İsveç’in, NATO’ya dahil olması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından iadesi istenen isimler arasında yer alan gazeteci-yazar Harun Tokak, İsveç’in Sydsvenskan gazetesine konuştu. ‘Erdoğan’ın baş düşmanı NATO oyununda işkence ile tehdit ediliyor’ başlıklı haberde, Tokak’ın Erdoğan’ın yakın arkadaşı iken şimdi adının terör listesinde bulunduğu belirtildi.
Haberde, Erdoğan rejimi tarafından, İsveç’in NATO’ya girmesi için Tokak’ın Türkiye’ye iadesinin şart koşulduğu belirtiliyor.Haberde, Tokak’ın kızı evlendiğinde nikah şahidinin de Erdoğan olduğu hatırlatılıyor. Nikah töreninden bir fotoğraf da paylaşılan röportajda, ikilinin en son 2012 yılında görüştüğü aktarıldı.
İsveç Yüksek Mahkemesi iade talebini reddetti
Haberde, Harun Tokak’ın hapis tehdidiyle ilk kez karşı karşıya olmadığı, dört farklı ülkeden iadesinin istendiği ancak bu ülkelerin mahkemeleri tarafından Türkiye’nin taleplerinin reddedildiği kaydedildi. En sonuncusunun ise İsveç Yüksek Mahkemesi’nin bu yöndeki kararı olduğu aktarıldı. İsveç mahkemesi kararında, ‘Tokak Türkiye’ye gönderilirse siyasi zulme, işkenceye ve diğer insanlık dışı muamelelere maruz kalma riskiyle karşı karşıyadır. Ayrıca, aleyhindeki suçlamaların hiçbir dayanağı yoktur’ ifadelerine yer veriliyor.
‘İsveç yargısına güveniyorum’
Röportajda Tokak, ”Eğer korkarsam Erdoğan kazanır. Olmaz böyle bir şey. İkimiz de İstanbul’da aynı semtte oturduk ve sürekli görüşürdük. Uzunca bir süre çok iyi arkadaştık” diyor. ‘Türkiye’ye iade edilmekten korkuyor musun?’ sorusuna Tokak, ‘Hayır, İsveç hukukuna güveniyorum. Bu ülkede işleyen bir hukuk sistemi var ve İsveç insan haklarını savunmasıyla bilinen bir ülke’ cevabını veriyor.
‘Erdoğan neden sizi istiyor?’
‘Erdoğan neden seni istiyor?’ sorusuna ise, ‘Erdoğan kendisine muhalif olan herkesin peşinde. Ben de onlardan biriyim. Sürekli medyada görünen biri olduğum için Gülen hareketini tamamen bitirmeyi hedefleyen Erdoğan beni istiyor’ cevabını veriyor.
‘Yakınlarınız ve aileniz size vurulan ‘terörist’ damgasından etkileniyor mu?’ sorusuna Tokak, ‘Kesinlikle evet, ailem benimle temastan dolayı birçok kez olumsuz sekilde etkilendi. Oğlum bir süre önce pasaport başvurusunda bulundu ve sırf benim oğlum olduğu için tutuklandı. Ağabeyimin kızı da cezaevinde. Bazı akrabalarım ülkeyi terk ederek Avrupa’ya sığındı’ dedi.
Tokak’ın, Gülen Hareketi’nin önden gelen isimlerinden biri olduğu ve geçmişte dinlerarası diyalog faaliyetlerinde bulunduğunun aktarıldığı haberde, 15 Temmuz sonrası Türkiye’de Gülen Hareketi mensuplarının tutuklandığı, hapse atıldığı, işkenceye maruz kaldığı ve bazılarının kaçırıldığına yer verildi.
Tokak’ın 2018 yılında İsveç’e geldiği ve sığınma hakkı aldığı aktarılan haberde, Erdoğan rejimin tüm bağımsız medya şirketlerini tehdit olarak gördüğünü, bu nedenle medya kuruluşlarını kapattığını kalanların da hükümetin kontrolü altında olduğunu yer alıyor.