandası tam 77 yıl önce sona erdi. Dış baskılar İsrail’i yolundan döndüremez.” açıklaması yaptı.
Filistinli’lerin zorla göç ettirilmesine tepki
İngiltere, Fransa ve Kanada’nın açıklamasında, Gazze’deki insani durumun kabul edilemez seviyeye ulaştığı, yardımların engellenmesinin uluslararası hukuku ihlal ettiği belirtildi. İsrail yetkililerinin kullandığı nefret dili ve Gazzelilerin zorla yerinden edilmesine yönelik söylemler de kınandı.
Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim faaliyetleri ve sivillere yönelik saldırılar da açıklamada sert dille eleştirildi. İsrail’in kendisini savunma hakkına verilen destek yinelenirken, “Ancak bu tırmanış tamamen orantısız. Netanyahu hükümeti korkunç eylemlerini sürdürürken durup izleyemeyiz. İsrail yeni askeri operasyonlarını durdurmaz ve insani yardıma koyduğu engelleri kaldırmazsa bunlara karşı daha somut adımlar atacağız.” ifadeleri kullanıldı.İsrail’in askeri eylemlerine karşı daha ileri yaptırımların gündeme gelebileceği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, iki devletli çözüme destek verilerek Filistin devletinin tanınmasına yönelik adımlar atılacağı belirtildi.İngiltere Başbakanı Starmer ve Dışişleri Bakanı Lammy de açıklamalarında İsrail’in saldırılarını “dehşet verici” ve “canavarlık” olarak niteledi.
Batı Şeria’daki genişlemeye karşıyız
İsraillilerin Batı Şeria’daki Filistin topraklarını gasbetmesine de değinilen açıklamada, “Batı Şeria’daki yerleşim yerlerinin genişletilmesine yönelik her türlü girişime karşıyız. İsrail, yasa dışı olan, Filistin devletinin yaşayabilmesini zorlaştıran ve İsrailliler ile Filistinlilerin güvenliğini baltalayan bu yerleşim yerlerini durdurmalı. Bu konuda daha fazla adım atmaktan ve yaptırımlar uygulamaktan kaçınmayacağız.” vurgusu yapıldı.
ABD, Katar ve Mısır’ın ateşkes için attığı adımlara destek verilen açıklamada, ateşkes ve esirlerin salıverilmesinin, sivillerin çektiği acıları sona erdirmede ve uzun vadeli siyasi çözümü sağlamada en önemli adımlar olduğuna işaret edildi.
Arap ülkelerinin Gazze’nin geleceği için öngördüğü plan doğrultusunda çalışmaya devam edeceğini belirten İngiltere, Fransa ve Kanada, “İki devletli çözüme katkı sağlayacak Filistin devletini tanımaya ve bu konuda çalışmaya hazırız.” açıklamasını yaptı.
Açıklamada, Avustralya, Kanada, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Slovenya, İspanya, İsveç ve İngiltere Dışişleri Bakanları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, AB Hazırlıklılık, Kriz Yönetimi ve Eşitlik Komiseri ile AB Akdeniz Komiserinin imzası yer aldı.