• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home RÖPORTAJ

Dr. Muhammed Nureddin: Ortadoğu için model ülke Türkiye, baskıcı bir Arap rejimine döndü

Ocak 1, 2015
in RÖPORTAJ
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

Beyrut Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı, ‘sıfır sorun’ politikasının en büyük destekçilerinden Dr. Muhammed Nureddin, 1 Kasım seçim sonuçlarını değerlendirirken çarpıcı tespitlerde bulundu. Türkiye’nin yakın zamana kadar Arap toplumları için örnek ve ilham kaynağı olduğunu belirten Nureddin, “Türkiye, AB’den uzaklaştıkça otoriterleşti ve Arap sistemlerine benzedi. Şimdi, AK Parti iktidarının yönetim anlayışı, baskıcı Arap rejimlerinden farklı değil.” dedi. Arap dünyasında Türkiye imajının ‘negatif’ hale geldiğini anlatan Nureddin, 1 Kasım’dan sonra Erdoğan veya Davutoğlu’nu tebrik için bir iki körfez emiri ile İhvan’dan başka kimsenin aramadığını vurguladı.

Sıfır sorun politikasının en büyük destekçisiydi

AKP iktidarı yanlış bir varsayımla 1 Kasım seçimlerini uyguladığı iç ve dış politikaya destek olarak algıladı. Baksanıza Başbakan Davutoğlu yeniden Suriye’ye kara harekâtı yapmaktan söz ediyor. Üstelik dünyaya bu çağrıyı yaparken henüz Paris katliamı yaşanmamıştı. IŞİD ile mücadelede belki küresel bir strateji değişikliğine neden olacak bu katliamdan sonra Suriye politikamız ne olur meçhul. Üstelik AKP iktidarının hayli yoğun bir iç politik ajandası var. Anayasa değişikliği ve Erdoğan’ın en büyük hayali başkanlık gibi. Tüm bu olup bitene Ortadoğu ve Arap dünyası nasıl bakıyor? Arap dünyasının en tanınan Türkiye uzmanlarından Dr. Muhammed Nureddin ile konuştuk. Bir dönem iktidarın sıfır sorun politikalarının en büyük destekçisi ve uygulayıcılarından biri olan Dr. Nureddin hükümetin seçim sonuçlarını Ortadoğu’daki iç meselelere daha fazla karışmak için gerekçe olarak görülmemesinin tehlikelerine dikkat çekti. Buyurun….

İktidar partisi 7 Haziran’ın şokunu üzerinden attı ve tekrar tek başına iktidar oldu. Sizce Türkiye’de yeni bir dönem mi başlıyor? Tablo Ortadoğu’dan nasıl görünüyor?

İlk önce şunun altını çizelim, 1 Kasım normal bir seçim değildi. Medyaya büyük bir baskı vardı. Hem Ankara’da hem de Suruç’ta kan dökülmüştü. Güneydoğu’da sanki bir sivil savaş yaşanıyordu. AK Parti’nin söylemi çok negatifti. Düşünün ki Sayın Davutoğlu ‘beyaz Toroslar’dan söz etti bile HDP kendi seçim kampanyasını iptal etti. Tüm bunlar seçimin adil ve şeffaf olduğuna dair soru işaretleri oluşturdu. Buna rağmen, sandıktan çıkan sonuca herkes saygı gösterdi. Bu sonuçlar Türkiye’de yeni bir dönem başladığı anlamına mı gelir? Hayır, çünkü bu sonuçla Türkiye sadece 7 Haziran öncesi şartlarına döndü.

Ama şimdi iktidar anayasayı değiştirme ve mesela başkanlık sistemini getirmeye daha yakın…

Ben parlamenter sistem açısından söylüyorum. Evet, AK Parti eğer anayasayı değiştirebilirse Türkiye yeni bir döneme girebilir. O zaman yeni bir siyasi sistemin eşiğinde demektir. Ben muhtemel görmüyorum. Geçecekse de Türkiye gibi çok kültürlü, çok etnisiteli, çok mezhepli bir toplumda Erdoğan’ın başkanlığı ne sonuç verir iyi bakmak lazım.

