2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda madalya mücadelesinin yaşandığı ilk gün sonunda Avustralya, genel sıralamada liderliğe çıktı. Okçuluk müsabakalarında erkekler takımı, klasik yayda Çin‘i 6-2 mağlup eden Avustralya ise bronz madalyaya ulaştı. Baskelboll’da ise A Grubu’nda Avustralya, Fransa’yı 87-66 yenerek müthiş bir başlangıç yaptı.
2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda madalya mücadelesinin yaşandığı ilk gün sonunda Avustralya, genel sıralamada liderliğe çıktı. Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen organizasyonun ilk gününde 2 altın, 1 bronz olmak üzere 3 madalya toplayan Avustralya, madalya sıralamasının zirvesine yükseldi. Avustralya’yı, 2 altın madalyaya sahip Macaristan takip etti. İlk günde 1’i altın, 4’ü gümüş olmak üzere 5 madalya alan ABD, 3.sıraya yerleşti. Öte yandan Rio Olimpiyat Oyunları’nda düzenlenen yüzme yarışmalarında ise; 4 kategoride madalyalar sahiplerini buldu. Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki Olimpik Su Sporları Salonu’nda yapılan yüzme müsabakalarında, erkeklerde 400 metre bireysel karışık ve serbest stil, kadınlarda 400 metre karışık ve 4×100 metre takım serbest kategorilerinde madalyalar dağıtıldı. Yarışlarda kadınlar kategorisinde iki dünya rekoru kırıldı. Macar sporcu Katinka Hosszu, 400 metre bireysel karışıkta elde ettiği 4:26.36’lık derecesiyle, Avustralya ise 4×100 metre takım serbestte 3:30.65’lik zamanıyla rekor kırdı. Bu arada Rio Olimpiyat Oyunları’nda yapılan okçuluk müsabakalarında erkekler takım klasik yayda Güney Kore ise; altın madalya kazandı. Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde karnavalların yapıldığı Sambodromo adlı alanda gerçekleştirilen erkekler takım müsabakaları sonucunda madalyalar sahiplerini buldu. Finalde ABD‘yi 6-0 yenen Güney Kore, altın madalya elde etti. ABD‘nin gümüş madalyada kaldığı erkekler takım yarışmalarında, Çin‘i 6-2 mağlup eden Avustralya ise bronz madalyaya ulaştı.
Avustralya Fransa’yı 29 asistle yıktı
Rio Olimpiyat Oyunları A Grubu’nda Avustralya, Fransa’yı 87-66 yenerek müthiş bir başlangıç yaptı. 35 basketini 29 asist üzerinden bulan Avustralya, sadece 7 top kaybı yaparken 11 top çalıp Fransa’ya 17 top kaybı yaptırdı. Avustralya’da Mills 21 sayı 5 asist, Bogut 18 sayı 4 ribaunt 5 asist, Baynes 14 sayı 8 ribaunt, Dellavedova 4 sayı 3 ribaunt 10 asist, Broekhoff 7 sayı 4 ribaunt, Andersen 7 sayı 5 ribaunt ile etkili oldu.Rakibini boyalı alandan 50, top kayıplarından 21 sayı çıkarmasına engel olamayan Fransa’da ise Parker 18 sayı 2 ribaunt 2 asist, Gelabale 13 sayı 4 ribaunt, Gobert 5 sayı 7 ribaunt, De Colo 6 sayı 2 ribaunt 3 asist ve Anadolu Efesli Heurtel 18 dakikada 4/5 iki sayı 0/1 üç sayı ile 8 sayı 1 ribaunt 3 asist 3 top kaybı ile oynadı.
Vincent Collet: Avustralya’nın oyunu karşısında şaşkına döndük
Sürpriz bir şekilde Avustralya’ya yenilen Fransa’da baş antrenör Vincent Collet, Avustralya’nın oyunu karşısında şaşkına döndüklerini söyledi. Maçın kaybedilmesinde hiç bir bahanenin kabul edilemeyeceğini söyleyen Collet;”Pas trafiğini çok iyi organize ettiler. Bizim maç başına 20 asist üreten bir takım olduğumuzu düşündüğümüzde Avustralya’nın bizden daha iyi yardımlaştığını gördük. Hücumda ve savunmada agresif olamadık. Kabul etmeliyiz ki rakibimiz bizden çok daha iyi oynadı. Eğer turnuvada iddialı olmak istiyorsak Çin karşısında eksiklerimizden ders almalıyız. Bu maç gösteriyor ki olimpiyat elemelerinin ardından iyi bir hazırlık dönemi geçirememişiz. Çok fazla ara vardı ve az hazırlık maçı yaptığımızı itiraf etmeliyim. ” dedi.Fransız basketbolcu Mickael Gelabale’de maçta agresif olamadıklarını saha içinde iyi koşamadıklarını ve koçun verdiği görevleri yerine getiremediklerini ifade ederken, Çin karşısında bu yenilgiyi telafi edeceklerini söyledi. bir diğer oyuncu Nicola Batum’da kabul edilemez bir yenilgi aldıklarını bu sonucun kendileri için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu ifade etti.
