Avustralya İslam Federasyonu Başkanı (AFIC) Hafez Kassem, Federal Dışişleri Bakanı Bob Carr’a bir mektup yollayarak, Burma’da yaşanan zülüm karışışında sessiz kalmamasını istedi. Federal hükümetin, Doğu Timor’da yaşanan olaylar karışısında sergilediği duyarlılığı, Myanmar’da yaşayan Müslümanlara karşı da sergilemesini isteyen Kassem,“ Rohingya’da yaşayan Müslümanların durumu da aynı. Burada yapılanlar soykırımdan başka bir şey değil. Dünya insanlığı, hiç oralı değil. Avustralya’da Müslüman toplum, bu krizin çözülmesi ve girişimde bulunmanızı bekliyor.”dedi.
Avustralya İslam Federasyonu (AFIC) Burma’da Müslümanlara yönelik şiddeti kınadı. Azınlıklara yönelik yapılan şiddetin boyutlarına dikkat çeken Federasyon Başkanı Hafez Kassem, Federal Dışişleri Bakanı Bob Carr’a bir mektup yollayarak, yaşanan zülüm karışışında sessiz kalmamasını istedi. Avustralya Dışişleri Bakanlığının, yaşanan soykırımı durdurmaya yönelik girişimde bulunmasını isteyen AFİC Başkanı Kassem, Avustralya’nın geçmişte, özellikle Doğu Timor’da yaşanan olaylar karışışında örnek bir tavır sergilediğini hatırlattı. Avustralya’nın uzun bir süre Burma’da zulme uğrayanların haklarını savunduğunu ve askeri diktatörlere karşı geldiğini vurgulayan Başkan Hafez Kassem, mektubunda şunlara yer verdi; “Şu anda Rohingya’da yaşayan Müslümanların durumu da aynı. Burada yapılanlar soykırımdan başka bir şey değil. Dünyanın bu soykırıma sessiz kalışı, dayanılmaz hale geldi. Dünya insanlığı hiç oralı değil. Ve bu durumu Avustralya’daki Müslümanlar olarak bizler endişe ve üzüntüyle ile karşılıyoruz.’’dedi. Dışişleri Bakanı Bob Carr’a, “Bu soykırıma ve trajik olaylara karşı Avustralya daha ne kadar sessiz kalacak?” diye soran Federasyon Başkanı Kassem, bir an önce harekete geçilmesini istedi. Kassem, mektubunu şöyle sürdürdü, “Avustralya’daki Müslüman toplumun, krizin çözülmesi konusunda sizden çok büyük beklentisi var. Bu konuda girişimde bulunmanızı, etkinizi göstermenizi bekliyoruz. Mynmar, Rohingya’da yaşayan Müslümanların insan haklarının korunması ve adaletin gelmesi konusunda Avustralya’nın uluslararası arenada liderlik yapmasını bekliyoruz. İnsanların acılarının dindirilmesi ve adaletin sağlanması için Avustralya’nın göstereceği cesaretin bizlerde hep yanında olacağız. Sayın Bakan, bizler sizin arkanızdayız.’’dedi.
Öte yandan Avustralya’da yaşayan toplumlara da çağrıda bulanan Avustralya İslam Federasyonu, herkesi duyarlı olmaya davet etti. Burmalı yetkililerin, uluslararası toplumun şiddet ve soykırım karşısında sessiz kalmalarını adeta fırsat bildiğini belirten Kassem, yetkililerin insanlık suçu işlemeye devam ettiğini söyledi. Sözkonusu, şiddet karşısında Arakan’da bulunan sivil toplum örgütleri ve Birleşmiş Milletler görevlilerinin ülkeyi terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekilerek, “Rohingya’daki Müslümanlara uzun yıllardan beri nefret ve kinle bakan Burma, dünyanın gözü önünde insanlık suçu işlemektedir. Avustralya ve uluslararası toplum bu zulme ve soykırıma daha fazla sessiz kalmamalıdır. Bu azınlık topluluğa yardım elimizi uzatmak bir insanlık borcudur. Uluslararası toplum geçmişte olduğu gibi şimdi de hemen harekete geçmeli ve dengeli bir şekilde adaletin yerine getirilmesi için gerekeni yapmalıdır.“dedi.
Myanmar katliamından kaçan Müslümanlar, yardım bekliyor
Bu arada Myanmar’ın Arakan bölgesindeki katliamdan kaçarak Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesindeki sınır köylerine sığınan Rohingya Müslümanları, bir taraftan açlık tehlikesiyle karşı karşıyayken, diğer taraftan ise; aralıksız süren muson yağmurlarının altında derme çatma barakalarda hayat mücadelesi veriyor. Arakan’da geçtiğimiz Mayıs ayında başlayan etnik ve mezhepçi gerilimde, olayları bastırmakla görevli güvenlik güçlerinin Müslümanları hedef alan saldırıları sonucu BM kaynaklarına göre yaklaşık 100 bin insan evini terk etmek zorunda kaldı. Canlarını kurtarmak için çareyi kaçmakta bulan Rohingya Müslümanları, kucaklarında çocuklarla, şiddetli yağış altında, balta girmemiş ormanlardan yalınayak yürüyüp sahile ulaştıktan sonra teknelerle Bangladeş’e sığınıyor.
Arakanlı Müslümanların imdadına, Diyanet İşleri Başkanlığı, yardım kuruluşları ve Kimse Yok mu Derneği koştu. Şeker, pirinç, yağ, patates gibi temel gıda malzemelerinden oluşan Ramazan kumanyası dağıtımına başlayan Kimse Yok mu Derneği, coğrafya ve iklim şartlarının zorluğuna rağmen, dram bölgesine ulaştı. Yardım paketlerinin ilk bölümünü insan gücüyle taşımak zorunda kalan dernek, 15 bin kişiye gıda yardımında bulunmayı hedefliyor. Bölgede bulunan Kimse Yok mu Derneği Yurt Dışı Yardımlar Müdürü Ramazan Korkut, “Aralıksız devam eden muson yağmurları nedeniyle ulaşımı güçlükle sağlıyoruz. Bugün yardımları bölgeye insan gücüyle taşımak zorunda kaldık. Coğrafi şartlar, yardımların güçlükle ulaşmasına neden oluyor.” dedi.