Melbourne Walter Eliza Hall Einstitüsü Araştırma ekibinden Dr. Toby Phesse, bağırsak kanserlerinde yeni tip tedavi yöntemlerine şiddetle ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Avustralyalı bilim adamları bağırsak kanseri gelişmesini hastaların % 80 ile % 90’ında durdurmayı başaran yeni bir ilaç geliştirdiklerini açıkladılar. Buluşu yapan Melbourne Walter Eliza Hall Einstitüsü Araştırma ekibinden Dr. Toby Phesse, bağırsak kanserlerinde yeni tip tedavi yöntemlerine şiddetle ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Dr Phesse, “Avustralya’da her yıl 4 bin kişi bağırsak kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor .Bizler bu ölümcül hastalığa karşı yeni bir tedavi yöntemini bulmaya ihtiyaç duyuyoruz.Bağırsak kanseri tedavisinde hangi genlerin hedef alınacağı ve nasıl bir tedavi stratejisi uygulanması gerektiğini belirleyerek kanseri önlemeye çalışıyoruz.” dedi.
Dr Phesse, araştırma ekibinin geliştirdikleri JAK isimli önleyici ve geciktirici bir ilaçla bağırsak kanserini hedef alan bir tedavi uyguladıkların belirterek, konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Araştırmalarımızda bağırsak kanserlerinin % 80’inde aynı türden bir zaaf olduğunu farkettik. Ancak bu tedavide bağırsaklardaki normal hücrelerin de zarar görmesi tehlikesi var. Bu nedenle farklı bir strateji geliştirerek kanserli tümörlerin % 80’inde etkili olan JAK isimli bir önleyici ve durdurucu bir ilaç keşfettik. Bu ilaç aileden gelen genetik kanser tehlikesi yaşayanlar için çok önemli. Bu nedenle çok heyecan verici bir buluş bu ve bu çeşit ilaçlarla tedavide yeni bir pencere açılmış oluyor. ” dedi.
BÜYÜMEYİ İKİ GÜNDE DURDURABİLİYOR
Araştırmacılar yeni ilacın iki gün içinde, kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve yeni kanserli tümörlerin oluşmasını da engelleyerek, etkisini göstermeye başladığını belirtiyorlar. Önleyici JAK isimli ilaç hali hazırda başka hastalıkların da tedavisi için onay almış bir ilaç. Bu nedenle araştırmacılar yeni bağırsak kanseri ilacının hastaların hizmetine sunulması sürecinin çabuk olacağının belirtiyorlar. Dr Phesse, sözlerini şöyle tamamladı “İşin güzel yanı bu önleyici ilaç, sedef hastalığı, romatizma, küçük çaplı lif dokularının zarar görmesi gibi hastalıklarda zaten kullanılıyor. Yani yeni bir ilaç geliştirmek için uzun yıllar ve büyük kaynaklar harcamamıza gerek yok. Bu ilaçlar kliniklerde zaten var. Bizim bütün yapmamız gereken bu ilaçların aynı zamanda bağırsak kanseri tedavisinde de kullanılabileceğini ortaya koymaktır “dedi. Melborune-CİHAN