İBRAHİM ASALIOĞLU ANKARA
Hükümetin salı günü Meclis’e gönderdiği ve terörle mücadele kapsamında askere olağan üstü yetkiler veren yasa tasarısı Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Terörle mücadele kapsamında askere verilecek yasal koruma zırhı, geçmiş operasyonlar için de geçerli olacak. Yeni çıkarılacak kanunla verilecek yetkiler, herhangi bir süre sınırı olmadan bu kanun çıkmadan önce ‘terörle mücadele kapsamında görevlendirilmiş olan TSK personeli ile memurlar ile diğer kamu kamu görevlileri hakkında da’ uygulanacak. Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanabilmesi için başbakan, diğer askerler için ise içişleri ve milli savunma bakanlarının izin vermesi gerekecek.
EMASYA’dan daha fazla yetki verildi
CHP ve MHP’nin de destek verdiği, HDP’nin ise karşı çıktığı tasarının görüşmelerinde ciddi bir tartışma yaşanmadı. HDP tasarıyı ‘hükümetle askerin darbe anlaşması’ olarak nitelerken, hükümetin tasarı ile daha önce kaldırdığı EMASYA’dan daha fazla yetkiyi askere verdiğini belirtti. HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, “Hükümet, askeri vesayete kendi elindeki iktidarı teslim ediyor. Kaldırdıkları EMASYA protokolünün, biraz daha ağırlaştırılarak geri getirildiğini görüyoruz. Mevcut sorunları derinleştiren, askeri yöntemlerle sorunları çözme yöntemi tekrar ön plana çıkmış bulunmaktadır.” diye konuştu. Ataş, tasarıyla sıkıyönetim, olağanüstü hal uygulamalarının tekrar gündeme geleceğini, askeri güçlendiren, sivil yönelimi, sivil siyaseti zayıflatan bir ortamın oluşacağını belirtti.
MHP: Geç kalmış bir yasa
MHP Milletvekili Erkan Haberal ise düzenlemeyi, “Bizim için geç kalmış bir yasa. Her türlü desteği vermeye hazırız.” sözleriyle yorumladı. Askerin bu yetkilerinin AKP tarafından 2009 yılında kaldırıldığını belirtti. CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek ise, “CHP olarak bu kanunun arkasındayız.” dedi.
Yargı kararı olmadan arama
Komisyondan geçen tasarıya göre gecikmesinde sakınca bulunan hallerde konuta veya iş yerine yetkili birlik komutanın yazılı emriyle girilebilecek. Birlik komutanının kararı 24 saat içinde hakim onayına sunulacak. TSK personelinin bu faaliyetleri askerlik hizmet ve görevlerinden, bu faaliyetler sebebiyle işlendiği iddia edilen suçlar ise ‘askeri suç’ sayılacak. Bu nedenle bir yargılama olursa askeri mahkemelerde yargılanacaklar.
Zararı devlet karşılayacak
Terörle mücadele edilirken, görevin niteliği gereği veya ifası sebebiyle verilen zararlar devlet tarafından karşılanacak. TSK personeli ile mülki idare amirleri, kolluk kuvvetleri ve diğer memurlar ve kamu görevlilerinin kararları, işlemleri ve faaliyetleri sebebiyle, kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk de dahil, tazminat davaları ancak devlet aleyhine açılabilecek.