Avustralya’nın, Asya-Pasifik’teki Çin tehdidine karşı savunma harcamalarını arttırmasının, Çin’i rahatsız ettiği belirtildi. Başbakan Malcolm Turnbull’un, Başkent Canberra’da, 2016 yılı savunma raporunu açıklamasıyla, söz konusu rahatsızlığın meydana geldiği kaydedildi. Başbakan Turnbull yaptığı açıklama çerçevesinde, ülkesinin askeri harcamalarının gelecek 10 yıl için yaklaşık 21 milyar dolar artacağını bildirdi. Avustralya Başbakanı, öngörülen savunma harcamalarının iki yıl içinde, 23 milyar ABD doları olacağını, söz konusu harcamanın 2025-2026’da 41 milyar ABD dolarına ulaşacağını söyledi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Başbakan Malcolm Turnbull, Başkent Canberra’da bulunan Savunma Kuvvetleri Akademisi’nde yaptığı açıklamada, Avustralya’nın bölgesindeki potansiyel istikrarsızlığa karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Yeni askeri harcamalarla ülke savunmasının daha çevik ve güçlü hale geleceğini ifade eden Turnbull şunları söyledi: “Amacımız karada, havada ve siber dünyada çok daha güçlü, denizlerde ise daha etkili bir teknolojiye sahip olmak. ABD, gelecek 20 yılda küresel bir askeri güce sahip olmaya devam edecek. Aramızdaki uzun vadeli anlaşmaya göre Amerika, Avustralya’nın en önemli stratejik ortağı olmayı, bölgedeki aktif varlığıyla istikrar sağlamayı sürdürecek” Avustralya’nın karşı karşıya olduğu tehlikenin sadece diğer ülkelerden gelen konvansiyonel tehditler olmadığına dikkat çeken Turnbull, mevcut tehditler arasında iklim değişikliği, terörizm ve siber saldırıların da bulunduğunu hatırlattı.
TURNBULL: ABD, AVUSTRALYA’NIN ‘EN STRATEJİK’ORTAĞIDIR
Turnbull sözlerini devamında, “2035 yılına kadar Avustralya daha fazla refah ve ekonomik kalkınma için fırsatlar yakalayacak. Fakat daha büyük belirsizliklerle karşı karşıya da gelecek. Bizim buna karşı hazırlıklı olmamız gerekir” dedi. Avustralyalıların yurtiçinde ve yurtdışında yaşayabilecekleri güvenlik tehdidine de değinen Başbakan Turnbull, söz konusu programın tüm hesaplamalarının yapılarak, uygulamaya başlanacağını söyledi. Öte yandan orduya insansız hava araçları, zırhlı taşıma araçları, özel kuvvetler için helikopter ve uzun menzilli roket sistemlerinin temin edilmesi planlanıyor. Buna göre; Avustralya, deniz kuvvetlerine 2018-2057 döneminde 36 milyar dolar yatırım yapacak. Bu çerçevede 12 denizaltı, 9 firkateyn ve 12 devriye gemisinin donanmaya alınması bekleniyor.
2016 yılı savunma raporuna göre, Avustralya, 140 milyar dolar olan askeri harcamalarını, gelecek 10 yıl için yaklaşık 21 milyar dolar daha arttıracak. Bu arada Avustralya, Asya’da görevli deniz kuvvetlerine ise; 2018-2057 döneminde 36 milyar dolar harcama yapmayı planlıyor. Bu çerçevede 12 deniz altı, 9 anti-denizaltı firkateyni ve 12 devriye gemisinin donanmaya katılması bekleniyor. Ayrıca, insansız savaş uçakları, zırhlı araçlar, özel kuvvetler için helikopter ve uzun menzilli roket sistemlerinin temin edilmesi de yapılan planlar arasında. Halen devam eden 20 milyar değerindeki denizaltı ihalesi için, Alman, Fransız ve Japon şirketleri arasındaki ‘ihale rekabeti’ devam ediyor. Buna göre; Almanya’dan ThyssenKrupp, Type 216 modeli denizaltısı ile katılırken, Fransa’dan DCNS tersanesi Barracuda modeli ile Japonya ise; Mitsubishi Heavy-Kawasaki Shipbuilding ortaklığı ile denizaltı projesini sunuyor. Her üç ülkenin nihai tekliflerini ise gelecek hafta verecekleri açıklandı.