Başbakanlığı döneminde örtülü ödenekten 7 milyar TL harcayarak rekor kıran Erdoğan’a ‘gizli ödenek ve istihbarat toplama’ yetkisi verildi. Muhalefet, yürütmenin görevini Cumhurbaşkanı’na devreden düzenlemeye tepki gösterdi. CHP’li Hamzaçebi, “Demokrasimize saray darbesi yapılmıştır.” dedi. Başbakan ve hükümet diye bir şeyin kalmadığını belirten MHP’li Vural, “Düpedüz paralel devlet yapılanması.” ifadesini kullandı.
KP’nin torba yasaya son dakikada eklediği madde ile Cumhurbaşkanı, ‘istihbarat ve savunma amaçlı’ harcama yapabilecek. Denetimi olmayan gizli ödeneği kullanacak. İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün önergesiyle Meclis gündemine gelen düzenleme, gerginliğe yol açtı.
CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, anayasa gereği sorumsuz olan Cumhurbaşkanı’na doğrudan yürütmeyle ilgili görev vermenin mümkün olmadığını söyledi. “Bu, anayasal darbedir. AKP, Parlamento’yu saraya teslim etti.” dedi. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural “Saray içi kabine, milletin egemenliğini kullanacak noktaya geldi. Fiilî; olarak darbe, Örtülü Ödenekte meşrulaştırılmaya çalışılmıştır.” diye konuştu.
Başbakan iken örtülü ödenekten 7 milyar 90 milyon TL kullanan Erdoğan’ın, cumhurbaşkanı sıfatıyla ne kadar harcayacağı belirsiz.Cumhurbaşkanlığı’nın 2015 bütçesi de yüzde 97 artırılarak 397 milyon liraya çıkarılmıştı.
İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, önceki gece Meclis’e Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek kullanabilme yetkisi öngören önerge sundu. Muhalefet önergenin içtüzüğe aykırı olduğunu ve işleme alınamayacağını belirtti. Uzun süre yaşanan tartışmada AKP’nin dediği oldu. Kabul edilen madde ile Cumhurbaşkanı, Saray’da ‘istihbarat ve savunma amaçlı’ harcama yapabilecek. Bunun için kullanacağı ödenek de açık değil denetimi olmayan gizli (örtülü) ödenek olacak. Cumhurbaşkanı, örtülü ödeneği ayrıca ‘devletin millî; güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili’ işler için de kullanabilecek. Bu durumda Cumhurbaşkanı her türlü ihtiyacı için örtülü ödeneği kullanabilecek.
İbrahim Asalıoğlu, Saray’a örtülü ödenek yetkisini Zaman TV’ye değerlendirdi
BANKALARA İFTİRA ATMAK SERBEST. Genel Kurul’da kabul edilen torba yasalarla bankaların itibarına zarar veren yalan yanlış haber ve beyanlara koruma zırhı getirildi. Menfaat sağlamıyorsa, bankalara iftira atmak neredeyse serbest hale geldi. Bu maddeyle özellikle Bank Asya’ya yönelik onlarca yalan habere imza atan iktidar yanlısı medya kurtarılmış oldu.
TRT, ZARAR EDEN AA’YA KAYNAK AKTARACAK. TRT’nin her türlü program, haber, yapım ve yayınlarla ilgili olarak Anadolu Ajansı’ndan yapacağı mal ve hizmet alımlarında kamu ihale yasasının dışına çıkıldı. Böylece TRT, Anadolu Ajansı’na program, yapım ve yayınlar karşılığında ihaleye girmeden ödeme yapabilecek.
BÜROKRATLAR GÖREVDEN ALINACAK. Hükümetin görevden aldığı bürokratların mahkeme kararıyla geri dönmemesi için yeni bir uygulamaya geçilecek. Bu kapsamda Başbakanlık, bakanlıklar, bağlı ve ilgili kuruluşlar ile düzenleyici ve denetleyici kurumlar, TMSF’de üst düzey yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar görevden alındıklarında atanacakları kadro ve pozisyonlar tek tek yasaya eklendi.
BAKAN İNTERNETİ SANSÜRLEYEBİLECEK. Anayasa Mahkemesi’nin daha önce birkaç kez iptal ettiği ‘internete sansür’ düzenlemesi de torba yasada yer alırken, başbakan veya ilgili bakanlığın talebi üzerine internete erişim engellenebilecek. Bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek. Karar, başkanlık tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek.
Başbakanlığı döneminde örtülü ödenekten 7 milyar TL harcamıştı
Torba yasaya eklenen bir maddeyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a istihbarat toplama ve örtülü ödenek kullanma yetkisi verilmesi büyük tepki çekti. Başbakanlığı döneminde örtülü ödenekten toplam 7 milyar 90 milyon lira kullanarak Cumhuriyet tarihine geçen Erdoğan’ın, cumhurbaşkanı sıfatıyla ne kadar harcama yapacağı ise henüz belirsiz. Erdoğan’ın devletin bir numaralı koltuğuna oturmasıyla birlikte, Cumhurbaşkanlığı makamı için kesenin ağzı açılmıştı. Cumhurbaşkanlığı bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 97 oranında artırılarak 201,5 milyondan 397 milyon liraya çıkartılmıştı.