Olimpiyatların rakip kardeşleri!
2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nın en ilginç hikayelerinden birini, Avustralya adına yarışan yüzücü kardeşler Cate ve Bronte Campbell kardeşler yaşıyor. Campbell kardeşlerden Cate 24, Bronte ise 22 yaşında…Doğdukları Malavi’den 2001 yılında Avustralya’ya göç eden kardeşler, Rio Olimpiyat Oyunları’nda 100 metre serbest yüzmede favoriler arasında yer alıyor. 2012 Londra Olimpiyatlarında yan yana yüzdükten sonra, 2016 Rio Olimpiyatları için kendilerine yeni bir hedef koyan Campbell kardeşler Rio’da kürsüye birlikte çıkmayı hayal ediyor. Çünkü onlar sadece aynı evi paylaşmıyorlar; aynı havuzu, aynı antrenörü ve şimdi de hayalleri olan Rio’da aynı kürsüyü… Olimpiyatlarda şu zamana kadar bunu kimse başaramamış. Ama Campbell kardeşler için imkansız değil.
“DÜNYADA ÜÇÜNCÜ, EVDE İKİNCİ!”
İki kardeş arasında rekabet ve dayanışma onları dünyanın en iyileri yapmış belli ki. Mesela geçen sene Dünya Su Sporları Şampiyonası’nda Bronte 52,52’lik derecesi ile altın madalya, Cate ise bronze madalya kazanmıştı. Bu sene ise Cate, ülkesi Avustralya’da düzenlenen yarışlarda 52,06 saniyelik derecesiyle dünya rekoru kırdı. Bronte bu durumu bir röportajında biraz da gülerek şöyle anlatıyor; “Dünya sıralamasında en hızlı üçüncü yüzücüyüm, evde ise ikinci sırada yer alıyorum. Bu hem gülünç hem de pek normal değil.”Olimpiyatların rakip kardeşleri! Cate (solda), kardeşi Bronte sayesinde yüzücü olduğundan bahsediyor, çünkü her sabah antrenmanlara gitmek için onu zorla uyandıran biri vardır. Anneleri zaten küçükken Cate’in sudan Bronte’ye göre daha ürktüğünden bahsediyor. Fakat hiçbir zaman kötü yüzücü olmamışlar, suda hep rahat hareket etmişler. Herhalde bu da genetik olsa gerek.
ANNELERİ JENNY, SENKRONİZE YÜZÜCÜ
Bronte ve Cate’in annesi Jenny senkronize yüzücü, kızlarını erken yaşta su ile tanıştırıyor. Aralarında kıskançlık olmaması için dikkat ediyor ve onlara çalışmanın önemini vurguluyor. Mesela ilk turnuvalarının sonunda Bronte eve dört madalya ve bir kupa ile dönüyor. O dönem dokuz yaşında olan Cate, yedi yaşındaki kardeşinin kupasını çalıp, yatağın altına gizliyor. O gece Jenny, Cate ile konuşmaya karar veriyor ve onu karşısına alıp kibarca açıklıyor; ‘Biliyorsun Bronte bu kupa için çok emek sarfetti, sen de sahip olmak istersen o kupa için çok çalışmalısın.’
Bir annenin bu sözleri çocuklarında ‘hak etmek istiyorsan, emek göstermelisin’ algısını yerleştiriyor ve şimdi Cate üçüncü kez, Bronte ise ikinci kez olimpiyat oyunlarına katılma şansı yakalıyor.
BAŞARILAR EŞİT BİÇİMDE KUTLANIYOR
Ailenin bir diğer ilgimi çeken tarafı ise kardeşlerin başarılarını eşit seviyede kutlamaları. Campbelllar bu arada beş kardeş, bir tanesi erkek ve engelli. Aile çocukların yeteneklerini, başarılarını ödüllendirirken hiç ayrım yapmamış. Yani her çocuğun başarısı ona göre büyük; bu yüzden de eşit derece de kutlanmalı. İster olimpiyat şampiyonu ol, ister bardaktan su içmeyi öğren istersen de ödevinden A al…