Erivanda faaliyet gösteren Ermeni Haber sitesinde yer verilen haberde, geçen ay yapılan federal seçimlerde ülkenin 28. Başbakanı olarak hükümeti kuran Liberal Parti Genel Başkanı Tony Abbott’ın, parlamentodaki milletvekillerinin yüzde 20’sinin Ermeni soykırımını tanımasından yana olduğunu ileri sürdü.
Avustralya Ulusal Ermeni Komisyonu, Başbakan Tony Abbott’ın parlamentodaki milletvekillerinin yüzde 20’sinin Ermeni soykırımını tanımasından yana olduğunu ileri sürdü. Ermeni Haber sitesinde yer verilen haberde, geçen ay yapılan federal seçimlerde ülkenin 28. Başbakanı olarak hükümeti kuran Liberal Parti Genel Başkanı Tony Abbott’ın ve yeni hükümette ki üç Bakanın Ermeni soykırımının tanınması ile ilgili konuşmalara yer verildi. Haberde ayrıca Ermeni Komisyonu’nun “Avustralya’nın yeni hükümetinin yüzde 20’sinin ve Dışişleri Bakanlığı üyelerinin çoğunun Avustralya’nın Ermeni soykırımını tanıması taraftarı olduğu için ‘‘Ermeniler memnun olmalılar” ifadesine yer verildi. Başbakan Tony Abbott’ın da her yıl 24 Nisan günü Ermeni soykırımı kurbanlarının anısına konuşma yaptığına vurgu yapılan haberde, Ermeni soykırımının tanınmasının en aktif yanlılarından birinin, Avustralya’nın yeni hükümetinde Hazine Bakanı olan Ermeni asıllı Joe Hockey olduğu belirtildi. Ayrıca, Joe Hockey’in, 2005 yılında sözde Ermeni soykırımının kurbanları için yapılan Anıt Kompleksini ziyaret ettiğine dikkat çekildi. Tony Abbott Hükümeti’nde İletişim Bakanı olan Malcolm Turnbull ise, 2011 yılında Federal Parlamento’da yaptığı konuşmasında Ermeni soykırımının tanınması gerektiğini belirtti. Federal Parlamentoda yaptığı konuşmasının görüntülü şekilde yer verildiği haberde Bakan Turnbull, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan azınlıkların yüzyıllarca güven ve huzur içerisinde yaşadığını ve dünyaya çokkültürlülük konusunda liderlik yaptığından da söz etti. Turnbull, sözde Ermeni soykırımını Alman olmadığı için naziler tarafından öldürülen, Yahudilere benzetti. Malcolm Turnbull, üç yıl önce federal parlamentoda şu konuşmayı yaptı; “Yüzlerce, binlerce insanın, Türk olmadığından dolayı soykırıma uğradığı için üzgünüz. Onların anısına burada yas tutuyoruz. Bu sadece Yunan ve Süryanilere karşı yapılmış bir hareket değil. Aynı zamanda insanlığa karşı bir hareket. Nasıl Yahudiler, Alman olmadığından dolayı katledildiyse, onlarda öyle yok edildiler. Türkiye’deki dostlarımız, bu konular gündeme geldiği zaman üzülüyorlar. Fakat zorlarına gitmemesi lazım. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu çokkültürlü bir toplum olarak, yüzlerce yıl mükemmeldi. Osmanlı zamanında, Yahudiler ve diğer etnik gruplar çok daha güzel, rahat ve emniyetli bir hayat yaşıyorlardı. Osmanlı, çokkültürlülüğe tolerans gösterdi ve teşvik etti. Ama Ortadoğu’daki Hristiyanlara, Süryanilere ve Yunanlara karşı işlenen suçları, müstesna olarak görmeliyiz. Bu tartışmaya Türkiye’yi veya İslamiyet’i eleştiriyor gözüyle bakmamalıyız ”dedi.
NSW PARLANMENTERLERİ KARABAĞ’A GİTMİŞTİ
NSW Parlamentosu’nun alt ve üst meclislerinden geçen sözde soykırım önergeleri geçtiğimiz Haziran ayında Sydney’de yaklaşık 2500 kişinin katıldığı kalabalık bir grup ile protesto edilmişti. Aynı tarihlerde de aralarında NSW Toplu Taşıma Bakanı Gladys Berejıklian’ın da bulunduğu Parlamenter grubu, Ermenistan’ı ziyareti sırasında, halen işgal altındaki Azerbaycan’a ait Dağlık Karabağ bölgesini de gezmişlerdi.