• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Avustralya

Avustralya, kin ve nefret söylemi üzerinde bina edilen hareketleri kaldırmaz

Ocak 1, 2015
in Avustralya
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

İslam karşıtı söylemleri ile tanınan Hollandalı Milletvekili Greet Wilders’a tepki gösteren Federal Milletvekili Ed Husic; “Milletvekili gibi önemli bir pozisyonda olmak insanlara faydalı olmayı gerektirir. Demokratik bir dünyada herkes özgürce fikrini söyleyebilir. Buna herkesin hakkı var. Ama insanları bilinçli bir şekilde inciten, ayrıştıran ve aşağılayan faaliyetlere karşıyım. Medyanın ve toplumun bu tip insanlara karşı tepkisini de isabetli buluyorum. Çünkü Avustralya toplumu, kin ve nefret söylemi üzerinde bina edilen hareketleri asla kaldırmaz.” dedi.

Avustralya Federal Parlamentosu’na giren ilk Müslüman ve Boşnak asıllı Federal Milletvekili Ed Husic, gazetemizi ziyaret etti. Sydney Merkez Ofisinde hazırlanan kahvaltıda, bir araya geldiğimiz Federal Parlamenter Husic, aynı zamanda İşçi Partisi Ekonomi, Verimlilik, İnovasyon ve Endüstriyel Komisyon Başkanlığını yürütmekte. Husic, ırkçı Milletvekili Greet Wilders’ın Avustralya’ya gelişinden, 14 Eylül’de yapılacak federal seçimlere, Türkiye Avustralya ilişkilerine kadar ve başka konuları kapsayan çok sayıdaki sorumuza cevap verdi. NSW eyaletinin Chifley seçim bölgesinden Milletvekili seçildiğinde, parlamentoda ilk konuşmasına; ‘Hepimiz İbrahim Peygamberin çocukları olarak burada bulunuyoruz’ diye başladığını hatırlatan Ed Husic, Avustralya’da her dinden ve kültürden gelen insana kucak açıldığını kaydetti.

Gündemdeki bir soruyla başlayalım isterseniz. İslam karşıtı söylemleri ile bütün dünyanın tepkisini çeken Hollandalı ırkçı Milletvekili Greet Wilders’ın Avustralya’ya gelişini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bana göre Milletvekili gibi önemli bir pozisyonda olmak insanlara faydalı olmayı gerektirir. Parlamentoda toplumun refahı, geleceği ve daha iyi yaşaması için oradalar. Toplumu ayırmak ve bölmek için değiller. İnsanları inanç ve etnik yönünden bu şekilde birbirinden ayırmaya çalışarak gündemde kalınabilir. Ancak kişiler bulundukları makamları toplumu ayırt edecek unsurlar için kullanmamalılar. Demokratik bir dünyada herkes özgürce fikrini söyleyebilir. Buna herkesin hakkı var. Herkes gibi ben de demokrasiyi savunuyorum. Ama insanları bilinçli bir şekilde, inciten, ayrıştıran ve aşağılayan faaliyetlere karşıyım. Medyanın da bu tip insanlara karşı tepkisini de isabetli buluyorum. Çünkü Avustralya toplumu, kin ve nefret söylemi üzerine bina edilen hareketleri asla kaldırmaz.

Sizin Müslüman bir milletvekili olmanızın ne gibi kolay veya zor tarafları var?

Parlamentoda yaptığım ilk konuşmamda ‘‘Hepimiz İbrahim Peygamberin çocukları, torunları olarak burada bir çatı altında bulunuyoruz. Hristiyan, Yahudi ve Müslümanlar ile diğer dinlere inananlar hepimiz birlikte aynı çatı altında aynı amaçlar için çalışacağız. Avustralya, her dinden her kültürden gelen insana kucak açıyor. Yeter ki Avustralya’nın ilerlemesi ve daha iyi olması için samimi gayret gösterelim. Zaman zaman Parlamentoya çeşitli konuları gündeme getiriyorum.

Bildiğiniz gibi; Avustralya, İslam Birliği Teşkilatı’na gözlemci üye olarak katıldı. Melbourne’de İslam Müzesi’nin temeli geçen yıl atıldı. Müslüman bir Milletvekili olarak, Avustralya penceresinden İslam Dünyası nasıl gözüküyor?

Avustralya, Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerin iyi olması konusunda oldukça büyük gayret gösteriyor. Dışişleri Bakanı Bob Carr’da sürekli Türkiye ve Malezya’yı ekonomileri, demokrasisi ve yaşam standartları açısından örnek ülkeler olarak gösteriyor. Türkiye’nin ayrı bir yeri var. Avustralyalılar her zaman komşuları ile iyi bir iletişim içerisindedirler. Sokağa çıktığınızda, bahçenizi sularken birbirine selam verir, hal hatır sorarlar. Komşularımızla daha fazla kaynaşmanın yolu bence yemek davetleridir. Ortak noktalar bulunması önemli, bu şekilde de ön yargılar izale edilecektir. Milletvekili olmanın en sevdiğim yönlerinden biri de değişik törenlere katılıyor olmamdır. Bu törenlerde insanların sevincini ve çok mutlu olduklarını görüyorum. Çok güzel ve anlamlı bir duygu.

