AP Başkanı Schulz, “Erdoğan eğer ‘temizlemelerden’ ve ‘metastazları (tümör hücrelerini) yok etmekten’ bahsediyorsa bu parlamenter demokrasi dili değil otoriter hükümdar dilidir.” tepkisinde bulundu. Kişilerin hak ve özgürlüklerinin korunarak hukuk devleti ilkelerine bağlı kalınması gerektiği uyarısını dile getiren Schulz, “Acemice hazırlanmış darbeye çok profesyonelce cevap verildiği izlenimi oluşuyor.” dedi. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı […]
AP Başkanı Schulz, “Erdoğan eğer ‘temizlemelerden’ ve ‘metastazları (tümör hücrelerini) yok etmekten’ bahsediyorsa bu parlamenter demokrasi dili değil otoriter hükümdar dilidir.” tepkisinde bulundu. Kişilerin hak ve özgürlüklerinin korunarak hukuk devleti ilkelerine bağlı kalınması gerektiği uyarısını dile getiren Schulz, “Acemice hazırlanmış darbeye çok profesyonelce cevap verildiği izlenimi oluşuyor.” dedi.
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi tek adam devletine doğru sürüklediği eleştirisinde bulunarak kendisine yönelik her eleştirinin Türkiye düşmanlığıyla ilişkilendirilmesine tepki gösterdi. Schulz, “Türkiye, Erdoğan’ı eleştiren herkesin Türkiye düşmanı ilan edildiği tek adam devletine dönüşme yolunda ilerliyor. Erdoğan, gücü Cumhurbaşkanlığı tekelinde toplamak istiyor.” dedi.
Alman devlet 1. televizyonu ARD’nin haber sitesine Türkiye’deki gelişmelerle ilgili bir mülakat veren Sosyal Demokrat Partili (SPD) Martin Schulz, darbe sonrası yargı başta olmak üzere farklı meslekleri kapsayacak şekilde başlatılan meslekten men cezaları ve tutuklamalarla ilgili alaylı bir ifade kullandı. Schulz, “Acemice hazırlanmış darbeye çok profesyonelce cevap verilediği izlenimi oluşuyor. Birkaç saat sonra 13 bin kişinin kimliğinin tespit edilerek görevlerinden alınmaları veya tutuklanmaları zaten bir başarı.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullandığı dilin otoriter hükümdarların dili olduğunu kaydeden AP Başkanı Schulz, “Erdoğan eğer ‘temizlemelerden’ ve ‘metastazları (tümör hücrelerini) yok etmekten’ bahsediyorsa bu parlamenter demokrasi dili değil otoriter hükümdar dilidir.” tepkisinde bulundu. Kişi hak ve hürriyetlerinin korunarak hukuk devleti ilkelerine bağlı kalınması gerektiği uyarısında bulunan Schulz, idam cezası tartışmalarına da karşı çıktı. Martin Schulz, “Eğer Türkiye idam cezasını tekrardan yürürlüğe koyarsa AB üyelik müzakerelerinin sürdürülmesi biter. Ankara bu durumda tam üyelik perspektifini kaybeder.” dedi.
“DARBE GİRİŞİMİ HUKUKUN İHLAL EDİLMESİNE GEREKÇE OLAMAZ” Türkiye’de darbe girişimi sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamada bulunan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, “İdam cezasını yürürlüğe getiren hiçbir ülke AB’ye üye olamaz.” dedi. Mogherini, darbe girişiminin temel haklar ve hukuk devleti ilkesinin ihlal edilmesine gerekçe oluşturamayacağının altını çizdi.
AB Konseyi tarafından yapılan açıklamada da Türkiye’nin idam cezasını geri getirmesi halinde Konsey’den çıkartılacağı hatırlatıldı. AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları da Türkiye’de yaşanan gelişmeler karşısında kaygılı olduklarını ifade ettiler. Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (SPD) idam cezasının kaldırılmasının Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin önünü açtığını hatırlatarak bunun yeniden yürürlüğe getirilmemesini istedi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ise, Türkiye’de otoriter bir yönetim hâkimiyetinin olmaması gerektiğini kaydetti.