Eğer AK Parti-Erdoğan bu denli otoriterleşmeseydi de aynı kaygıyı taşır mıydınız?

Hayır, bu kadar korkmamıza gerek olmazdı. Ama biz şimdi teorik bir başkanlık sistemi tartışmıyoruz. Ak Erdoğan’ın başkanlığını konuşuyoruz. Eğer bugünkü zihniyet anayasal bir çerçeve kazanırsa Türkiye totaliter bir sisteme gider. Bu nedenle Türkiye’nin geleceği, otoriterleşmesini önlemek için AB ile birlikte olmalıdır.

Gerçekçi olalım. Siz AK Parti’yi yakından tanıyorsunuz. Erdoğan bu seçim zaferinden sonra başkanlıktan geri adım atar mı?

Başkanlığı çok istediği ve çok zorlayacağı açık… Ama tablo o kadar parlak değil. Erdoğan Kürt siyasetiyle anlaşmadan böyle bir adım atamaz. Ancak başkanlık sistemi karşılığında Kürt sorununun çözümü gibi bir pazarlık olursa Türkiye’nin siyasi rejimi değişebilir.

Eğer bu rejim değişikliği gerçekleşir Erdoğan başkan olursa bölgede etkisi ne olur?

Türkiye yakın zamana kadar İslamcı bir model olarak bütün Arap İslam toplumları için örnekti. İlham kaynağıydı. Müslüman bir toplumda İslamcı bir parti iktidarda ve demokrasi ile İslam arasında bir uyum sağlıyordu. Türkiye gibi laikliği başarılı olmasa da ciddi laik kazanımları olan bir ülkede iktidara gelen AK Parti ilk yıllarında çok olumlu bir örnek oldu. Ama son yıllarda o laik kazanımlardan Türkiye’yi uzaklaştırdı. AB’den demokratik kazanımlardan, istikrardan uzaklaştırdı. Ve daha da tehlikelisi Ortadoğu’daki baskıcı tek adam rejimlerine yaklaştırdı. Sandıktan çıkmayı başarıyor.

Eğer İslamcılar sadece toplumu kutuplaştırarak iktidarda kalabiliyorsa bu paradoks nasıl aşılacak?

Önce şunu söyleyelim. Eğer ‘ben toplumun yüzde 50’sinin oyunu aldım kalanlar beni ilgilendirmez’ derseniz o toplumu yönetemezsiniz. Bu sonuçlardan sonra AK Parti’nin artık toplumun diğer kesimlerini de kucaklaması lazım. Kucaklar mı bence şüpheli… Toplum ideolojik anlamda İslamcı-laik, mezhep olarak Alevi-Sünni etnik olarak Kürt-Türk diye ayrışmışsa kamplaşmayı artırmak başka sorunlar çıkarır. Türkiye’nin geleceğini AK Parti’nin bu üç temel meselede ne yapacağı belirleyecek. Eğer eski hamam eski tas zihniyetiyle devam ederse yüzde 50 istikrar için yetmez, adalet için yetmez, demokrasi için yetmez. Bu baskı ve zulümler devam ederse korkarım ne Kürtler sakin kalabilir ne de Aleviler sessiz kalabilir. Bu toplum kesimlerine biz haklarımızı seçim sandığıyla alamıyoruz duygusu vermemek gerek.

‘İslamcılar seçimle gelir ama seçimle gitmez’ diye bir klişe var. Arap İslam toplumları laik ya da İslamcı totaliter iktidarları demokratik yollardan uzaklaştırmayı neden beceremiyor?

