Şanlıurfa eski İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Arık, gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan sonra adliye önünde kendisini bekleyen ailesi ve yakınlarına sormaları üzerine ‘neden gözaltına alındığını’ anlattığı gerekçesiyle meslekten ihraç edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, adliye önünde kendisini bekleyen Arık’ın ailesi ve yakınlarına neden gözaltına alındığını anlatması, bu yönde bilgi vermesini, ‘toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet ve amirleri aleyhine bilgi vermesini’ meslekten ihraca gerekçe göstermesi dikkat çekti.
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından Emniyet’te başlatılan cadı avı, her geçen gün daha da trajikomik bir hal alıyor. Bunun son örneği Şanlıurfa Emniyeti’ndeki polislerin gözaltına alınması olayından sonra yaşandı. Şanlıurfa’da usulsüz dinleme iddialarıyla gözaltına alınıp sonra serbest bırakılan Şanlıurfa eski İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Arık oldu. Arık, gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan sonra adliye önünde kendisini merakla bekleyen ailesi ve yakınlarına, neden özgaltına alındığını anlatarak teselli ettiği gerekçesiyle meslekten ihraç edildi.
Mustafa Arık, Eskişehir İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaparken, Şanlıurfa’da görev yaptığı döneme ilişkin hakim kararıyla yaptıkları dinlemeler için ‘usulsüz’ denilerek hakkında soruşturma açılarak 2 yıl önce bazı çalışma arkadaşlarıyla birlikte gözaltına alındı. Arkadaşlarının sorgusu sürerken, Mustafa Arık, emniyeteki ifadesinin ardından çıkarıldığı adliyedeki sorgusu sonrasında adli makamlarca serbest bırakıldı.
NEDEN GÖZALTINA ALINDIĞINI ANLATTI
Serbest bırakılan Arık, adliye önünde kendisini merakla bekleyen ailesine, yakınlarına, dostlarına ve kendisiyle birlikte gözaltına alınan arkadaşlarının yakınlarına, olayın ‘ne olduğunu’ sormaları üzerine merak edilecek bir durumun olmadığını belirterek, neden gözaltına alındığını dair bilgi verdi. Onları teselli ederek, üzülmemeleri gerektiğini kaydetti.
ÖZEL RÖPORTAJ VERMEDİM
Ancak, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Arık’ın, adliye önünde ailesine, yakınlarına neden gözaltına alındığına dair bilgi vermesini soruşturma konusu yaptı. Soruşturma kapsamında, EGM’ye ifade veren Arık, “Serbest bırakılınca adliye önünde ailem, yakınlarım, diğer arkadaşların yakınlarından oluşan kalabalık vardı. Bana olayın ne olduğunu sordular. Onlara neden gözaltına alındığımıza dair bilgi verdim. Gazeteci, televizyoncu, basın mensuplarını da özel olarak çağırmadım, basına özel röportaj vermedim, açıklama da yapmadım. Amirler hakkında bir beyanatım olamdı. Amirleri suçlamadım, kötülemedim. Hakkımdaki suçlamayı belirttim. Bana ‘örgüt lideri ilan etmişler.’ dedim. Bunun doğru olduğunu, çünkü şahsımın emniyet teşkilatı, kurumunun müdürü, başkanı olduğumu, bu polislerin de müdürü olduğumu olduğumu belirttim.” ifadelerini kullandı.
BİLGİ VERMEK SUÇ SAYILDI
EGM, buna göre, adliye önünde ailesiye, yakınlarına bilgi vermeyi suç sayarak ‘toplantı, gösteri ve yürüyüş kanuna muhalefet etme, amirler aleyhine bilgi vermek, açıklama yapmak’ tan dolayı polislik mesleğinin 16 yılını terörle mücadele ve istihbaratta mücadele de geçiren Arık’ı meslekten ihraç etti.
2015 Ocak’ta, hakim kararıyla yaptıkları dinlemeler için ‘usulsüz’ denilerek istihbarat polisleri gözaltına alındı. Mesai arkadaşları da, -daha sonra serbest bırakılan- arkadaşlarına destek için adliyenin önüne gitti. Bu kez de ‘geçmiş olsun’a giden 22 terör ve istihbarat polisi ‘toplantı ve gösteri kanununa muhalefet’ iddiasıyla gözaltına alındı. 1 gün gözaltında kalan polisler ifadelerinin ardından serbest kaldı ancak Emniyet bu isimleri görevden uzaklaştırdı. 15 aydır açıkta olan polisleri Emniyet Yüksek Disiplin Kurulu ise meslekten ihraç etti.
HUKUKÇULAR: KOMEDİ
Hukukçular ise bu şekilde meslekten ihraç edilmeyi komedi olarak değerlendirdi. Arık’ın avukatı, gerekçenin komedi olduğunu, serbest kalan bir şahsın ailesi ve yakınlarını konuya ilişkin bilgi vermesi, teselli etmeye çalışması ve yaşananları anlatmasından doğal başka bir şeyin olamayacağını belirtti. Arık, avukatı aracılığıyla ihraç kararını itiraz edecek.
MuhabirAjans