BAYRAM KAYA ANKARA
Elektrik faturalarından alınan TRT payının kaldırılması beklenirken akıllı telefonlara TRT bandrolü uygulaması geldi. Bu yüzden akıllı telefonlar en az yüzde 6, tablet ve bilgisayarlar ise en az yüzde 2 zamlanacak. TRT, elektrik faturalarından ve elektronik aletlerin bandrolünden 1,4 milyar lira kazanç elde edecek. Elektrik faturaları üzerinden Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’na (TRT) geçtiğimiz yıl 802 milyon TL vergi tahsis eden hükümet, kuruma yeni bir kaynak için daha düğmeye bastı. Akıllı telefon ve tabletlere de TRT bandrolü payı getirildi. Telefonlardan TRT’ye yaklaşık 600 milyon lira ek gelir getireceği belirtiliyor. Vergiler vatandaşı da olumsuz etkileyecek. Sıfır akıllı telefon almak isteyen vatandaşların cebinden, ekstradan 200 – 300 lira arasında daha fazla para çıkacak. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Cep telefonundan yüzde 6 vergi alınacak
TRT bandrolü akıllı telefonlarda en az yüzde 6, tablet bilgisayarlarda ise en az yüzde 2 zam anlamına geliyor. Telefon ve tablet fiyatlarında 150 ila 300 lira arasında bir değişiklik olacak. Ayrıca satıcı kuruluşlar da bugünden itibaren satış fiyatlarını yeniden güncelleyecek. Uygulama sadece telefon ve tabletlerle sınırlı değil. Masaüstü ve dizüstü bilgisayar satışları da zamdan nasibini alacak.
‘Deli Dumrul’ vergisi
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) bandrol vergisini ‘Deli Dumrul’ vergisine benzetti. Cep telefonlarına yüzde 6, bilgisayar ve tabletlerin yüzde 2 oranında zam yapılacağını belirten Elektrik Mühendisleri Odası, yalnızca bu kalemler üzerinden TRT’ye aktarılacak kaynak miktarının 600 milyon lirayı bulacağını dile getirdi. EMO, 4.5 G uygulamasından sonra artacak cep telefonu pazarının TRT’ye kaynak oluşturma yeri olarak görüldüğünü belirtti.
2014’te elektrik faturalarından 802 milyon TL vergi
Öte yandan TRT’nin en önemli gelir kalemlerinden birisini vatandaşın elektrik faturasından aldığı yüzde 2 pay oluşturuyor. Kurum, bu kalemden 2004’te 226,8 milyon, 2005’te 250,5 milyon, 2006’da 303,8 milyon ve 2007’de de 334,6 milyon TL gelir elde etti. 2014 yılında ise bu rakam 802,2 milyon TL olarak belirlendi. TRT ayrıca radyo, televizyon, video gibi cihazların imâl veya ithal edenlerden de bandrol vergisi alıyor. Kurumun kasasına 2008 yılında 244 milyon lira gelir girerken, bu rakam 2014’te 600,6 milyon TL’ye yükseldi.
Vatandaşın parası yandaşlara
Vatandaşlardan kesilen paralarla ayakta duran TRT, geçtiğimiz hafta özellikle iktidara yakın kişi ve yapımcılara yüksek maaş ödemekle gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanının başdanışmanları arasında bulunan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na TRT’deki programı için bölüm başı 32 bin 500 lira ücret ödeniyor. Bilal Erdoğan’ın arkadaşı TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren’in tavsiyesi ile kanalla çalışmaya başlayan Diriliş dizisinin senaristi ve yapımcısı Mehmet Bozdağ’a da bölüm başı 1 milyon 100 bin lira ücret ödeniyor. Ersin Düzen’in TRT’de yayınlanan Stadyum programı için bölüm başı 34 bin 750 lira, aylık 278 bin lira para aldığı ortaya çıkmıştı.