Hafta sonu dünyanın gözü, Avustralya’ya odaklanacak. Çünkü 15-16 Kasım’da, G20 Dünya Liderleri Zirvesi’ne Avustralya’nın en büyük üçüncü şehri Brisbane ev sahipliği yapacak. Geçen yıl Aralık ayında dönem başkanlığını üstlenen Avustralya, hafta sonu yapılacak zirveden sonra, dönem başkanlığını Türkiye’ye devredecek. Brisbane Kongre ve Sergi Merkezi’nde 7 bin 600 delegenin katılacağı toplantıları, yaklaşık 2 bin 500 gazeteci iki gün boyunca takip edecek. Bu nedenle ülkenin en önemli turistik eyaletinin başkentinde, yoğun güvenlik önlemlerinin yansıra, büyük bir hareketlilik de söz konusu. Liderler Zirvesi nedeniyle, 14 Kasım ile 16 Kasım günleri arasında toplu taşımalarda değişiklikler olacak, önemli yol güzergâhları trafiğe kapanacak. Büyük protestolara da sahne olması beklenen G20 Zirvesi’nin, şehre yaşatacağı gerilimli günler ve olumsuzlukların yanında, gelen ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle de, ekonomik bir canlanma kazandırması bekleniyor. Parlamento Sekreteri Federal Milletvekili Josh Frydenberg, açıklamasında, G20 Zirvesi’nin uzun vadede Brisbane şehrine 100 milyon dolar ekonomik getirisi olacağını hatırlattı
Şüphesiz, genelde ülkenin, özelde ise; Brisbane şehrinin tanıtımına da muazzam katkısı olacak. Zirve bittikten sonra ülkelerine dönen davetlilerin, iyi izlenimlerle dönmeleri halinde, Kıta Ülkesi’nin tanıtımına hatırı sayılır katkı sağlanmış olacak. Federal Başbakan Tony Abbott’ı da G20 Zirvesi dolayısı ile yoğun gündem bekliyor. Başbakan Abbott İngiltere, Fransa, Çin, Almanya ve Hindistan liderleriyle bir araya gelecek. Avustralya’nın önemli ekonomik ve stratejik ortakları olan söz konusu ülkelerin liderlileriyle, Başkent Canberra’da baş başa görüşmeler yapacak. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Almanya Başbakanı Angele Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 15-16 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek tarihi zirvenin yanısıra, aynı zamanda hükümetin özel davetlisi olarak karşılanacaklar. Tatilde olan Parlamento, 3 devlet başkanının resmi ziyareti nedeniyle yeniden toplanacak. Federal Parlamento, zirveden bir gün önce İngiltere Başbakanı David Cameron’u ağırlayacak. Tarihi, kültürel ve sosyal açıdan İngiltere, Avustralya’nın 7’inci büyük ticari ortağı ve aynı zamanda ülkedeki ikinci en büyük yabancı yatırımcı konumunda. Cameron, Avustralya’ya Başbakan olarak ikinci kez yapacağı bu ziyareti sırasında Sydney, Canberra ve Brisbane şehirlerinde çeşitli temaslarda bulunacak.
Başbakan Merkel ise 1997’den bu yana Avustralya’yı ziyaret eden ilk Alman lideri olacak. Yine Almanya’da İngiltere gibi Avustralya’nın önemli ticari partner ülkelerden biri. Sıralamada 10’uncu en büyük ticari ortak sayılıyor. Ayrıca Merkel’in G20 dolayısı ile Avustralya’ya yapacağı ziyaret, ülkede yaşayan 900 bin Alman asıllı Avustralyalılar için özel bir anlam taşıyor. Avustralya’nın en büyük ticari ortağı konumunda bulunan Çin’in Devlet Başkanı Xi Jinping ise zirveden bir gün sonra, Parlamento’ya hitab edecek. Çin, şu sıralar devam eden serbest ticari anlaşma görüşmelerinden dolayı da ayrı bir gündem konusu. Çin lideri Jinping’de Avustralya’da bulunduğu süre içerisinde Canberra, Brisbane, Hobart ve Sydney’de temaslarda bulunacak.
Federal Parlamento’nun son konuğu olan Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi ise; 18 Kasım Salı günü ağırlayacak. Başbakan Modi ise, 1986’dan beri Avustralya’ya gelen ilk Hindistan lideri olacak. Modi, bu tarihi ziyareti sırasında Brisbane, Sydney, Canberra ve Melbourne’de temaslarda bulunacak. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’in ziyareti ise tarihi özellik taşıyor. Zira Hollande, Avustralya’yı ziyaret eden ilk Fransa Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçecek. Başbakan Abbott, 1. Dünya Savaşı’nda 46 bin Avustralyalının hayatını kaybettiği Batı Cephesi’nde Avustralya’nın Fransa ile olan dostluğunun daha da güçlendiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Hollande ise G20 temasları çerçevesinde Sydney, Brisbane ve Canberra’ya uğrayarak, çeşitli incelemelerde bulunacak.
Görüldüğü gibi Gelibolu’ya yapılan çıkartmayla ulus bilincine erişen ve önümüzdeki 2015 yılında bu savaşın 100. Yıldönümü münasebetiyle Türkiye’de yıl boyunca kültür ve tanıtım etkinliği yapacak olan Avustralya, Türkiye’nin G20 Zirvesi’ne katılmasına ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile temsil edilecek olmasına rağmen, henüz stratejik bir temas söz konusu değil. Başbakan Tony Abbott’ın, G20 Dünya Liderleri Zirvesi dolayısı ile yaptığı basın bildirisinde Türkiye’yi, Avustralya’nın önemli ortakları arasında saymaması düşündürücü. Anlaşılan o ki, Türkiye dış dünyada sürekli irtifa kaybetmeye devam ediyor. Bunun en son örneğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM zirvesinde boş koltuklara hitap etmesinde görüldü. Arap Bahar’ındaki rüzgarı arkasına alan Türkiye, maalesef yanlış politikalar yüzünden dış politikada adeta hazan yaşıyor.
Konuyu Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın Mehtap TV’deki ‘Akıl Defteri’ programında anlattığı şu sözleri ile noktalayalım; ‘‘Bir ara Orta Doğu’da da Avrupa’da da itibarımız çok yüksekti. İzmir Expo dolayısı ile Hırvatistan’a özel görevli olarak gitmiştim. İki gün içerisinde Başbakan ve 4 bakan ile görüşme imkânım oldu. Bu bana değil Türkiye’nin bir bakanına gösterilen ilgiydi. Bugün artık o itibarı görmek çok zor. İnsani ve siyasi bir takım hırslar ve yanlışlar, bizi bugün çok sıkıntılı bir yere getirdi.” z.polat@yepyeni.zamanaustralia.com.au