Avustralya Federal İşçi Partisi Gölge Hazine Bakanı Chris Bowen; “Dünya devletleri yolsuzlukları hükümetlerinden temizleyebildikleri ölçüde daha iyi bir dünyamız olur. Çünkü her hangi bir ülkedeki küçük bir yolsuzluk olayı bile, diğer ülkeleri de olumsuz yönde etkiliyor. Zira dünya ülkeleri birlikte iş yapıyor, ticarete giriyorlar. Yani yolsuzluk çok kötü bir şey ve bu bütün ülkeler için geçerli ”dedi.
Zafer Polat- Yunus Sağlam
Avustralya Federal İşçi Partisi Gölge Hazine Bakanı Chris Bowen, ZAMAN’a yaptığı özel açıklamada rüşvet, yolsuzluk ve hükümetlerin özel ve merkez bankalarına müdahalesi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geçen yıl Avustralya’nın G20 zirvesine ev sahipliği yaptığı ‘Brisbane’daki sonuç bildirgesinde’ yolsuzluğa güçlü bir şekilde vurgunun yapıldığını hatırlatan Bowen, bu konunun bundan böyle her zirvede gündeme geleceğini söyledi.
Avustralya’daki G20 Zirvesi’nde diğer devlet başkanlarıyla birlikte yolsuzluk konularının geniş şekilde ele alındığını kaydeden Chris Bowen, bu yıl ise Kasım ayında Türkiye’nin dünya liderlerini ağırlayacağını hatırlattı. 17 ve 25 Aralık, Rüşvet ve Yolsuzluk operasyonuyla ilgili görüşlerini açıklayan Bowen şöyle konuştu; “Türkiye’deki yolsuzluklarla ilgili yorum yapmak istemiyorum. Ancak şunu söyleyebilirim ki, dünya devletleri yolsuzlukları hükümetlerinden temizleyebildikleri ölçüde daha iyi bir dünyamız olur. Çünkü her hangi bir ülkedeki küçük bir yolsuzluk olayı bile diğer ülkeleri de olumsuz yönde etkiliyor. Zira dünya ülkeleri birlikte iş yapıyor, ticarete giriyorlar. Yani yolsuzluk çok kötü bir şey ve bu bütün ülkeler için geçerli ”dedi.
Geçen yıl, NSW Eyalet Başbakanı Bary O’Farrell’in 3 bin dolarlık bir hediye almasının tespit edilmesi üzerine görevinden istifa ettiğini hatırlatan Gölge Bakan Bowen, rüşvet veya yolsuzluk rakamının hiçbir öneminin olmadığını kaydetti. Rüşvet ve yolsuzluk yapan yöneticilerin kendi halkına ve toplumuna ihanet ettiğini vurgulayan Bowen, konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Çok az bir miktar bile olsa, rüşvet ve yolsuzlukla elde ettiğiniz kazançla kendi halkınıza ve toplumunuza ihanet etmiş olursunuz. Onları hayal kırıklığına uğratmış olursunuz. O zaman o koltukta olmamalısınız. Bu miktar bir dolar da olsa, bir trilyon da olsa aynı şey. Rakamların büyüklüğünün ya da küçüklüğünün bir önemi yok. İşin özü şudur ki, yolsuzluk çok kötü bir şey ”dedi.
Yolsuzluk problemiyle mutlaka herkesin mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Bowen, her ülkenin yolsuzlukları kendi sınırları dâhilinde çözmesi gerektiğine dikkat çekti. Yolsuzluğun öncelikli olarak o ülkenin devlet mekanizmaları ile ortadan kaldırılabileceğini işaret eden Gölge Hazine Bakanı görüşlerini şöyle tamamladı; “ Sonuçta her ülke kendi içindeki yolsuzlukları, kendi sınırları içinde, kendisi çözebilir. Türkiye ya da Endonezya’daki yolsuzluk sorununu çözemeyiz. Ya da Türkiye Avustralya’dakini çözemez. Çünkü buradaki problem, bizim işimiz. Ya da Türkiye’deki problemin çözümü Türk halkının kendi işidir. Bu sorunu kendileri çözmek zorundalar. Yolsuzlukları o ülkenin insanları ve hükümetleri ortadan kaldırabilir. Bu yönde teşvik edebilirsiniz, yardımcı olabilirsiniz, yol gösterebilirsiniz. Ama sonuçta her ülke, bu sorunla kendi liderliği vasıtasıyla başa çıkmak zorunda.”
MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZ OLMASINDAN YANAYIZ
Dünyanın her ülkesinde merkez bankalarının bulunduğunu ancak iktidarların politik kaygılardan dolayı bu bankalara müdahalesinin doğru olmadığının altını çizen Chris Bowen, görüşlerini şöyle açıkladı; “ Merkez bankalarının varlığı önemli bir konu. Zira merkez bankaları, politik kaygılardan uzak bir şekilde, enflasyonu düşük tutmaya odaklanmalıdır. Biliyorsunuz enflasyonu aşağıda tutmak önemli. Bunun için faizleri yüksek tutarak, enflasyonu aşağıda tutabilirler. Biz politikacılar olarak bu kararı merkez bankasına bırakıyoruz. Bu nedenle biz Avustralya Merkez Bankası’nın bağımsızlığından yanayız. Finans konusunda her ülkenin kendi sistemi var. Mesela, Avustralya’da 20 yıl öncesine kadar devlet bankaları vardı. Commonwealth Bankası devletindi. Ama şu anda devletin Merkez bankasından başka sahip olduğu banka yok. Özel finans kurumları var. Asya ülkelerinde halen devletin sahip olduğu bankalar var. Bu ülkenin sistemine de bağlı bir durum. Ama ben özel bankacılık sisteminden yanayım.”
Bowen, gazetemize verdiği özel röportajda, Çanakkale Savaşları, Avustralya’daki Ermeni lobisinin sözde soykırım hazırlıkları, Avustralya’nın sığınmacı politikası, finans kurumları ile iktidar arasındaki ilişkiler, Türkiye’de yapılacak olan G20 Zirvesi, dünya çapında pek çok ülkeyi derinden etkileyen rüşvet ve yolsuzluk konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili geniş röportajı önümüzdeki sayıda okuyabilirsiniz.