Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Avustralya yönetimindeki Manus ve Nauru gözaltı merkezlerinde tutulan mülteci ve sığınmacıların derhal ‘‘insani koşulların’’ sağlandığı bir yere götürülmesi çağrısında bulundu.BMMYK’nin internet sitesinden yayımlanan açıklamada, Nauru gözaltı merkezindeki iki mültecinin kendilerini yakmasından büyük üzüntü duyulduğu belirtildi.Açıklamada, “En büyük arzumuz, mülteci ve sığınmacıların bir an evvel yeterli destek ve hizmetlerin sağlandığı, insani koşullarda yaşayabilecekleri bir yere transfer edilmeleridir.’’ ifadesine yer verildi.
Denizaşırı gözaltı merkezlerindeki mülteci ve sığınmacıların durumlarını kontrol etmek için sık sık bu merkezlere yetkililerini gönderen BMMYK’nin açıklamasında, Manus ve Nauru adalarında 2 bine yakın mülteci ve sığınmacının çok zor durumda olduğu vurgulandı.Papua Yeni Gine Yüksek Mahkemesi, geçen hafta Manus Adası gözaltı merkezinin yasalara aykırı olduğuna hükmetmiş ve kapatılmasını istemişti. Merkezde kalan 850 mülteci ve sığınmacının Avustralya hükümeti tarafından bir başka denizaşırı gözaltı merkezi olan Nauru’ya gönderilmeleri gündeme gelmişti. Nauru gözaltı merkezinde yaklaşık 3 yıldır tutulan İranlı mülteci Omid Masoumali, BMMYK görevlilerinin gözü önünde kendini yakarak intihar etmişti. Omid’in intiharından 5 gün sonra da kampta kalan Somalili bir kadın, kendini ateşe vermiş ve ağır yaralanmıştı. Yaşanan olaylar, dikkatleri bir kez daha gözaltı merkezlerine çevirmişti.
MÜLTECİLER AVUSTRALYA’YI MAHKEMEYE VERDİ
Manus Adası gözaltı merkezinde tutulan ve henüz nereye nakledilecekleri belli olmayan 757 sığınmacı ve mülteci, avukatları aracılığıyla dün Avustralya Yüksek Mahkemesine başvurmuştu. Avustralya’ya gönderilmeyi talep eden sığınmacı ve mülteciler ayrıca zararlarının ve yasal masraflarının da Avustralya tarafından karşılanmasını talep ediyor.Mülteci ve sığınmacıların hukuk mücadelesi devam ederken mülteci hakları savunucuları da bugün Melbourne’de gösteri düzenleyecek.