ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Çarşamba günü, bir açıklama yaparak, ”ABD askerleri Menbiç’te barışı korumak için var ve bizim güçlerimiz oradan ayrılmıyor” demesi dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Menbiç’teki ABD ordu güçlerine yönelik olarak Çarşamba günü yaptığı açıklamada ”Bir defa sizin bırakınız oradan çıkmamayı, orada bulunmaya hakkınız yok. 11 bin kilometreden, 12 bin kilometreden kalkıp buraya niye geliyorsun? Bu topraklar senin mi?” diye ağır bir çıkışma yaptığı görülmüştü.
Gazeteci İlhan Tanır’ın Ahval’de yer alan haberine göre, ABD Dışişlerinden gelen bu açıklama, şimdiye kadar ABD’nin Menbiç’e dair yaptığı en net ve kesin açıklama oldu.
Hatta ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan bu açıklama, ABD Savunma Bakanlığından önceki günlerde yapılan açıklamalardan da daha net bir açıklama olduğu kesin.
ABD Dışişleri Bakanlığına bilindiği gibi geçtiğimiz hafta ‘şahin’ olarak bilinen Mike Pompeo atandı. Pompeo, CIA Direktörlüğünden ABD Dışişleri Bakanlığına aday gösterildi. Pompeo, önümüzdeki haftalarda Senato’da onama toplantılarına katılacak ve sonra onanması beklenecek.
Pompeo, özellikle İran ve siyasi islamcılar karşıtı ‘şahin’ bir isim olarak biliniyor. Tillerson ise güvercin ve yumuşak hali ile hatırlanıyor.
Bir Washington kaynağı, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan önceki ay ve haftalara nazaran daha sert olarak gelen bu net mesajın, Pompeo’nun havasının şimdiden ABD Dışişleri Bakanlığı’nda hissedilmesi olarak yorumladı.
Her ne kadar Pompeo henüz koltuğuna oturmamış olsa da, önceki gün Dışişleri Bakanlığı’na gitmiş ve görevinden ay sonu ayrılacak olan Tillerson ile bir görüşme gerçekleştirmişti.
İran karşıtı şahin Pompeo Dışişleri koltuğuna oturmaya hazırlanırken, Erdoğan’ın bugünkü konuşmasında, ABD’nin Suriyeli Kürtlere verdiği silahların Türkiye ve İran’a karşı kullanılacağını söylerek, şunları dedi:
“Bu silahlar buraya niye geliyor? Demek ki bu sınırın ötesinde Türkiye var, bunu Türkiye’ye karşı kullanacaksın veya İran’a karşı kullanacaksın. Başka yok.”
ABD’nin Suriye’de İran’ın etkisini kırmak istediği biliniyor. Buna karşı Erdoğan’ın İran safında kendi yerini güçlendirdiği anlaşılıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca Ahval’e, ABD ve Türkiye arasındaki çalışma grubu görüşmelerinin ‘verimli’ geçtiğini söyledi ve bu görüşmeler boyunca IŞİD’in yenilgiye uğratılması ve ”Menbiç’e diplomatik çözüm bulunmasının” gayelerinin konuşulduğunu açıkladı.
Erdoğan, Çarşamba günü Beştepe’de, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca “21 Mart Dünya Ormancılık Günü” dolaysıyla düzenlenen “Milletimizle Birlikte Daha Yeşil Türkiye” buluşmasında ABD’ye seslenerek ”bu topraklarla senin ne alakan var? Geldiler oraya YPG’yi, PYD’yi soktular. Oranın kendi insanları, oranın gerçek halkı yüzde 90 Araplardır. Arapları oradan kovdular.” dedi.
Erdoğan ayrıca, ABD hükümeti adına konuşan ABD sözcülerine de çattı ve sözcüleri Trump’a şikayet etti, “Amerika Başkanı Sayın Trump’tan ülkemize yönelik politikalardaki kafa karışıklığını giderecek, artık hadsizlik boyutuna varan açıklamaların önünü kesecek bir tavır ortaya koymasını bekliyoruz. Sayın Trump adına konuşanlar ne dediklerinin farkında değiller.” dedi.
Önceki gün, 19 Mart Pazartesi günü Ahval’in sorularını cevaplayan Pentagon sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway ise, aynı konu ile ilgili olarak daha yumuşak bazı demeçler ile şunları söylemişti:
“Koalisyon güçleri Menbiç’in çevresinde. Diğer IŞİD’in kontrolünden özgürleştirilmiş bölgeler gibi, Koalisyon güçleri yerel sivil konseylerin güvenlik ve istikrara yönelik çalışmalarını Menbiç ve çevresinde destekliyor. Operasyonel güvenlik nedenlerinden dolayı herhangi bir askeri hareketlenme hakkında açıklama yapmıyoruz.”
Çarşamba günü ABD sözcüsü, açıkça ABD askerlerinin Menbiç’ten ayrılmayacağını söyledi.
Washington’daki Kürt haber ajanslarından biri olan K24’ün muhabiri Laurie Mylorie’ye konuşan bir başka ABD yetkilisi ise, ”biz Menbiç’teyiz ve oradaki yerel ortaklarımız ile çalışmaya devam ediyoruz.. Bizim ayrılmaya niyetimiz yok” demesi dikkatleri çekti.
Çarşamba günü ABD ile Menbiç görüşmeleri hakkında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Anlaşmaya vardık demedik anlayışa vardık dedik” ifadelerini kullanmış, bu, Ankara’nın Menbiç’teki kesin ifadelerinden bir yumuşak dönüş olarak algılanmıştı.
Ahval’in Çarşamba günü ABD Dışişleri bakanlığı yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde, ABD Dışişleri Bakanlığının ‘anlaşma’ ile ‘anlayış’ arasında bir farklılık görmedikleri anlaşıldı. ABD Dışişleri yetkilileri, Türkiye ile Menbiç’e diplomatik bir çözüm bulmak adına yapılan görüşmelerin devam ettiğini vurguladılar.KAYNAK: AHVAL