Evet, Arap İslam toplumlarının kötü tecrübeleri var. Halk isyanları ve askeri darbeler gibi. Neyse ki Türkiye askerin siyasetteki rolünü azalttı, etkisiz hale getirdi. AKP 7 Haziran sonuçlarını kabul etmedi ve Türkiye’yi çok yüksek tansiyon içinde erken seçime zorladı. Sebebi tekel zihniyetidir. Bu bir soru işareti ortaya koymaktadır: Eğer AKP bir seçimi kaybederse ne yapacağı belli değil.

Türkiye yakın zamana kadar AB adayı ülkelerle kıyaslanıyordu oysa şimdi Ortadoğu rejimleriyle mukayese ediliyor. Türkiye neden bu aşamaya geldi sizce?

Çünkü Türkiye AB’den uzaklaştıkça otoriterleşti ve Arap sistemlerine benzedi. Şimdi Türkiye’nin, AK Parti iktidarının yönetim anlayışı, zihniyeti baskıcı Arap rejimlerinden farklı değil. Otoriter bir dil, baskıcı, etnik ve mezhebi söylem. Bu söylem olmasaydı Suriye bugün bu durumda olmazdı. Türkiye’de daha şiddetli karmaşa olmaması için AK Parti’nin bu yönetim anlayışını değiştirmesi lazım. Kürt politikasını mezhepçi dilini ve dış politikasını gözden geçirmesi şart… Eğer gözden geçirmezse tüm ihtimallere açık hale gelir. Nihayetinde Türkiye istisnai bir örnek değil. Türkiye’nin bünyesi Suriye ve Irak ve Mısır ile benzerlikler taşıyor. Daha büyük kırılmalar için fay hatları var. Eğer bu şartlar devam ederse daha büyük gelişmeler yaşanabilir. Bu tarihin kanunu… Sosyoloji de aynı şeyi söylüyor. Sayın Davutoğlu bir tarihçi ve siyasal bilimci. O da bunları görüyordur. Ümit ederim ki yeni dönemde AK Parti daha adaletli ve uzlaşıcı olacak. Dış politikada tüm ülkelerde tüm gruplara eşit mesafede olacak ve hayalci yeni Osmanlı hevesi ve tek başına hegemonya politikasından vazgeçecek… Çünkü bu bölgede sadece Türkiye yok, başka halklar ve güçler var. Yoksa yarın öbür gün Türkiye’nin önüne bir bedel çıkar.

Türkiye, Ortadoğu gerçeklerini yanlış okuyor

Arap İslam dünyası 1 Kasım seçim sonuçlarını İslam’ın zaferi olarak mı gördü?

Arap dünyasında İhvan dışında hiç kimse hiçbir grup desteklemedi. Arap liderlerden kim tebrik etti Davutoğlu ya da Erdoğan’ı… Bir iki körfez emiri. Başka kimse yok. Bir de İhvan. Neden? Çünkü AK Parti’nin Arap dünyasında yaptığını daha önce hiçbir Türk iktidarı yapmadı. 2002 yılından önce Türkiye Arap dünyası ile ilişkisini devlet-devlet arasındaki ilişki olarak yürüttü. Hiçbir Türk hükümeti sadece belirli gruplar üzerinden ilişki kurmadı. Mesela Öcalan Suriye topraklarındayken Demirel ve Türk ordusu Hafız Esed’e bir uyarı gönderdi, Öcalan Suriye dışına çıkarıldı. Ve problem bitti. Sonuç Türkiye için çok olumlu oldu. 1998-2010 arası Türkiye ve Suriye sınırı için en güvenli yıllar oldu. Türkiye kendi dış politikasını değiştirdiği Suriye’nin iç işlerine müdahale ettiği ve ekstremist “cihadi” silahlı grupları desteklediği zaman her şeyi altüst etti. Eğer İhvan 1 Kasım sonuçlarını zafer olarak okuyorsa yeniden kendini aldatır. Eğer Türk yetkilileri bu sonuçları Suriye ve bölgede daha güçlü adımlar atmak için fırsat olarak görüyorsa da kendini aldatır. Türk dış politikasını belirleyen iç değil dış konjonktürdür. Ve simdi dış konjonktür, özellikle Suriye ve Mısır’da Türkiye için hiç iyi değil.

