Doğu Türkistan’daki akrabalarını ziyarete gittikleri Çin’de tutuklanarak toplama kampına gönderilen Avustralya vatandaşı 17 Uygur Türkü’nden haber alınamazken, Avustralya Federal Hükümeti’nin sözkonusu vatandaşlarrıyla ilgili resmi bir açıklamada bulunmaması dikkat çekti.
Avustralya Ana Muhalefet İşçi Partisi Senatörü ve Gölge Dışişleri Bakanı Penelope Ying-Yen Wong ise Federal Hükümet’in sessiz kalmasına tepki göstererek, hükümeti konuyu soruşturmaya davet etti. Sözkonusu konusu kişilerin rehabilitasyon merkezi adı altındaki bir toplama kampında tutuldukları ve kötü muameleye maruz kaldıkları belirtildi. Tutuklama haberini Avustralya’daki Uygurların avukatlarından Nurgül Sawut ile görüştükten sonra aldıklarını belirten tutuklu yakınları, Federal Hükümetin, konuyla ilgili sessiz kalmasına tepki gösterdi. Avustralya’da yaşayan yaklaşık 3 bin Uygur Türkü’nün savunucuları, gözaltındaki Uygurların serbest bırakılması için Başkent Canberra’da hükümete çağrıda bulundu. Topluluk avukatlarından Nurgül Sawut’un tutuklu Uygurlar için girişimlerde bulunduğunu ancak Canberra’daki yetkililerin kullandıkları dilin ‘korkunç’ olduğunu belirten topluluk üyeleri, Avustralya hükümeti; “Şu an hiçbir şey yapamayız” cevabı üzerine girişimlerini hükümet ve büyükelçilik bazında sürdürdüklerini dile getirdi. Avustralya’da yaşayan Uygur Türkleri, Çinli yetkililerin telefon görüşmelerini ve ailelere misilleme tehdidinde bulunduğu da iddia etti.
ŞAHISLARIN BAZILARI TOPLAMA KAMPINDA, BAZILARI İSE CEZAEVİNDE
Öte yandan sahıslardan bazılarının toplama kamplarına bazılarının cezaevine gönderildiği belirtilirken bir kısmının da ev hapsinde tutulduğu ifade edildi. Guardian’ın haberine göre, Çin’e giden ve bir daha kendilerinden haber alınamayan 17 kişiden 15’inin daimi oturum, ikisinin de aile birleşimi vizesi sahibi oldukları aktarıldı. Gözaltına alınanlardan 1’inin cezaevinde, 4’ünün ev hapsinde ve geri kalan 12 kişinin de toplama kamplarına gönderildiklerine inandıklarını söyledi.Aralarında Uygur toplumu temsilcilerinin de bulunduğu insan hakları savunucuları, Canberra hükümetine, Çin’in gözaltına aldığı kişileri serbest bırakması için baskı yapması çağrısında bulunuyor.
3 BİN UYGUR ASILLI VATANDAŞ AVUSTRALYA’DA YAŞIYOR
Bu arada, Avustralya’da 3 bin civarında Uygur kökenli vatandaş yaşıyor. Çin, 1949’dan bu yana hakimiyeti altında tuttuğu Doğu Türkistan’da inşa ettiği toplama kamplarında yüz binlerce Uygur Türkünü zorla tutuyor.Birleşmiş Milletler’e göre en az 1 milyon Uygur Türkü bu kamplarda kalıyor. İnsan hakları örgütleri ise 2 milyonun üzerinde Uygur’un toplama kamplarında asimilasyona tabi tutulduğunu belirtiyor.Çin bu kampları dünyaya “mesleki eğitim merkezi” ya da aşırılığa karşı “rehabilitasyon merkezi” olarak lanse ediyor.
MÜSLÜMANLARA ZORLA DOMUZ ETİ YEDİRİLİYOR
Uluslararası İnsan Hakları Gözlemevinin yayınladığı raporda ise tüyler ürpertici uygulamalar göze çarpıyor. Çin hükümeti, kuzeybatı Çin’deki Sincan’da büyük kısmı Müslüman olan Uygurlara yönelik kitlesel ve sistematik bir insan hakları ihlali kampanyası yürütüyor. Benzeri görülmemiş uygulamalarla bölgede İslam’ı etkin bir şekilde yasaklayan yerel yetkililer, şu anda iki büyük ‘yeniden eğitim’ programı yürütüyor. Bunlardan ilki tahmini 1 milyon Uygur’un yasalar gereğince süresiz olarak gözaltına alındığı ve domuz eti yemeye zorlandıkları zorunlu bir uluslararası programı içeriyor. İkinci program ise zorunlu gün ve akşam ‘eğitim oturumları’nı içeriyor. ZAMAN NEWS, Euronews Türkçe