Federal seçim tarihi açıklandı. Uzun bir süre kalmasına rağmen seçim tarihini erken bildirmek bir risk oluşturmuyor mu?

Bunun tabii faydalı yönleri de var. En başta bütün siyasi partiler seçimle ile ilgili vaatlerini ortaya koymuş ve seçim stratejilerini belirlemiş oluyorlar. Seçim tarihi belli olunca bugün açıklanacak, yarın açıklanacak gibi bir düşünceye girmiyor ve gündemi meşgul etmemiş oluyor. Bu nedenle, önceden ilan edilmesinin bu yönden faydası var.

Yerel seçimlerde İşçi Partisi’nin büyük oy kaybı oldu. Federal seçimler için ne gibi bir beklentiniz var?

İşçi Partisi bu meseleyi çok yakından takip ediyor. Bunun için bölgesel çalışmalarımız da hızlı bir şekilde devam ediyor. Mesela benim kendi seçim bölgemde 67 tane okul var. Bu okulların ihtiyaçlarını dinleyerek sosyal imkânlarını geliştirdik. Çoğu okullar bu sayede imkânlarını artırdı. Okullara harcadığımız miktar 137 milyon doları buldu. Broadband altyapısı ile ilgili çalışmalar da halen devam ediyor. Daha önce Liberal Parti’nin 20 yılda yapamadığını bizim hükümetimiz bitirmek üzere.

KEVİN RUDD, KARİZMATİK BİR LİDER

Kevin Rudd’ın 14 Eylül’deki federal seçimlere İşçi Partisi Lideri olarak katılacağı yönünde söylentiler var. Bu söylentiler ne kadar gerçekçi?

Kevin Rudd, çok karizmatik bir insan. Benim seçim bölgeme bir programa gelmişti. Programdan sonra yakındaki iş yerine selam vermek ve kahve içmek için karşıya geçecektik. Ancak, gösterilen ilgiden dolayı, karşıya ancak 15 dakika da geçebildik. Rudd, bir kaç hafta sonra yine benim seçim bölgeme gelecek. Seçim bölgelerindeki adayları ziyaret ederek, tecrübelerini aktaracak. Ancak bu destek ve ziyaretler medya tarafından topluma yanlış aktarılabiliyor.

Siyaset sürecine nasıl girdiniz. Politikaya atılmayı kim sizi teşvik etti?

Ben Sydney’in batı semtlerinde ve farklı bir ortamda büyüdüm. Eğitim, ulaşım ve sağlık gibi konular bu bölgenin en büyük sorunlarından. Milletvekili seçilince ilk ziyaret ettiğim yerlerden biri de mezun olduğum okul oldu. Çünkü okuduğum okulu ve bölgeyi çok seviyordum. İlk ziyaret ettiğim yerde kendi okulum oldu. Ziyaret sırasında okul müdürü, öğrencilere tanıtmıştı. Çocuklar çok sevindiler. Benim ailem de göçmen. Onların da tek amacı bizim durumumuzun onlardan daha iyi olması için çabalayıp durdular. Bende parlamento da göçmen toplumu temsil ediyorum. Burada yetişen ikinci nesil olarak neler yapabileceğimizi ve nereye geldiğimizi gösteriyor bizim konumumuz. Ahmed Fahour da iyi bir örnek. Şu anda Australia Post’un başında. Daha önce Fahour, National Australia Bank’ın CEO’suydu.

Aslen Boşnak bir aileden geliyorsunuz. Avustralya’daki Boşnakların buradaki genel tablosu nasıl?

Boşnak toplumu 1960’lı yılların sonlarına doğru Avustralya’ya gelmişler. Ayrıca 1990’lı yıllarda savaştan dolayı gelenler de oldu. Toplam 50 bin civarında Boşnak nüfusu yaşıyor. Boşnak asıllı gençlerle Federal Parlamentoda 2011 yılında ‘Genç Boşnak Liderler Forumu’ adı altında bir program yaptık. 20 civarında genç katıldı. Hepsi mülteci olarak Avustralya’ya gelmişler. Ama burada eğitim yapmış ve hatta bir kısmının bir kaç diploması vardı. Boşnak toplumu Türkler gibi eğitime önem veren bir toplumdur.

AVUSTRALYA VE TÜRKİYE DOSTLUĞU DÜNYAYA ÖRNEK

Türkiye ile Avustralya ilişkilerinin geleceği konusunda neler düşünüyorsunuz?

