Federal Başbakan Tony Abbott; “Bu ülkede doğmuş yâda sonradan göçmen olarak gelmiş ve yurtdışında terörist faaliyetlere katılmaya gidenlere sözümüz var. Bunlar Müslüman, Hristiyan, Yahudi ya da Budist olabilir fark etmez. Yurt dışında giriştikleri faaliyetlerin, Avustralya kanunlarına göre soruşturulması, incelenmesi ve faillerinin de hapis cezası alması gerekir. Olması gereken de budur. ”dedi.
Federal Başbakan Tony Abbott Melbourne’da, etnik medya mensuplarıyla bir araya geldi. Son zamanlarda bilhassa Orta Doğu başta olmak üzere, dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen terör olaylarından son derece ciddi kaygı duyduğunu belirtti. Avustralya vatandaşı olup, yurtdışında çeşitli eylemlere karışanların cezalandırılması gerektiğini belirten Başbakan Abbott, sadece Müslüman kökenli Avustralyalılara değil, suça karışmış diğer din mensuplarının hepsine sözünün olduğunu hatırlatarak, “Bu ülkede doğmuş yâda sonradan göçmen olarak gelmiş ve yurtdışında terörist faaliyetlere katılmaya gidenlere sözümüz var. Bunlar Müslüman, Hristiyan, Yahudi ya da Budist olabilir fark etmez. Yurt dışında giriştikleri faaliyetlerin, Avustralya kanunlarına göre soruşturulması, incelenmesi ve faillerinin de hapis cezası alması gerekir. Olması gereken de budur.” dedi.
Göçmenlerin Avustralya’ya olan bağlılığını sorgulayanlara her zaman karşı çıktığını belirten Başbakan, herkesin ülkenin birinci sınıf vatandaşı olduğunu kaydetti. Başka ülkelerden gelmiş farklı etnik mensupların, kendi geçmişlerine sahip çıkarak, geleceklerini inşa etmeleri gerektiğini hatırlatan Abbott, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Bu ülkede doğmuş yâda bu ülkeye sonradan gelmiş olan herkes birinci sınıf vatandaşlarımızdır. Müslümanlar dâhil bu ülkeye gelen bütün göçmenlerin bu seçimlerinin görülmesi ve takdir edilmesi gerektiğini daima düşünmüşümdür. Burada önemli olan şu ki, yeni ülke ve yeni bir eviniz olduğunda oraya odaklanmanız gerekir. Ama tabi ki eski evinizin güzelliklerini yaşayınız. Ancak gelecek yeni evinizde, geçmişte kalan eski evinizde değil. Buna odaklanmamız gerekir. Her bir Avustralyalının, beraberlerinde getirdikleri geçmişlerine ve kültürlerine saygımız var. Şu andaki kültürel çeşitliliğimizi, göçmenlere borçluyuz. Ancak Avustralya’ya gelip yerleştiğimizde kendimizi bu yeni evimizdeki hayatın bir parçası olarak görmemiz gerekiyor. Göçmenlerin çok büyük bir kısmı bunu çok başarılı bir şekilde gerçekleştiriyorlar. Ancak ben bütün bunları bir arada Avustralya’nın milli çıkarları çerçevesinde değerlendirmenizi istiyorum.”dedi.
ABBOTT:‘IRKÇILIK ARTIYOR’ ŞEKLİNDEKİ GÖRÜŞLERE KATILMIYORUM
Ülkede muhtelif olaylar olsa da, Avustralya’da ırkçılığın artan bir problem olmadığına dikkati çeken Tony Abbott, ırkçılığın arttığı yönündeki söylentilere katılmadığını belirtti. Irkçılığı tetikleyen muhtelif bazı olayların olduğunu ancak, bunlarla da sürekli şekilde mücadele edildiğini söyleyen Abbott, “Avustralya’da ırkçılığın yükseldiği görüşlerine katılmıyorum. Ama tabi bazı ufak tefek sıkıntılar olabilir. Fakat bunlarla da gerekli mücadeleler yapılmakta ve gerekli tedbirler alınmaktadır. Çok kültürlülüğe inanıyoruz. Kesinlikle Avustralya’nın çok kültürlü yapısından yanayım. Beni bu konuda eleştirme hakkınız var. Ancak benim de size bu konuda beni yanlış değerlendirdiğinizi söyleme hakkım var. Yanlışsınız. Bu çok kültürlülüğe inanan bir hükümettir.” dedi. Liberal Parti Hükümeti olarak, yasa dışı sığınmacı teknelerinin durduğuna, bu sayede yasal yoldan daha fazla göçmen alınabildiğine işaret eden Başbakan Abbott, hükümet olarak insanların yasal yollarla Avustralya’ya yerleşmesini arzu ettiklerini belirtti. Abbott; “Biz Avustralya hükümeti olarak insanların bu ülkeye yasal yollarla yerleşmesini istiyoruz. Bu konudaki devlet politikamızı, uygulamaya devam ettireceğiz. Şimdiye kadar yasadışı yollarla gelen tekneleri durdurabildiğimiz için Suriye ve Irak’ta yer ve yurtlarından olmuş, daha fazla insana kucak açabiliyoruz. Sınır güvenliğimizin başarılarının meyvelerini daha şimdiden toplamaya başladık. Bizden önceki hükümet döneminde 10 binden fazla çocuk, sığınmacı tekneleriyle Avustralya’ya gelmişlerdi. Şimdi bu çocukların yaklaşık 2 bin tanesi halen sığınmacı kamplarında kalıyorlar.” şeklinde konuştu. Konuşmasının son kısmında, ülkeye getirilen belli bir yaşın üzerindeki göçmen yakınlarına mesaj veren Başbakan Abbott, söz konusu şahısların ülkeye maliyetinin çok yüksek olduğunu hatırlattı. Yaşlı yakınlarını getirmek isteyenlerin 100 bin dolar gibi bir rakamı karşılamaları gerektiğini bilmeleri gerektiğine dikkati çeken Abbott, “Göçmenlik programının büyümesi ve gelişebilmesi için Avustralya’nın çıkarları ve geleceği doğrultusunda işlemelidir. Evet 100 bin dolar yüksek bir miktar ama öbür taraftan, yaşlı insanların Avustralya’daki bakım masraflarını incelediğinizde, hükümetimizin harcadığı miktar da çok yüksek.” dedi.