Viktorya’da faaliyetlerini sürdüren Viktorya Türkçe Öğretmenleri Derneği (VTÖD) tarafından Melbourne Üniversitesi Graduate House’ta eğitim semineri düzenlendi. Program, VTÖD Başkanı Yaşar Duyal’ın açış konuşmasıyla başladı. 16 öncelikli dil arasına giren, Türk Dili müfredatını Viktorya Eyaleti’nde gelecek yıldan başlayarak tüm Türkçe okullarında öğretecek olmanın gururunu yaşıdıklarını söyleyen Başkan Duyal; “Beraber çizdiğimiz yolda hep sizlerin yanında olup sizleri her biçimde desteklemekten derneğimiz ve yönetim kurulundaki arkadaşlarım adına büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim” dedi.
Özel gereksinimleri olan (special needs) öğrenciler adına yapılması gereken önceliklerin, öğrencileri en yetkin bir biçimde tanımak ve onların sınıftaki çalışmalarını düzey ve ihtiyaçlarına göre ayarlamak olduğuna da dikkat çeken Yaşar Duyal; “Öğrencilerimizin gerek sınavlarda gerek ders anlatımında gerekse ders sonrasında ödevlerini en iyi bir biçimde algılayıp tamamlamalarına yardımcı olmalıyız. Bu öğrenciler küçükken geçirdikleri önemsiz gibi görünen bir kulak iltihaplanmasından dolayı Türkçe okuma ve yazmayı öğrenirken seslerden bazılarını ayırt edemeyip bu gelişmeyi tamamlayamamış olabilirler. Bunun farkında olup gerek veliler gerekse okul yönetiminden gerekli bilgileri toplamak da öğretmen olarak bizim görevimizdir, bunu unutmayalım” dedi.
Seminerin konuşan The Victorian Curriculum and Assessment Authority (VCAA) Diller Müfredatı Müdürü Maree ise, ‘Viktorya Yeni Diller Müfredatı ve Türkçe’ başlıklı bir sunum yaptı.
Yeni müfredatın Viktorya’daki okullarda gelecek yıldan itibaren geçerli olacağını söyleyen Dellora yaptığı sunumda; “Diller müfredatı hazırlanan 9 ana ders içerisine alındı. Diller müfredatının içerisinde 16 dilin kendi dilbilgisine öz, kendi kültürüne ve tarihine öz müfredatı hazırlanırken, geriye kalan 60’dan fazla dilde öğrenim gören öğrenciler de İngilizce olarak hazırlanan dil müfredatını kullanabilecek. Bu müfredatı diğer eyaletlerin hepsinde yer almıyor. O yüzden Viktorya’daki okullar bu konuda çok şanslı. Türkçe de 16 dilden biri olarak kendi kültür ve dil yapısına uygun bir müfredata sahip oldu. Uzman yazarlar tarafından hazırlanan ve yazılan örnekler ve ölçütler sayesinde Türkçe müfredatı da gelecek yıl öğretime hazır. Sizler de bugün yapacağınız planlama çalışmasında bunu göreceksiniz” dedi. Kapanış konuşmasının VTÖD Başkan Yardımcısı Gökşan Sapmaztürk’ün yaptığı seminer, katılımcılara sertifikaların takdim edilmesi ve grup fotoğraf çekimi ile sona erdi.