Neden imajımız bu kadar negatif?

AK Parti, Arap ülkeleriyle devlet olarak değil gruplarla ilişki kurdu. İç işlerine girdi. AK Parti Türkiye devleti ise sadece gruplarla çoğunlukla da İhvan ile ilişki kurdu. Hatırlayın Abdullah Gül bile Erdoğan ve Davutoğlu’nu ‘Hem Türkiye’nin hem de Mısır ya da Suriye’nin başbakan-dışişleri bakanı olamazsınız’ diye uyardı. Oysa AK Parti Suriye’yi, Mısır’ı, Irak’ı sanki bir vilayeti gibi gördü. Tek tebrik eden grup ise İhvan… Ama İhvan’ın refleksleri de abartılı. Moral motivasyon olarak gördüler ama bu sonuçların İhvan’a da hiçbir olumlu etkisi olmayacak. Eğer AK Parti bu sonuçları İhvan gibi okursa daha fazla Ortadoğu batağına girecek demektir.

Türkiye sonuçları böyle okuyor, çok açık… Davutoğlu yeniden sınır ötesi harekâtı kartı açtı…

Koalisyon bir kara harekâtı kararı alırsa Türkiye dahil olur. Ama tek başına olmaz. Sinirlioğlu kara harekâtı sinyali verdi. Ama yapmaz. Yapacaksa buyursun yapsın. Emin olun bölgede birçok başkent bunu bekliyor. Çünkü Türkiye’nin bölgede dostu kalmadı, maalesef kalmadı. Türkiye’nin Ortadoğu’daki projesi bitti. İhvan dışında seçim zaferi duygusu yaşamadı.

Türkiye’nin bölgesel krizlere daha fazla müdahil olması ihtimali mi var?

Evet maalesef. Çünkü Türkiye, Arap Baharı’nın ilk günlerinden bu yana Ortadoğu gerçeklerini yanlış okuyor. Bakın kısa süre önce Rusya da bölgeye geldi. Türkiye sınırında 600 km Kürt koridoru var, Suriye ordusu var, Esad eskisinden daha güçlü. Türkiye’nin Suriye konusunda işbirliği yaptığı tek ülke Suudi Arabistan, onunla da Sünni dünyanın liderliği ve tarihsel Vehhabi-Türk-İslam’ı, ama tüm Türk-İslam’ı değil Türk-AK Parti İslam’ı rekabet ve çatışması var. Şimdiki siyasi şartlar zorlasa bile gelecekte çok zor.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’nin en önemli kalp cerrahlarından biriydi: Prof. Dr. Mehmet Ateş’in ‘İzmir-Atina hattında’ki sürgün romanı

Hacer Korucu: “Eşim gazeteci olduğu için tutuklandım, 8 ay rehin tutuldum, nezarette ölümle pençeleştim”

Yazar Şahin Alpay:1980’lerden beri ‘demokrasi ve inanç özgürlüğü’ arayışı peşinden gittim

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Avustralya’dan getirilen vasiyet sikkeler Ankara’da

SONRAKİ HABER

YouTube Now Tracks Your Time Spent Watching Videos

BENZER HABERLER

Türkiye’nin en önemli kalp cerrahlarından biriydi: Prof. Dr. Mehmet Ateş’in ‘İzmir-Atina hattında’ki sürgün romanı
Manşet

Türkiye’nin en önemli kalp cerrahlarından biriydi: Prof. Dr. Mehmet Ateş’in ‘İzmir-Atina hattında’ki sürgün romanı

Haziran 8, 2025
Hacer Korucu: “Eşim gazeteci olduğu için tutuklandım, 8 ay rehin tutuldum, nezarette ölümle pençeleştim”
Manşet

Hacer Korucu: “Eşim gazeteci olduğu için tutuklandım, 8 ay rehin tutuldum, nezarette ölümle pençeleştim”

