İngiltere’nin ülkeye kaçak yollardan gelen sığınmacıları Ruanda’ya gönderme planı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) takıldı. Sığınmacıları geri gönderecek uçak seferi, AİHM’nin kararı sonrası son anda iptal edildi. İngiliz hükumetinin sığınmacıları geri gönderme kararına göçmen kuruluşları ve kiliseler karşı çıkmıştı.
AİHM: İLTİCA SÜRECİ HENÜZ TAMAMLANMADI
DW’de yer alan habere göre sığınmacıları geri gönderme planı, sığınmacıların iltica başvuruları sonuçlanıncaya kadar durduruldu. AİHM kararına sonrasında sığınmacıları Ruanda’ya taşıyacak ilk uçuşu son dakikada iptal edildi. AİHM başvuru yapan yedi kişiden biri ile ilgili verdiği kararda, söz konusu kişinin İngiltere’de kalabileceğine hükmetti. Mahkeme söz konusu Iraklı sığınmacının işkence mağduru olduğunu ve iltica sürecinin henüz tamamlanmadığını hatırlattı. Mahkeme kararında İngiltere mahkemeleri sınır dışı kararının hukuka uygunluğu konusunda nihai bir karar verinceye kadar sınır dışı işleminin durdurulduğunu belirtti. Bu kararın Temmuz ayında verilmesi bekleniyor.
130 SIĞINMACI RUANDA’YA GÖNDERİLECEKTİ
İngiltere hükumeti ilk aşamada 130 sığınmacının Ruanda’ya gönderilmesini planlıyordu. Ancak yapılan hukuki itirazlar sonucunda 31 kişi için uçak bileti alındı. İnsan hakları kuruluşu Care4Calais’in verdiği bilgiye göre İngiltere hükumeti sığınmacıların art arda yaptığı hukuki itirazların sonucunda bu biletlerin çoğunu iptal etmek zorunda kaldı.
HÜKUMET KARARI UYGULAMAKTA KARARLI
Karar üzerine İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, “Uçakta tam olarak kaç insanın bulunduğunu söyleyemem ancak önemli olan prensibimizi uygulamamız” diye konuştu. Truss, uygulamanın amacının insan tacirlerinin işini zorlaştırmak ve insanların da hayatlarını İngiltere’ye gelmek için tehlikeye atmalarını engellemek olduğunu savundu.
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel ise uçuşun “hukuki gerekçe ve taleplerle son dakikada” gerçekleştirilememesinden dolayı hayal kırıklığı duyduğunu söyledi. Patel hükümetin ağır biçimde eleştirilen bu politikasını sürdürmeye devam edeceklerini belirterek, “Cesaretimizi kırmayacağız” dedi. AİHM kararını “çok sürpriz” diye niteleyen Patel, hukukçuların halihazırda bütün kararları incelediğini söyledi ve bir sonraki uçuş için hazırlıklara başladığını ifade etti.
JOHNSON’UN SEÇİM VAATLERİ ARASINDA YER ALIYORDU
İngiltere’de Boris Johnson hükumeti sığınmacıların Ruanda’ya gönderilmesi kararı nedeniyle eleştiriliyor. Ancak hükumet, bu sert eleştirilere rağmen ülkeye yasa dışı yollardan giriş yapan göçmenleri Ruanda’ya göndermeyi planlıyor. Bu yönde Ruanda ile bir anlaşma yapan Johnson hükumeti, Ruanda’ya bu anlaşma uyarınca ilk aşamada 144 milyon Euro ödeyecek. Geçen yıl İngiltere’ye Manş Denizi üzerinden 28 bin göçmen gelmişti. Bu uygulamanın göçmenleri ülkeye Manş Denizi üzerinden ülkeye giriş yapma konusunda caydırması planlanıyor. Johnson hükumeti seçim öncesinde Brexit’in yanı sıra seçmenlere düzensiz göçün engellenmesi konusunda da sözler vermişti.
BM, GÖÇMEN KURULUŞLARI VE KİLİSELERDEN ELEŞTİRİ
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise İngiliz hükumetinin bu adımını “tamamen yanlış” diye nitelendiriyor. İngiltere’deki kiliseler uygulamayı “ahlaka aykırı” ve “utanç verici” diye nitelendiriyor. Prens Charles da hükumetin politikasını “dehşet verici” diye tanımlamıştı.
Ruanda hükumeti ülkenin güvenli olmadığı ve yoğun insan hakları ihlallerinin yaşandığı yönündeki eleştirileri geri çeviriyor.