Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gülen Hareketi’ne üye olduğu iddiasıyla 2017 yılında tutuklanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Taner Kılıç’ın yaptığı hak ihlal başvurusunda Türkiye’yi haksız buldu.
Kararda, ByLock verilerinin nasıl elde edildiğine dair mahkeme dosyasında bilgi bulunmadığı belirtildi.Mahkeme, Kılıç’ın özgürlük ve güvenlik hakkı, makul şüphe, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.
AİHM, Türk savcıların sunduğu delillerin de tutuklama için yeterli olmadığı görüşünü dile getirerek, Türkiye’nin Kılıç’a 8 bin 500 euro maddi, 16 bin euro manevi ve 10 euro mahkeme giderleri olmak üzere 34 bin 500 euro ödemesine karar verdi.
2017 yılının aralık ayında hala tutuklu bulunduğu İzmir’den başvuru yapan Kılıç, Gülen Hareketi’ne üyelik iddiasıyla Haziran 2017’de gözaltına alınmış ve 14,5 ay hapiste kaldıktan sonra Ağustos 2018’de tahliye edilmişti.
“BYLOCK VERİLERİ ŞÜPHELİ”
ByLock mesajlaşma programını indirmek, Zaman gazetesine abone olmak, kız kardeşinin Zaman gazetesi editörlerinden birisiyle evli olması, çocuklarının KHK ile kapatılan okullarda okuması ve Bank Asya’da hesabı olması gibi nedenlerle yargılanan Kılıç, bu gerekçelerin hiçbirinin suç teşkil etmediğine dair başvuruda bulunmuştu.Kararda Kılıç’ın Bylock kullandığına dair tek dayanağın polis raporu olduğu, bu raporun hangi verilerle oluşturulduğu ve verilerin de nasıl elde edildiğine dair bilgi bulunmadığına dikkat çekildi.Taner Kılıç kararı, aynı nedenlerle hapis yatan birçok tutuklu için örnek teşkil ediyor.