Reza Zarrab’ı tutuklatarak bir anda meşhur olan Amerikalı Başsavcı Bharara Türkiye’de, yolsuzlukla mücadele edilmediğine yönelik algı sebebiyle ilgi gördüğünü söyledi. İktidara yakın medyada çıkan davayı rüşvet aldığı için açtığı haberlerini ise ‘aptalca’ olarak niteledi.
17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ı ABD’de tutuklatarak bir anda dikkatleri üstüne çeken New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Türkiye hakkında ilk kez konuştu. New York Basın Birliği (NYPA) tarafından düzenlenen yıllık konferansa katılan Bharara, burada yaptığı konuşmanın büyük kısmını Türkiye’ye ayırdı. Zarrab’ın tutuklanması sonrasında sosyal medyada kendisini takip eden Türklerin sayısında patlama olmasından duyduğu şaşkınlığı aktaran Başsavcı, bunun sebebini, ‘Türkiye’de yolsuzluğa karşı gerekli önlemlerin alınmadığı’ yönündeki yaygın kanaati olarak gösterdi. Bharara, “Bu konuda bir yorumda bulunmayacağım. Fakat kamuoyunda böyle bir kanaatin var olduğu bir gerçek.” dedi.
Hindistan asıllı Başsavcı, iktidara yakın Türk medyasında hakkında çıkan haberlere de değinerek bunların bugüne kadar hakkında yapılan en ‘aptalca’ haberler olduğunu söyledi. Bharara, “Güya, bu davayı açmamın sebebi, benim, Hindistan’ın Pencap eyaletinden çıkmış, New Jersey’de büyümüş ve Manhattan’da ABD Başsavcısı olmuş Preet Bharara’nın Türkiye’deki hükümeti devirmeye azmetmiş bir takım kişiler tarafından yaklaşık 2,5 milyon dolara satın alınmış olmam imiş. ABD başsavcısı olarak görev yaptığım süre zarfında hakkımda birçok saçma şey yazıldı, fakat burada, hepinizin huzurunda teyit edebilirim ki, içlerinde en aptalcası buydu.” diye konuştu.
Kimse hukukun üstünde değil
Kendileri için hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığını belirten Bharara, “Ne kadar güçlü olduğunuz, ne kadar paranız olduğu ya da hangi bağlantılara sahip olduğunuz umurumuzda değil. Eğer kanunları çiğnediyseniz, o zaman hakkınızda bir soruşturma yürütüp konuyu adalete taşıyacağımızdan emin olabilirsiniz.” dedi.
Türk halkının, ülkedeki medya organlarının özgür olmadığı yolundaki düşüncesinin de kendi sosyal medya hesabına gösterilen ilgide etkili olduğunu kaydeden Bharara, uluslararası kuruluşların Türkiye’deki basın özgürlüğü raporlarını katılımcılarla paylaştı. Freedom House’un 2015 yılı raporunda, Türkiye’ye ‘özgür olmayan’ ülkeler kategorisinde yer verdiğini ifade eden Bharara, “Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye’de 13 gazetecinin yaptıkları haberden dolayı hapiste olduğunu ve medya şirketlerine yönelik, taciz ve otosansür de dâhil olmak üzere sıkı bir baskı politikası yürütüldüğünü rapor etmektedir.” dedi.
Yaptığımız işle gurur duyuyorum
“Türkiye’den pek çok tweet alıyorum. Takipçilerim, şiş kebaptan Türk lokumuna kadar her türlü lezzetli Türk yemeğini teklif ediyor.” diyen Amerikalı başsavcı, kendisi ve iş arkadaşlarına sosyal medya üzerinden yoğun sevgi mesajları yayınlandığını aktardı. Sadece işlerini yapmaya çalıştıklarını kaydeden Bharara sözlerini şöyle tamamladı: “Umarım, ofisimizin temsil ettiği değerler, gerçekten saygıyı hak edecek niteliktedir. Ekip arkadaşlarımızın yapmış olduğu işle gerçekten gurur duyuyorum.”