İşsizlik oranı şubatta, geçen yılın aynı dönemine göre 0,3 puan azalarak yüzde 10,9’e geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsiz sayısı 3 milyon 224 bin kişi oldu. Gençler arasında işsizlik oranı ise yüzde 18,6 seviyesinde bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik, ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 0,3 puan azalarak yüzde 10,9 seviyesinde gerçekleşti. 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı da şubatta geçen yılın aynı dönemine göre 2 bin kişi azalarak 3 milyon 224 bin kişi oldu. Düşüşte, hizmet ve inşaat sektöründeki istihdam artışı etkili oldu. Mevsimsellikten arındırılmış bazda işsizlik ise 2014 yılının mayıs ayından bu yana ilk kez tek haneye düşerek yüzde 9,9’a geriledi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1,4 puanlık azalışla yüzde 18,6 oldu. Analistler önümüzdeki dönemde Suriyeli mültecilerin ucuz işgücü olarak istihdam edilmesi, jeopolitik riskler ve turizm sektöründeki sıkıntıların işgücü piyasasında baskıyı sürdürmesini bekliyor.
TÜİK verilerine göre, istihdam edilenlerin sayısı şubat döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 880 bin kişi artarak 26,46 milyon kişi, istihdam oranı ise 0,9 puanlık artışla yüzde 45,3 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 45 bin kişi artarak 27,12 milyon kişiye çıktı. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,4 puan artarak yüzde 32,1 olarak gerçekleşti. Resmi rakamlara göre Türkiye 2,7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.
SANAYİDE İSTİHDAM KAYBI SÜRÜYOR
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (Betam) tarafından hazırlanan İşgücü Piyasası Görünümü: Mayıs 2016 notuna göre, şubat döneminde tarım dışı işsizlikteki gerilemenin arkasında aylık olarak neredeyse hiç artmayan işgücü yatıyor. Notta, “Mevsimsellikten arındırılmış sektörel istihdam verilerine göre geçen döneme kıyasla Şubat 2016 döneminde hizmetlerdeki istihdam artışı yavaşladı, sanayideki istihdam kayıpları ise devam etti.” bilgisine yer verildi. Betam notuna göre, sanayi istihdamındaki düşüş, şubat döneminde 24 bin kişi, Kasım 2015’ten bu yana birikimli olarak 90 bin kişiye ulaştı. İstihdam hizmetlerde 55 bin, inşaatta ise 19 bin kişi artarken, tarım istihdamı 6 bin kişi azaldı.
Odeabank notunda sanayi sektöründe istihdam bir miktar azalırken, inşaat ve hizmet sektöründeki istihdam artışının işsizlik oranındaki düşüşte etkili olduğu belirtildi. Açıklamada, “Beklentilerden iyi gelen verilere rağmen, turizm sektöründe özellikle yaz aylarında belirginleşecek sıkıntılar nedeniyle, hizmet sektöründeki bu iyileşmenin önümüzdeki aylarda devam etmeyeceğini öngörüyor ve işsizlik oranında yıl sonu tahminimiz olan yüzde 10,4’ü koruyoruz.” denildi. Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, son yıllarda işsizlik oranındaki artışın ana sebebinin Suriyeli mültecilerin ucuz işgücü olarak kayıtlı çalışanların yerini alması olduğunu kaydetti. Besimoğlu, “Bu arada 2014 ortasından bu yana Rusya ve Irak gibi iki ana ihracat pazarındaki sorunlar ihracatta durgunluğa neden oldu. Bu yıl ise ana risk unsuru devam eden jeopolitik riskler nedeniyle turizm sektörü. Yine de ilk çeyrek sanayi üretimi artışı güçlüydü ve aktivitenin işsizlik oranlarına yansıdığı görülüyor.” değerlendirmesini yaptı. İSTANBUL REUTERS, DHA
İş arayanların yüzde 80’i emeklilikte de çalışmak istiyor
Eleman arayan firmalar ile iş bakan adayları internet üzerinden buluşturan insan kaynakları sitesi eleman.net’in araştırmasına göre adayların yüzde 80’i emeklilik döneminde çalışmak istediğini söyledi. Yaklaşık 13 bin eleman.net üyesi aday ile 4 bin 500’den fazla firma yetkilisinin katıldığı ankete göre, bu durumda emekli maaşının yetersizliği kadar, aile bütçesine katkıda bulunmak ve boş zamanı değerlendirme amacı da rol oynuyor. Ankete katılanlara, emeklilikte çalışma isteği sorulması üzerine adayların yüzde 53’ü emekli maaşının geçimi sağlamak için yetersiz kaldığını belirtirken, yüzde 22’si aile bütçesine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Boş zamanlarını çalışarak değerlendirmek istediklerini belirtenlerin oranı yüzde 17, erken emeklilikte çalışma isteğinin süreceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 8 oldu. Firmaların yüzde 64’ü emekli istihdamını tercih etmediklerini belirtti. Emekliler en çok iş başvurusunu güvenlik sektörüne ve güvenlik görevlisi pozisyonuna yapıyor. EKONOMİ SERVİSİ