Darbe dönemine hoş geldiniz!
İstanbul Bağımsız Milletvekili Hakan Şükür: “Adına İç Güvenlik Yasası mı dersiniz, istibdat başlangıcı mı, muhaberat devleti mi bilmem. Artık bireysel özgürlüğünüzü hükümet elinizden aldı. Darbe dönemine hoş geldiniz. Meclis’te kabul edilen İç Güvenlik Yasası ile polis sizi savcısız, mahkeme kararsız alıp götürebiliyor. Nereye mi? Artık insafına kalmış! Örnek; mahkeme ve savcılık kararı olmadan polis sizi 48 saat gözaltına alıp, kimseye haber vermek zorunda değil. Darbe dönemine hoş geldiniz. Allah kimseyi yanlışı savunacak kadar cahil, doğruyu inkar edecek kadar da nankör yapmasın! Gece yarısı sadece iç güvenlik paketini değil, Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek veren yasayı da Meclis’ten geçirdiler. Dikkat: Güvenlik ve para.”
Sarayda paralel devlet kuruluyor
Cumhurbaşkanı’na örtülü ödenek ve istihbarat toplama yetkisi veren önerge Genel Kurul’da sert tartışmalara sebep oldu. Muhalefet partileri, ‘bugüne kadar cumhurbaşkanları böyle bir ödeneğe ihtiyaç duymazken, Erdoğan’ın neden böyle bir ödenek istediğini’ sordu. Söz konusu yasanın, yürütmenin görevini Cumhurbaşkanı’na devri anlamına geldiğini belirten muhalefet, Saray’da paralel bir devlet kurulduğunu söyledi.
BU, ANAYASAL BİR DARBEDİR
CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi: “Anayasa gereği sorumsuz olan bir Cumhurbaşkanı’na istihbarat hizmetleriyle, doğrudan yürütmeyle, devletin gizli istihbarat faaliyetleriyle ilgili bir görevi vermek mümkün değildir. Bu önergeyle parlamenter sistem bekleme odasına alınmış olacak. Bu, anayasal darbedir. AKP iktidarının 13 yılda Türkiye’yi getirdiği nokta polis devleti kurulmasıdır. Demokrasimize saray darbesi yapılmıştır. Adalet ve Kalkınma Partisi, dün gece parlamentoyu saraya teslim etti. Sarayda artık paralel bir yapı vardır. Türkiye’de artık gizli kapaklı operasyonlar bu düzenlemeden sonra Erdoğan’ın talimatıyla çok daha rahat yapılıyor olacak.” diye konuştu.
DAVUTOĞLU’NA DARBE YAPIYORLAR!
MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural: “Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’da belirtilen görevleri içerisinde istihbarat yapmak, kapalı istihbarat, kapalı savunma hizmetleri gibi birtakım şeyler yoktur. Bu yasayla aslında siz Cumhurbaşkanı’na, ‘örtülü operasyon yapma’ yetkisi veriyorsunuz. Bu bir saray darbesidir. Saray içi kabine, milletin egemenliğini kullanacak noktaya gelmiştir. Fiilî; olarak darbe, milleti temsil edenler tarafından örtülü ödenekte meşrulaştırılmaya çalışılmıştır. Türkiye’de artık bakan diye kimse kalmamıştır, Başbakan diye, Bakanlar Kurulu diye kimse kalmamıştır. Bu düpedüz paralel devlet yapılanmasıdır, illegal örgütlenmedir. Davutoğlu’na darbe yapıyorlar, yiyorlar adamı!”
BÜTÜN YETKİ BİR KİŞİYE VERİLİR Mİ?
MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz: “Bir insan bu ülkede hem cumhurbaşkanı hem başbakan hem MİT müsteşarı hem bakan hem kalkınma bakanı hem genel müdür hem Meclis başkanı olabilir mi? Cumhurbaşkanlığı’nda bir paralel devlet kurumu var. Bunu, bundan üç sene önce söylediğinde nasıl bugün yargılanıyorsa bugün Cumhurbaşkanlığı katında o paralel devleti kuranlar mutlaka yargılanacak.”
BU KADAR ÖRTÜLÜ NE İŞİNİZ OLABİLİR?
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay: “Paralel yapılar kuruluyor, bir gün sizin aklınız almayacak bunları ve bu tutanaklar bir gün aynanız olacak. ‘Eyvah!’ diyeceksiniz. Zaten bir kısmınız da demeye başladı. Her yıl örtülü ödenek üçe, beşe katlanarak 2014 yılında 1 milyar 75 milyon liraya ulaştı. Dört aylık 2015 yılında 337 milyon lira bu örtülü ödenek. Ya, bu iktidarın bu kadar örtülü işleri nedir? Mesele sadece para değil, para israf ediliyor ama sadece para değil, yetkiler gasbediliyor, Anayasa, devlet hayatı, kurumlar, makamlar ayaklar altına alınıyor.”