RTÜK’ün Samanyolu Haber’e canlı yayın konuğunun sözleri üzerinden verdiği cezanın hukuksuz olduğu ortaya çıktı. Danıştay’ın daha önce NTV’deki bir canlı yayın sırasında konuğun sarf ettiği sözlerden dolayı kanala ceza verilemeyeceğine hükmettiği belirlendi.
RTÜK’ün Samanyolu Haber’e canlı yayın konuğunun sözleri üzerinden verdiği cezanın hukuksuz olduğu ortaya çıktı. Danıştay 2009’da NTV’de canlı yayınlanan haber programında, canlı yayın konuğunun sözlerinden dolayı kanala verilen cezayı iptal etti.
Millet‘in haberine göre, Danıştay‘ın RTÜK‘ün yasakçı kararları ve basın özgürlüğü açısından emsal niteliğindeki kararı NTV’de canlı yayınlanan bir haber programına RTÜK’ün ceza vermesi üzerine açılan davada verildi. 22 Ocak 2009’da “Güne Başlarken” isimli canlı yayınlanan haber bülteninde, Ergenekon operasyonları kapsamında ART televizyonunda yapılan aramaya tepki gösteren CHP Milletvekili Yılmaz Ateş, dönemin RTÜK Başkanı Zahit Akman’ı Deniz Feneri e.V. yolsuzluğu üzerinden eleştirdi.
SÖZLERİNİ ÖNGÖREMEZ
Ateş, “Eğer halkı dolandıranları, eğer yolsuzluk yapanları, eğer halkın kanını emenleri arıyorlarsa, ben onlara adres veriyorum. RTÜK’e gitsinler. RTÜK başkanını gözaltına alsınlar. Eğer dolandırıcılık belgelerini arıyorlarsa RTÜK’e gidip orada arama yapmaları gerekir” şeklinde ifadeler kullandı.
Bu ifadeler nedeniyle RTÜK, NTV’ye masuniyet karinesini ihlal ettiği gerekçesiyle bir kez yayın durdurma cezası verdi. NTV, bu kararın iptali için Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. İdare Mahkemesi, RTÜK’ün cezasının iptaline karar verdi. Mahkeme kararında, “Konuşmacının basın açıklamasında kullanacağı ifadelerin önceden tahmin edilemeyeceği, ifadeler kullanıldıktan sonra canlı yayının kesilmesi olasılığının da bir çözüm olmayacağı, yayın ilkelerini ihlal edebilecek düzeyde anlık ifadelerin kullanılabileceğinin önceden öngörülememesi” tespitlerinde bulundu. RTÜK’ün kararı temyiz etmesi üzerine dava Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na geldi.
DEMOKRASİYE AYKIRI
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 30 Nisan 2015 günü verdiği kararında yerel mahkemenin kararını oy çokluğuyla yerinde buldu. Kurul, cezaya gerekçe yapılan 3984 sayılı Radyo Televizyon Kanunu’nun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile ifade özgürlüğü ve basının toplumu bilgilendirme görevi ilkelerine uygun olarak yorumlanması gerektiğini belirtti.
KUMPASI FUAT AVNİ DEŞİFRE ETMİŞTİ
RTÜK, tarihinde ilk kez “Cumhuriyete hakaret” suçu nedeniyleSamanyolu Haber‘e tekrarı halinde lisans iptaline neden olan ağır bir ceza vermişti. 21 Mart 2015 günü S Haber’de yayınlanan Derin Bakış programıyla ilgili 6112 sayılı RTÜK Kanunu’nun 8/1/a maddesindeki “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz” hükmüne aykırılık iddiasıyla müeyyide uygulandı. Yasaya göre aynı yönde bir ihlalin ikinci tekrarında ise kanalın lisansı RTÜK tarafından iptal edilebiliyor. Bu cezanın basına yansımasından birkaç gün sonra Twitter fenomeni Fuat Avni, Samanyolu Haber’in kapatılması için RTÜK’ün ikinci bir ceza vereceğini duyurmuştu.