Avustralya Devlet Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı, güç istasyonları için su buharı üreten bir ısıl güneş çanağında dönüşüm etkinliği bakımından dünya rekoru kırdı. Ekip, enerji kayıplarını yarıya düşürdü ve güneş enerjisini toplayan çanağa yeni bir alıcı takarak güneş ışığını su buharına dönüştürmede %97’lik bir dönüşüm oranı sağladı. Bu, ticari sistemlerin %7 daha üstünde yer alıyor. ANU Mühendislik Araştırma Okulu’ndan John Pye, “tasarımımız hakkında bilgisayar modellerinin bize sunduğu dönüşüm yüzdelerine bakınca bunun dikkate değecek kadar yüksek olduğunu düşündük” diyor. “Ancak bu tesisi kurup test ettiğimizde performansın şaşırtıcı olduğunu bulduk”.
Güneş enerjili ısıl sistem üzerine ANU ekibinin ticari bir ilgisi eskiden beri vardı. Pye, Business Insider dergisine verdiği demeçte şöyle diyor: “Bir firma ile ciddi olarak temas halindeyiz, bu firma büyük maden yatakları işletiyor ve bölgeye ısı enerjisi ve güç sağlamak istiyor”. Güneş enerjili ısıl sistemler, yansıtıcıları kullanarak güneş ışığını topluyor ve su buharı oluşturuyor, böylece geleneksel güç istasyonlarının türbinlerini çalıştırabiliyor. Bunlar ısıyı depolayan sistemlerle birleştirilebiliyor ve istendiği zaman güç sağlanabiliyor. Bu sistem, fotovoltaik panellerden güneş enerjisi elde etmekten daha ucuza geliyor; bu tür sistemlerde enerjinin pillerde depolanma zorunluluğu var. Pye, şöyle diyor: “Bu yeni tasarım, güneşten ısıl elektriğin elde edilme maliyetini %10 azaltabilir”.
Ekibin amacı elektriğin kilowatt saatini 12 sente kadar indirmek. ANU güneş enerji toplayıcı çanağı, 500 metrekarelik alanı ile benzerleri arasında ilk sırayı kapmış bile. Alıcı sisteme 2100 güneş ışığı kadar enerjiyi topluyor ve pompalanan su 500 Celsius derecede su buharı haline geliyor.Yeni alıcı tasarımında bir oyuk görülüyor, bu da dar bir açıklığı ve geniş bir kenara sahip bir şapkayı andırıyor. Su boruları şapka kenarının altına doğru spiral şeklinde uzuyor ve şapkanın tepesine kadar gidiyor.