‘Model United Nations’ (MUN) konsepti dünyanın dört bir yanında, lise veya üniversitelerde, danışmanlar eşliğinde öğrenciler tarafından düzenlenen ve sonuçlandırılan; katılımcıların Birleşmiş Milletler (BM) delegesi rolünü üstlendiği ve bu kapsamda kendi ülkeleri dışındaki ülkeleri araştırıp temsil ederek, çeşitli BM komitelerinde dünya problemlerini tartışıp, çözüm önerileri ürettikleri konferanslara verilen genel bir isim. Katılımcıları gençlerin yabancı dil birikimlerini kullanarak kültürler arası etkileşimleri sağlamak ve dünyanın güncel sorunlarına çocuklar ve gençler gözü ile değerlendirilmesine imkân tanıyor.Son yıllarda tüm dünyada düzenlenen ve bu yıl Birleşmiş Milletler’in New York merkezinde düzenlenen programda BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da özel bir mesaj ile kutladığı Dil ve Kültür Festivalleri, BM’nin Avrupa’daki merkezi konumunda bulunan Cenevre’de, Güvenlik Konseyi simülasyonu için toplandılar ve ‘Çocuklar, Barış ve Güvenlik’ konularını içeren bir programa imza attı.
Model Birleşmiş Milletler’in açılış konuşmalarını Cenevre Ofisi’nden sivil toplum kuruluşlarının temsilcisi Lidiya Grigoreva, UNESCO temsilcisi Bobir Tukhtabeyev, Lozan Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Kemal Afşin ile Gazeteci ve Yazarlar Vakfı kurucularından bir gazeteci olarak ben yaptım. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un genel sekreter baş yardımcılarından ve aynı zamanda Cenevre’deki BM ofisinin Genel Direktörü Michael Moller ise programa gönderdiği mesajda çocuklara yapacakları toplantıda barış konularını insan hakları ve kalkınma konusunu birlikte ele almaları tavsiyesinde bulundu.
Madagaskar, Filipinler, ABD, İsveç, Almanya, Kırgızistan gibi 17 farklı ülkeden gelen 24 öğrenci çocuklar açısından kültür ve sanat hakları, çocukların maruz kaldıkları cinsel saldırılar, terörist örgütler tarafından asker olarak kullanılan çocukların durumu, dinler arası diyaloglarda çocuk hakları gibi birçok konu üzerinde temsil ettikleri ülkeler açısından yeni fikirler ürettiler ve BM’nin bu konular üzerinde çalışması gereken konu başlıklarını tespit ettiler. Ayrıca çocuklar, mülteci çocukların misafir oldukları ülkelerdeki durumları ile ilgili hararetli tartışmalara da yer verdiler. Model Birleşmiş Milletler çalışmasına katılan 17 farklı ülke temsilcileri bütün bu konuları değerlendirdikleri ortak bir bildiriye imza atarak BM’nin tüm üye ülkeler üzerinde uygulanmasını uygun gördüğü çocuk sorunlarına çözüm önerileri belirttiler.
Programdan bir gün önce 19 Mayıs günü ise çocuklar, merkezi yine Cenevre’de olan BM’in çocuk hakları komitesinin 18 uzmanına bir çalışma ziyareti yaptılar. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantıda çocuk hakları uzmanları çocukların sorularını cevaplandırdılar. Bu ziyaret sayesinde yapacakları toplantı öncesi çocuklar kendilerini ilgilendiren konular hakkında en yetkili isimlerden direk olarak bilgi alma fırsatı elde ettiler.
28 ve 29 Nisan 2016 günleri Amerika’daki gerçekleşen Dil ve Sanat Festivalinde, Obama ve Ban Ki –Moon’un çok değerli ve manalı mesajlarını bizzat dinlemiş ve Hizmetin dünya çapında kabul ve takdirinin tesciline şahit olmuştum. 20 Mayıs 2016 tarihinde de Cenevre’de gerçekleşen bu programa da katılmış oldum.
Bu sene 17 ülkeden katılan öğrencilerle ilk olarak yapılan bu organize inşallah 100 ülkenin ülkeleriyle rekora koşacaktır… Çünkü 18-32 yaş arası üniversite öğrencileri için yapılan en büyük organize ancak 39 ülke ile gerçekleştirilmiştir.