BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın, Suriye’de süren şiddeti durdurmak için ortak bir yol haritası çizemeyen büyük devletleri topa tutarak istifa etmesinin yankıları büyük oldu.
Annan’ın “Suriye’deki sivillerin acilen harekete geçilmesine ihtiyacı varken devamlı birbirini suçlamakla” itham ettiği uluslararası toplum, Annan’ın istifası nedeniyle de birbirlerini suçladı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BM Güvenlik Konseyi’nin, Annan’a çabalarını ilerletmesi için anahtar araçları vermede bloke edildiğini söyleyerek, Güvenlik Konseyi’nin Suriye karar tasarılarını üç kez veto eden Rusya ve Çin’i işaret etti. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de bu görüşe destek vererek Güvenlik Konseyi’nin arkasında durmadığı Annan’ın istifasının anlaşılır olduğunu savundu.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov ise BM ve Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın istifasının, Suriye’de askerî; müdahaleyi destekleyenlere “kapı açacağı” uyarısı yaptı. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de Annan’ın Güvenlik Konseyi’nde birliğin sağlanamamasının sorumlusu olarak Çin ve Rusya’yı değil Batılı ülkeler ve Arap ülkelerini kastettiğini savundu. Salihi, bu ülkelerin Annan planının başarısız olmasını istediklerini iddia etti. Çin ise Kofi Annan’ın istifasından üzüntü duyduğunu açıkladı. Annan’ın istifasına uluslararası kurumlar da sessiz kalmadı. Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, “Annan’ın istifası BM Güvenlik Konseyi’nin başarısızlığının sonucudur.” ifadesine yer verildi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da Annan’ın görevinden istifasından derin üzüntü duyduğunu bildirdi. DIŞ HABERLER SERVİSİ