İşçi Partisi NSW Lideri Foley: “Daha güzel konuşacak şeyler varken, sürekli Ermeni Soykırım meselesi gibi konuların her zaman karşıma çıkması gerçekten üzücü durum. Ama şunu ifade etmeliyim, benim liderliğimdeki İşçi Partisi, Ermeni Soykırım meselesi kabul edilemez. Auburn’da Türk toplumu çok güzel işler yapıyor. Bunu zedelememek lazım” dedi.
Zafer Polat-Sydney
Türkiye Avustralya Ticaret Odası (TABC), düzenlenen özel bir programla, iş dünyasını bir araya getirdi. Temeli 2006 yılında atılan ve Sydney İş Adamları Derneği (SİAD) olarak uzun yıllar çalışmalarını sürdürdükten sonra, Ticaret Odası olarak ismini değiştiren TABC, faaliyet alanlarını Sydney’in dışına taşırarak, ülke genelinde yeni bir yapılanmaya gitti. Başkent Canberra, Perth, Brisbane ve Melbourne’den iş adamları odalarının da dâhil olduğu TABC, isim değişikliği nedeniyle düzenlediği tanıtım resepsiyonuna, 120 iş adamı katıldı. Sydney’in tarihi mekanlarından olan Elizabeth Bay House’da gerçekleşen programa, Türkiye’den Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay, Eski Milletvekili ve İşadamı İlhan İşbilen, NSW Muhalefet Lideri ve İşçi Partisi Auburn Milletvekili Luke Foley, NSW Çokkültürlülük Bakan Yardımcısı Lou Amato, Çokkültürüllük Gölge Bakanı Sophie Cotsis, NSW Çokkültürlülük Komisyonu CEO’su Hakan Harman, Auburn Belediye Meclis Üyesi Semra Batık, Avustralya Ticaret Odası Temsilcisi Ridhwan İbrahim Bennet, İşadamları, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile TABC Yönetim ve Danışma Kurulu Üyeleri katıldı.
Çalışmaları hakkında bilgi veren TABC Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Aksu, programa katıldıkları için tüm davetlilere teşekkür etti. Türkiye ile Avustralya arasındaki ticaret hacminin çok düşük olduğuna dikkat çeken Abdullah Aksu; “Gelibolu’dan gelen Avustralya ve Türkiye arasındaki tarihi ilişkileri, ticari ve ekonomik ilişkilerle güçlendirmek ve iki dost ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmine katkıda bulunmak için TABC’nin çatısını daha da genişlettik.Bugün sizlerle birlikte yeni bir isim ve güçlü bir vizyonla çalışmalarımızı, sürdüreceğiz. Böylece Sydney Türk Ticaret Odası (STCC), Melbourne Uluslararası İş Derneği (MIBA), Perth İşadamları Derneği (PBA) ve Brisbane’de bulunan Aktif Genç İşadamları Derneği (AYMA), TABC’nin çatısı altında çalışmalarını yürütmeye devam edecek” dedi.
Geceye katılan İşçi Partisi NSW Başkanı ve Milletvekili Luke Foley de, programa davet edilmekten son derece memnun kaldığını söyledi. Dünya ekonomisinin zor bir süreç yaşadığını bun nedenle böyle girişimlerin çok anlamlı olduğunu belirten Foley, diğer eyaletlerle yapılan işbirliğinin NSW için ayrıca son derece önemli bir adım olduğunu belirtti. Luke Foley; “Kurduğunuz TABC gibi iş kuruluşlarıyla, çocuklarınıza gelecek adına büyük fırsatlar vermiş oluyorsunuz. Aranızdaki network bağını güçlendiriyor ve dostlukları geliştiriyorsunuz. Onun için sizleri tebrik ediyorum” dedi. Auburn Bölgesi’nin Türklerin evi olduğunu ve aynı zamanda kendi seçim bölgesi olduğuna dikkat çeken Foley, yakın zamanda Türkiye’yi ziyaret edeceklerini söyledi. Foley ayrıca, Sözde Ermeni Soykırımı gibi konuların eyalet parlamentosunu ilgilendirmediğini daha çok bu tür konuların federal parlamentonun işi olduğunu hatırlatarak; “Daha güzel konuşacak ve söylenecek şeyler varken, sürekli Ermeni meselesi gibi konuların her zaman karşıma çıkması gerçekten üzücü durum. Ama şunu ifade etmeliyim, benim liderliğimdeki İşçi Partisi, Ermeni Soykırım meselesi konusunda yapılan tartışmalara girmez ve bu konuda sunulan kararları kabul etmez. Auburn’da Türk toplumu çok güzel işler yapıyor. Bunu zedelememek gerek” dedi.
İŞADAMLARIMIZIN BAŞARILI ÇALIŞMALARINI GÖRMEKTEN MEMNUNİYET DUYDUM
Türkiye’nin önemli siyaset adamlarından Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay’da yaptığı konuşmada, böyle anlamlı bir program için geldiğini, bundan son derece memnuniyet duyduğunu söyleyerek; “40 yılı aşkın bir zamandır, Anadolu insanları buralara geldi. Bu topraklar, yarım asır önce gelen insanlarımıza yeni iş ve aş umudu oldu. Bugün görüldüğü gibi, gelen insanlarımız, işi kurdular, bir takım ticari kuruluşlar oluşturarak, ülkenin ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Bu ortak gelecek, önce iki dost ülkeye, sonra da dünya barışına katkı sağlayacaktır. Buradaki toplumumuzun ve işadamlarımızın başarılarını görmekten çok büyük bir mutluluk duydum, bahtiyar oldum. Çok önemli bir iş yapıyor. Çünkü ekonomi ve üretim olmuyorsa gelişmenin olması mümkün değil” dedi. NSW Çokkültürlülük Komisyonu CEO’su Hakan Harman ise 2017’de Türkiye ve Avustralya göç anlaşmasının 50.yılının kutlanacağını hatırlattı. Avustralya’da 245’den fazla etnik toplumun bir arada yaşadığına dikkat çeken Hakan Harman; “2017’de Türkiye ve Avustralya arasında imzalanan göç anlaşmasının 50.yılı kutlanacak. İki ülke arasındaki ilk anlaşma, 1967’de yapıldı. Bu anlaşmayla, Avrupa dışında ilk olarak Türkiye davet edilmiş oldu. Bende 1977’de buraya geldim. Asya’dan ve Avrupa’ya geçiş kapısı olduğu için Türkiye çok önemli ve Avustralya’nın da 33’üncü ticari ortağı konumunda. Böyle anlamlı bir program nedeniyle, TABC Yönetimine teşekkür ediyor ve tebrik etmek istiyorum” dedi. Avustralya’ya 24 yıl önce geldiğini, o günkü tablo ile bugünkü arasında dağlar kadar fark olduğunu belirten İzmir eski Milletvekili ve İş Adamı İlhan İşbilen ise, Avustralya’yı demokrasi ve özgürlükler açısından bugün dünyaya örnek bir ülke olarak karşısında bulduğunu kaydetti. İşbilen şunları söyledi “Avustralya, toplumda yaşayan herkese eşit davranmasının semerelerini alıyor. Melbourne ve Canberra’da çeşitli temaslarda bulundum. Kıta Ülkesi, ticaret için çok güvenli bir ülke. Ekonomik bakımdan her türlü verim elde edilebilecek bir ortamın olduğu izlenimini edindim. Çünkü vatandaşına, etnik ve inanç olarak eşit davranıyor. O zaman burada ticaret yapılır. Çünkü ticaretin esası doğruluk, sadakat ve eşitlik ilkesine riayet etmekten geçiyor” dedi.