Avustralya istihbaratının Amerikan istihbaratı ile ortak çalışarak Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve eşi Kristiani Herawati ile birlikte 8 bakan ve diğer bazı Endonezyalı yetkililerin telefonlarını dinlediği iddia ediliyor.
Endonezyalılar, Avustralya Büyükelçiliğinin kapanması için protestolar düzenliyor. Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bulunan Avustralya Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, elçiliğin kapatılmasını ve burada çalışan tüm diplomatların da ülkeden kovulmasının istedi. Büyükelçilik önünde toplanan çok sayıda protestocu, elçilik binasına domates ve portakal attı. Protestoların sebebi ise geçtiğimiz ay ortaya çıkan dinleme krizi. Avustralya istihbaratının Amerikan istihbaratı ile ortak çalışarak Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve eşi Kristiani Herawati ile birlikte 8 bakan ve diğer bazı Endonezyalı yetkililerin telefonlarını dinlediği iddia ediliyor. Bu iddialar daha önce dostane açıklamalarla geçiştirilmişti. Aradan bir aydan fazla süre geçmesine rağmen Avustralya herhangi resmi bir özrün gelmemesi, bu ülkeye karşı büyük bir öfke oluşturduğu belirtildi.
ABBOTT: ENDONEZYA İLE ÇOK GÜÇLÜ İLİŞKİLERİMİZ VAR
Öte yandan Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, telefon görüşmelerinin Avustralya istihbarat yetkilileri tarafından dinlendiği iddialarına sert bir dille tepki vererek casusluk faaliyetlerinin iki ülke arasındaki işbirliği anlaşmalarının yeniden gözden geçirilmesine neden olabileceği uyarısında bulundu. Yudhoyono, sosyal paylaşım sitesi Twiter’dan yaptığı açıklamada “Endonezya’daki telefon görüşmelerinin dinlenmesini herhangi bir pişmanlık işareti göstermeden hafife alan Başbakan Tony Abbott’ın açıklamalarını esefle karşılıyoruz” dedi. Ortaya çıkan dinleme skandalı, Eylül ayında iktidar olan ve Endonezya ile özellikle iyi ilişkiler geliştirmek isteyen Federal Başbakan Tony Abbott’u da zor duruma soktuğu belirtiliyor. Başbakan Abbott, yaşanan dinleme krizi dolayısı ile sadece üzüntü duyduklarını ve iddiaları araştıracaklarını ama özür dilenmesinin söz konusu olmadığını ifade etti. Federal Başbakan yaptığı açıklamada şu ifadeleri söyledi; “Şu an ilişkilerimizin en iyi dönemini yaşamıyor olabiliriz ama Endonezya ile çok iyi ve güçlü ilişkilerimiz var. İyi günlerimiz ve daha iyi günlerimiz olacak. Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri devamlı şekilde geliştirmek konusunda kararlıyız. Avustralya için daima iyi bir dost olan hatta en iyi dostlarımızdan birisi olan Sayın Başkan Yudhoyono’ya şükranlarımı sunuyorum”dedi. Başbakan Abbott, Endonezya Devlet Başkanı Yudhoyono’dan telefonlarının dinlenmesi ile ilgili açıklama talep eden bir mektubun geldiğini belirtti. Abbott mektuba bir cevap yazdığını belirtirken, cevabın içeriği hakkında ise bilgi vermedi.
SIĞINMACILARA ENGEL OLMAYACAĞIZ
Endonezya, Avustralya güvenlik ajansının 2009 yılında Devlet Başkanı Yudhoyono’nun cep telefonunu dinlediği iddiaları üzerine bu ülkedeki büyükelçisini geri çağırmıştı. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski sistem analisti Edward Sonwdan’ın sızdırdığı bazı belgeleri yayımlayan gazeteler, Avustralya güvenlik ajansının 2009 yılında Devlet Başkanı Yudhoyono’nun yanı sıra Yudhoyono’nun eşi Kristiani Herawati, 8 bakan ve diğer bazı Endonezyalı yetkililerin telefonlarını hedef aldığını ileri sürmüştü. Bu arada, Brisbane Times gazetesindeki habere göre üst seviyedeki bir Endonezyalı yetkili, bundan böyle Avustralya’ya gelmekte olan sığınmacı teknelerine engel olmayacaklarını belirtti. Gazete, Endonezya’nın telefon dinleme skandalı nedeniyle böyle bir tavır alabileceğini belirtti. Öte yandan konuyla ilgili olarak CNN’e bir demeç veren Avustralya eski Federal Başbakanı Julia Gillard, “Abbott gelecekte böyle bir dinleme olayının tekrarlanmayacağı hususunda söz vermeli.” dedi. CİHAN