Uykusuzluk, yorgunluk, kansızlık bir de üstüne genetik miras da eklenince göz altı halkalarının dışına çıkmak pek mümkün görünmüyor. Peki yok mudur kurtuluşu? Denemediğim yöntem kalmadı, diye sitem edenlerdenseniz bir de Prof. Dr. Dilek Demir Erol’a kulak verin.
Birçok insanın kafasını kurcalayan soru, göz altı torbaları neden oluştuğu? Bu sorunun cevabı biraz da genlerde saklı Prof. Dr. Dilek Demir Erol’a göre. Göz altı torbaları, özellikle ilerleyen yaşlarda sıkça görülüyor. Kötü bir görüntü veren koyu renkli halkalar, çevresel faktörler ve beslenme bozukluğundan da kaynaklanabiliyor. “Çok yoğun çalışan, haftalık tatillerini bile kullanamayan, çok fazla seyahat eden ve bu nedenle uyku düzeni bozulan ve dolayısıyla düzgün beslenemeyerek düzensiz bir yaşam sürdüren kişilerde daha sık görülen, istenmeyen bir oluşum.” olarak özetliyor Erol bu durumu. Eğer sorunun yoğun tempodan kaynaklandığını düşünüyorsanız uykusuz kalmamaya özen gösterin. Ayrıca hekimin önereceği sıkılaştırıcı ve renk açıcı özelliğe sahip dermokozmetik ürünleri, istikrarlı bir şekilde kullanarak bu sorunu hafifletmek mümkün. Genetik faktörler ve yaşlanma sonucu ortaya çıkan halkaları yok etmek ise ne yazık ki daha zor. Alanında uzman bir hekimin müdahale etmesinde fayda var.
Doğru ürünü nasıl seçmeli?
Düzenli beslenme asla ihmal edilmemesi gereken bir konu. “Ne kadar tempolu bir çalışma hayatınız olursa olsun 3 ana 2 ara öğün beslenmenizden taviz vermeyin. Beslenmenizde uygulayacağınız disiplin, sadece göz altı torba ve morluklarınızı yok etmekle kalmaz, aynı zamanda gerekli vitamin ve mineral ihtiyacınızı da karşılayarak halsizlik ve yorgunluk hissetmenizi önler.” diyor Erol. Bol sıvı tüketmek, yeterli miktarda su ve soda içmek cildinizin nemlenmesini sağlar. Bir diğer önemli nokta da ‘tuz kontrolü’. Çok tuz tüketmek su tutacağı için vücutta ödem yani şişlik yapıyor. Uyku düzeni ve yatış şekli de göz altı torbalarını besleyebiliyor. Bu sorunun en önemli nedeni yorgunluk ve uykusuzluk. Günlük 6 saat uyku yeterli Erol’a göre. Ancak günlük yoğun tempo içerisinde düzenli ve sağlıklı uyumak sorun olabiliyor. Kısa ama kaliteli bir uyku ortamı sağlayarak bu açığı kapatmaya çalışmakta fayda var. Lavantalı banyo köpüğü ve sonrasında melisa çayı ile kısa ama kaliteli bir uykuya dalmak mümkün. Göz altı torbalarınız için dermokozmetik ürünlerden de yararlanabilirsiniz. Ancak; bunlar konusunda uzman doktor veya eczacınıza danışarak tercih yapmakta fayda var. Cilt tipinize uygun nemlendiriciler kullanın. Kuru ciltlere önerilen yağlı kremler göz altı torbalarına sebep olabilir. Alerjik bir yapınız varsa dermokozmetik ürünlerin organik olmasına dikkat edin. “Yağlı olmayan, suda çözünen bitki özü içeren organik jel şeklindeki yastıkçıklar, tüm gece göz altına kolaylıkla uygulanabilir. Bu ürünlerin içeriğinde C vitamini de bulunduğu için oluşan morlukları giderir ve ödem oluşmasını da önler.” diyor Erol.
Salatalık: Salatalıkları halka halinde gözün üstüne koyarak 10 dakika beklemek yeterli.
Kuşburnu ve papatya çayı: Kuşburnu ve papatyayı kaynar suya atıp bekletin ve ılık hale gelince süzün. Bir pamuk veya gazlı bez batırarak her iki göz altına yerleştirip 10 dakika bekletin. Bu uygulamayı haftada 3 kez yapın. Göz torbalarınızın şişliğini aldığını ve hatta cildinizin de canlandığını fark edeceksiniz.
Kivi püresi: Buzdolabından çıkarttığınız kiviyi halka şeklinde doğrayıp her iki göz torbasına 10 dakika uygulayabilirsiniz. Antioksidan ve C vitamini deposu olma özelliği de cildinize iyi gelecektir.
Patates ve elma kabuğu: Patatesin içerisindeki betakaroten ve nişasta ile elma kabuğundaki K vitamini oldukça yoğun. Çiğ patates rendesi ve ince doğranmış elma kabuğunu iyice karıştırarak rulo haline getirin ve buzdolabında bekletin. Soğuk halde halka halka keserek göz torbalarınıza uygulayabilirsiniz. 5 dakika sonra yıkayıp size tavsiye edilen dermokozmetik ürünü de kullanabilirsiniz. Haftada 2 kez uygulamayı ihmal etmeyin.