MHP, milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasıyla ilgili bir teklif hazırladı. Teklif, sadece BDP milletvekillerinin yargılanmasını sağlamakla kalmıyor, Ergenekon ve Balyoz sanığı tutuklu milletvekillerine tahliye yolunu da açıyor. Buna göre, ‘soruşturma ve yargılamanın, milletvekilinin Meclis çalışmalarına katılmasına engel olmayacak şekilde’ sürdürülmesi öngörülüyor.
BDP milletvekillerinin silahlı teröristlerle sarmaş dolaş olması ve ardından gerçekleştirilen saldırılar, vekillerin dokunulmazlıklarının sınırlandırılması tartışmalarını da beraberinde getirdi. MHP’nin bu konuda hazırladığı teklif dün kamuoyuna açıklandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, bölücü terör örgütü PKK’nın kanlı saldırılarına her geçen gün yenisinin eklendiğini, sivil ve masum vatandaşların da bölücü terörün saldırısına hedef olduğunu belirtti. Şemdinli’de teröristlerle kucaklaşan BDP’li vekilleri de sert ifadelerle eleştiren Bahçeli, açıklamasında, “TBMM çatısı altında millet vekaletini ifa etmek yerine bölünmenin ve parçalanmanın mesafe almasını söz, niyet ve eylemleriyle sağlamaya çalışan bedbahtlar, milletimizin haklı olarak öfke ve nefretini üzerlerine çekmektedirler. Ellerine şehit kanı bulaşan canilerle kucaklaşmaktan, bunlara sevgi ve hayranlık göstermekten zerre utanmayan terör destekçilerinin en az dağdaki yoldaşları kadar işlenen suçlara iştirak ettikleri açıktır.” cümlelerine yer verdi.
Devlet Bahçeli, MHP’nin milletvekili dokunulmazlığının anayasal sınır, içerik ve çerçevesinin tekrar gözden geçirilmesini acilen gerekli gördüğünü aktardı. Millet iradesini temsil eden vekillerin tarihi bir sorumluluk ve vazifeyle karşı karşıya olduklarına inandıklarını ifade etti. Bahçeli, “Bu itibarla, kamuoyunun ve siyaset kurumunun milletvekilliği dokunulmazlığını yeniden düzenlemeyi amaçlayan anayasa değişikliğiyle ilgili teklifimizi değerlendirmeye almaları ve tartışmaya açmaları en samimi beklenti ve dileğimizdir.” ifadelerini kullandı.
MİLLETVEKİLİ TUTUKSUZ YARGILANMALI
Açıklamada hazırlanan teklife de yer verdi. Buna göre, Anayasa’nın 83. maddesinin 2 ve 3. fıkralarının şu şekilde değiştirilmesi öngörülüyor: “Suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça hakkında gözaltına alınma ve arama kararı verilemez, tutuklanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü ve terör eylemlerine katılma ve terörü destekleme halleri ile Anayasa’nın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya TBMM’ye bildirmek zorundadır. Soruşturma ve yargılama, milletvekilinin Meclis çalışmalarına katılmasına engel olmayacak şekilde sürdürülür. TBMM üyesi hakkında verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır. Üyelik süresince zamanaşımı işlemez.”
Söz konusu maddedeki ‘Soruşturma ve yargılama, milletvekilinin Meclis çalışmalarına katılmasına engel olmayacak şekilde sürdürülür’ cümlesi dikkat çekici. Zira bu ifade, sadece teröre bulaşan vekillere yargı yolunu açmakla kalmıyor, darbeye teşebbüsten yargılanan tutuklu bazı vekillerin de tahliyesi anlamına geliyor.