Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlerin yakınları, Adalet ve Dışişleri bakanlıkları hakkında suç duyusunda bulundu. İsrailli komutanlarla ilgili kırmızı bülten formlarının 15 aydır Interpol’e gönderilmediği belirtildi.
Mavi Marmara” gemisine yönelik saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 26 Mayıs 2014’te çıkarılan kırmızı bülten kararını Interpol’e göndermediği gerekçesiyle Adalet ve Dışişleri bakanlıkları yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Kamil MAMAN- BUGÜN GAZETESİ
Aralarında olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi’nin de bulunduğu 4 sanık hakkında çıkarılan kırmızı bülten kararlarını 15 aydır bekleten yetkililer ‘Görevi kötüye kullanmakla” suçlandı.
BİLİNÇLİ ENGELLER ÇIKARILDI
Mağdur aileler adına açıklamayı, saldırıda hayatını kaybeden Çetin Topçuoğlu’nun eşi Çiğdem Topçuoğlu yaptı. Topçuoğlu şunları söyledi: “Bu davada yaşanan çeşitli sıkıntılara ve engellere rağmen 26 Mayıs 2014 tarihli duruşmada verilen yakalama kararları, eşlerini, evlatlarını kaybeden bizler açısından adaletin tesis edilmesi yolunda önemli bir adımdı.
Kırmızı bülten kararlarının üzerinden 15 ay geçmesine rağmen gereğinin yerine getirilmemiş olduğunu, kendi devletimizin adli ve idari makamları tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak engeller çıkarıldığını görmekteyiz.”
BELKİ ÜLKEMİZE BİLE GELDİLER
Bürokratların bu konudaki tavırlarını anlayamadıklarını anlatan Topçuoğlu, “O katiller kırmızı bültenle aranması gerekirken hala istedikleri yere gidebilmektedirler. Belki ülkemize bile gelmekteler. Hangi davada görülmüş ki mahkemenin aldığı kırmızı bülten kararı Dışişleri Bakanlığı’na sorulsun? Velev ki soruldu, nerede görülmüş ki Dışişleri Bakanlığı 10 vatandaşının katili sanıklarla ilgili kırmızı bülten kararını engellesin” şeklinde konuştu.
MAHKEME KARARI UYGULANMALI
Dilekçede Interpol’e gönderilmesi gereken tutuklama müzakerelerinin akıbetinin Adalet Bakanlığı’na sorulduğu ve verilen cevapta, ‘konuyla ilgili değerlendirmenin halen devam etmekte olduğu’ bilgisinin verildiği aktarıldı. “Oysa, Bakanlık, burada mahkemenin verdiği kararı yerine getirmek için postacı işle-viyle görevli olan bir makamdır. Mahkemenin kararını değerlendirmesi, yorumda bulunması, eleştirmesi söz konusu değildir” denildi.
BÜLENT ARINÇ’A SUS TEPKİSİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, geçtiğimiz günlerde Suruç’taki saldırı ile Mavi Marmara katliamını kıyas- layarak, Mavi Marmara’da ‘şüpheci’ tavrının olduğunu söylemişti.
Çiğdem Topçuoğlu, Arınç’a da tepki göstererek “Biz şehit aileleri olarak kimsenin aklına muhtaç değiliz. Bizleri hiçbir güç, hiçbir kurum yönlendirmemektedir. Bunu buradan kendisine iletirken ‘beyefendi sen de bir erkek olarak susmasını bil” dedi.
KIRMIZI BÜLTEN KARARINI VEREN HAKİM SÜRÜLDÜ
Mavi Marmara davasında İsrailli komutanlar ve askerleri hakkında yakalama kararı çıkaran İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ümit Kaptan görevden alınmıştı. Kaptan, düz hâkim olarak Bakırköy Adliyesi’ne gönderilmişti.