Habertürk yazarı Fehmi Koru, Süleyman Şah Türbesi’yle ilgili değişik senaryoların tartışıldığı Dışişleri Bakanlığı’ndaki toplantıyı, bir yabancı istihbarat örgütü dinlediğine yönelik Alman Focus dergisinin gündemi sarsan iddiasını köşesine taşıdı.
Alman Focus dergisi, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın üst düzey görevlilerle yaptığı ve Süleyman Şah Türbesibombalanarak Suriye ile savaş çıkarma planlarının konuşulduğu iddia edilen görüşmeyi Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) dinlediğini öne sürmüştü.
FOCUS DERGİSİNDEN BOMBA DİNLEME İDDİASI
İşte Fehmi Koru‘nun bugünkü yazısı:
Alman “Focus” Dergisi’nin yaptığı “terbiyesizliği” duydunuz mu?
Dergi, Almanya’da görülmekte olan bir casusluk davası sırasında, vaktiyle Türkiye’yi sarsan bir dinleme skandalının içyüzünü açıkladı. Meğer, Ankara’da,Süleyman Şah Türbesi‘yle ilgili değişik senaryoların tartışıldığı Dışişleri Bakanlığı binasındaki toplantıyı, bir yabancı istihbarat örgütü dinlemiş…
Anlamışsınızdır, ama biraz daha açayım: 2.5 yıl önce, bazı internet sitelerinde, “çok gizli” bir görüşmenin tapeleri yayımlanmıştı. Dışişleri Bakanı, MİT Müsteşarı ve Genelkurmay 2. Başkanı, türbenin etrafına bir-iki bomba atmak da dahil, değişik seçenekleri tartışıyorlardı.
Hepimiz dehşete kapılmıştık hani.
İşte yabancı istihbarat örgütü o çok gizli oturumu dinlemiş… Dinlediği görüşmenin tapelerini öğrenmemizi de muhtemelen aynı örgüt sağlamıştır…
Şaşırdık mı? Belki şaşıranlarımız vardır, ama ben onlardan değilim. ABD’den sızan NSA belgeleri, Amerikan istihbaratının hayli zamandır pek çok ülkeyi dinlediğini fâş etmişti zaten. Alman istihbaratının da…
Focus haberi bu bilgiyi teyit etmiş oldu.
…
Focus’un haberi son birkaç yıldır yaşadıklarımıza yeniden bakmamıza fırsat sağlıyor.
Peki bu haberin neresi “terbiyesizlik”? Yazıma neden “Focus Dergisi’nin terbiyesizliğini duydunuz mu?” diye başladım?
Şundan: Bir gazetenin Suriye’ye giden TIR’larla ilgili yayını sonrasında kopan “vatana ihanet” eksenli tartışma ve ardından gazete yöneticileri hakkında açılan ceza davaları, bizde “basın özgürlüğü” kavramının ne kadar dar bir alana hapsedildiğini göstermişti. Oysa, işte bir Alman dergisi, ülkesinde görülmekte olan bir davanın “gizli” ayrıntısını, gözünü kırpmadan okurlarıyla paylaşıyor.
Göreceksiniz, dünyada kimse bu haberi “vatan hainliği” ekseninde tartışmayacak, haberi belki yalanlayacaklar, ama dergiye dava açmak akıllardan bile geçmeyecek.
“Terbiyesizlik” yapmak, basın-yayın organlarının, gazeteler, dergiler ve televizyonların görev alanına girer çünkü…
O sebeple, girişteki “terbiyesizlik” sözcüğü kinayedir.
Anlamakta zorlandığım bir nokta daha var: ABD ve Alman istihbarat örgütlerinin Türkiye’yi dinlediği deşifre edileli hayli zaman oldu; bir devletin bir başka egemen devleti gizlice dinlemesi herhalde yenilir yutulur, görmezden ve işitmezden gelinir bir “terbiyesizlik” değil…
İyi de, neden bu “terbiyesizliğin” üzerine gitmiyor Türkiye?
Neden, neden, neden?
Dışişleri Bakanlığı’ndaki o toplantıyı dinleyen örgüt acaba yalnız o toplantıyı mı dinledi, yoksa diğer “gizli” devlet toplantıları, özel görüşmeler de takip altında mıydı?
Bu defa “terbiyesizlik” sözcüğünü kinayeli biçimde kullanmadım.