Hükümet Orta Doğu’nun önemini çok iyi biliyor. Ayrıca Türkiye de Asya’dan Avrupa’ya köprü olması nedeniyle ayrı bir öneme sahip. Türkiye ile Avustralya arasında derin tarihi bağlar bulunuyor. İki ülkenin dostluğu bütün dünyaya örnek. Türkiye’nin misafirperverliği olağanüstü bir yakınlık meydana getiriyor. İki ülke bu dostluğu ayrıca 1960’lı yıllarda karşılıklı imzaladıkları resmi göç anlaşmasıyla da iyice pekiştirmişler.

İlişkilere katkı yapmak amacıyla, Sydney-İstanbul-Saraybosna gezisi düzenlenebilir mi?

Niye olmasın. Başka milletvekillerinin de içinde yer alacağı, bir program çok güzel olur. Seçim yılı olması nedeniyle bu yıl değil de, önümüzdeki yıl böyle bir projenin arasında yer almak isterim.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İçişleri Bakanı Burke açıkladı: Hitleri öven ünlü rapçinin Avustralya vizesi iptal

Adalet Komisyonu raporu: İngilizler, Victoria’da Yerli halka karşı soykırım yaptı

Federal Hükümet, Terrorgram” isimli çevrim içi ağını “terör örgütü” ilan etti

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Avustralya’dan getirilen vasiyet sikkeler Ankara’da

SONRAKİ HABER

YouTube Now Tracks Your Time Spent Watching Videos

BENZER HABERLER

İçişleri Bakanı Burke açıkladı: Hitleri öven ünlü rapçinin Avustralya vizesi iptal
Avustralya

İçişleri Bakanı Burke açıkladı: Hitleri öven ünlü rapçinin Avustralya vizesi iptal

Temmuz 3, 2025
Aborjinler hakları için yürüdü
Avustralya

Adalet Komisyonu raporu: İngilizler, Victoria’da Yerli halka karşı soykırım yaptı

Temmuz 3, 2025
Federal Hükümet, Terrorgram” isimli çevrim içi ağını “terör örgütü” ilan etti
Avustralya

Federal Hükümet, Terrorgram” isimli çevrim içi ağını “terör örgütü” ilan etti

Temmuz 1, 2025
Denizde dehşet: 16 yaşındaki genci yumruklarla köpek balığından kurtardı
Avustralya

Denizde dehşet: 16 yaşındaki genci yumruklarla köpek balığından kurtardı

Temmuz 1, 2025
‘Dünya Mülteciler Günü’ nedeniyle önemli adım:NSW Hükümeti’nden ilk Danışma Kurulu
Avustralya

‘Dünya Mülteciler Günü’ nedeniyle önemli adım:NSW Hükümeti’nden ilk Danışma Kurulu

Temmuz 1, 2025
Zulümleri duyurma amacıyla Avustralya’dan Avrupa’ya pedal:‘Ride for Rights’ bisiklet eylemi Sydney ve Londra’dan start aldı   
AVRUPA

Zulümleri duyurma amacıyla Avustralya’dan Avrupa’ya pedal:‘Ride for Rights’ bisiklet eylemi Sydney ve Londra’dan start aldı   

Haziran 22, 2025
    • All
    • Manşet
    15 Temmuz’un sırrı çözüldü: ‘Apolet Perdesi’ yayında
    Manşet

    15 Temmuz’un sırrı çözüldü: ‘Apolet Perdesi’ yayında

    by zmnaus
    Temmuz 11, 2025
    0

    15 Temmuz’un sırrı çözüldü!  Dönemin Yüksek Askerî Şura Üyesi Orgeneral Akın Öztürk’ün, en yakın çalışma arkadaşları, çok önemli bilgileri ‘Spoiler:...

    PKK, silah bırakma ve fesih kararını açıkladı: Işte detaylar

    PKK, 47 yıl sonra silah bırakı: Casana Mağarası’nda silah bırakma töreni

    Temmuz 11, 2025
    Adana Maratonu’nda ‘KHK Zulmüne Son’ pankartı!

    DEVA Partisi’nin KHK mağduriyeti önergesi AKP-MHP tarafından reddedildi

    Temmuz 11, 2025
    PKK Süleymaniye’de silah bırakısını izlemeye giden Sırrı Sakık:Hepimiz için hayırlı olacak

    PKK Süleymaniye’de silah bırakısını izlemeye giden Sırrı Sakık:Hepimiz için hayırlı olacak

    Temmuz 11, 2025

    Vatan (daş) ve Metan Gazı! Kime sağ olsun diyeceğiz?

    Temmuz 11, 2025
    CHP’li iki Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı: Zeydan Karalar ve Ahmet Şahin tututklandı

    CHP’li iki Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı: Zeydan Karalar ve Ahmet Şahin tututklandı

    Temmuz 10, 2025

    İLETİŞİM

    info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

    Sydney Ofisi telefonu

    +61 02 96496006

    27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

    AVUSTRALYA REHBERİ

     

      • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
      • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
      • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
      • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER
      • UZAK DOĞU
      • AVRASYA
      • AVRUPA
      • AMERİKA
      • AİLEM
      • TEKNOLOJİ
      • KONUK YORUM