Türk makamları, Avrupa Konseyi Genel Sekreterine Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. maddesi uyarınca, sözleşme üzerinde derogasyon(sapma) yapacağını bildirdi. Avrupa Insan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümetin aldığı tedbirleri denetleyecek.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. maddesi ile öngörülen derogasyon imkanı, halkın hayatını tehdit eden acil bir durumda uygulanabiliyor. Yakın zamanlarda Fransa ve Ukrayna’nın da faydalandığı bu madde geçmişte de birçok üye devlet tarafından uygulandı.“Kanunsuz ceza olmaz” maddesinden sapılması mümkün değil.Bununla birlikte, Sözleşme’nin derogasyona tabi olması mümkün olmayan maddeleri bulunuyor; Madde 2 yaşam hakkı, Madde 3 insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele ya da cezanın ve işkencenin yasaklanması, Madde 4 paragraf 1 köleliğin yasaklanması, Madde 7 kanunsuz ceza olmaz.
AİHM hükümetin aldığı tedbirleri denetleyecek
Derogasyon, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden muaf olduğu anlamına gelmiyor. Sözleşme Türkiye’de uygulanmaya devam edecek. Hükümetin belirli bir vaka için Sözleşmede derogasyon yapmak üzere Madde 15’e başvurursa, başvurunun Sözleşmede belirtilen kriterleri karşılayıp karşılamadığına karar verecek organ Avrupa insan Hakları Mahkemesi olacak. Bu kriterler arasında özellikle alınan tedbirin orantılılığı kriteri dikkate alınacak. Türk hükümeti alınan bütün tedbirleri Genel Sekreterliğe bildirecek.der