Mayıs 3, 2025
Yazar Şahin Alpay:1980’lerden beri ‘demokrasi ve inanç özgürlüğü’ arayışı peşinden gittim
Manşet

Yazar Şahin Alpay:1980’lerden beri ‘demokrasi ve inanç özgürlüğü’ arayışı peşinden gittim

Nisan 18, 2025
Taylandlı Prof. Kanok Wongtragan: Dünya’nın birçok ülkesi, Hizmet’in eğitim modeline ihtiyaç duyuyor
Avustralya

Taylandlı Prof. Kanok Wongtragan: Dünya’nın birçok ülkesi, Hizmet’in eğitim modeline ihtiyaç duyuyor

Nisan 3, 2025
Cevdet İnan: “Uyuşturucu baronlarıyla kaldım, hepsi Kur’an öğrendi, ömründe namaz kılmayanlar namaz kıldı”
Manşet

Cevdet İnan: “Uyuşturucu baronlarıyla kaldım, hepsi Kur’an öğrendi, ömründe namaz kılmayanlar namaz kıldı”

Mart 15, 2025
Norveç Dışişleri Bakanı Eide: İsrail güç kullanıyor, bağımsız Filistin devletine ihtiyacımız var
Manşet

Norveç Dışişleri Bakanı Eide: İsrail güç kullanıyor, bağımsız Filistin devletine ihtiyacımız var

Şubat 24, 2025
    • All
    • Manşet
    AKP’li Aile Bakanı Göktaş’ın makam aracının fiyatı 6 bin yoksulun aylık yardımı kadar
    Gündem

    AKP’li Aile Bakanı Göktaş’ın makam aracının fiyatı 6 bin yoksulun aylık yardımı kadar

    by adminzaman
    Ağustos 15, 2025
    0

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “yerli ve milli” TOGG’dan vazgeçip 32 milyon liralık Mercedes’e geçti; 14 milyon...

    Stockholm Center for Freedom’dan çarpıcı 15 Temmuz raporu: Unutulan çocuk kurbanlar

    Stockholm Center for Freedom’dan çarpıcı 15 Temmuz raporu: Unutulan çocuk kurbanlar

    Ağustos 15, 2025
    Fesih’mi Fentasir mi?

    Fesih’mi Fentasir mi?

    Ağustos 15, 2025
    CHP Beyoğlu Belediye Başkanı Güney ve çok sayıda kişi gözaltına alındı!

    CHP Beyoğlu Belediye Başkanı Güney ve çok sayıda kişi gözaltına alındı!

    Ağustos 15, 2025
    AKP’li Hayati Yazıcı’dan AKP’li Birinci’ye: İktidar adına güç kullanan, alçaktır, şerefsizdir

    AKP’li Hayati Yazıcı’dan AKP’li Birinci’ye: İktidar adına güç kullanan, alçaktır, şerefsizdir

    Ağustos 15, 2025
    Tutuklu işadamı Murat Kapki, AKP’li Mücahit Birinci’den şikâyetçi oldu: Yazılı metin getirdi, 2 milyon ABD doları istedi

    Tutuklu işadamı Murat Kapki, AKP’li Mücahit Birinci’den şikâyetçi oldu: Yazılı metin getirdi, 2 milyon ABD doları istedi

    Ağustos 15, 2025

    İLETİŞİM

    info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

    Sydney Ofisi telefonu

    +61 02 96496006

    27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

    AVUSTRALYA REHBERİ

     

      • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
      • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
      • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
      • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ANA SAYFA
    • GÜNDEM
    • YAZARLAR
    • DÜNYA
    • POLİTİKA
    • EKONOMİ
    • RÖPORTAJ
    • SPOR
    • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
    • VİDEO HABERLER
    • DİĞER
      • UZAK DOĞU
      • AVRASYA
      • AVRUPA
      • AMERİKA
      • AİLEM
      • TEKNOLOJİ
      • KONUK YORUM