Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan sert açıklamada, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Merhum Turgut Özal’ın destekleri ve bizzat iştirakleriyle 25 yıl önce açılan Kazak Türk Liseleri’nin, Kazakistan’da çok büyük başarılar gösterdiğini ve ülkenin saygın eğitim kurumları arasında yer aldığını kaydetti.
AKP iktidarının yurtdışında ‘Hizmet Hareketi’ne yönelik başlattığı karalama kampanyası, ters tepti. 1990 yılında, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Orta Asya Cumhuriyetlerine kardeşlik elini uzatarak, eğitim köprüsü kuran eğitim gönüllülerine yönelik girişimler, yerel ülke yöneticileri tarafından tepkiyle karşılanıyor. Bağımsızlığının ilk yıllarından bu yana, aradan geçen 25 yıllık sürede Türkiye ile Orta Asya ülkeleri arasındaki en kalıcı ilişkiler oluşturan eğitim kurumlarının, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından kapatılmak istenmesi, büyük tepkilere neden oluyor. Geçen hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, ‘Kırgızistan’daki Hizmet Hareketi okullarını kapatın’ yönündeki notasına, Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı sert bir tepki göstererek, “egemenliğimize karşı saygılı olun” şeklindeki cevabında sonra, bir tepki de Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan geldi.
Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada ülkede faaliyet gösteren Kazak-Türk Liseleri’nin (KTL) eğitime devam edeceğini açıkladı. Türk Cumhuriyeti Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık’ın geçen hafta yaptığı basın toplantısında, Kazakistan’da faaliyet gösteren Kazak-Türk Liseleri’nin Türkiye ile bir bağının olmadığı yönündeki açıklamasından sonra Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı bugün yazılı bir açıklamada bulundu. Bakanlık yaptığı açıklamada: Bu eğitim kurumları, bu zamana kadar nasıl çalıştıysa, bundan sonra da çalışmaya devam edecek. Öğrenci ve velilerin endişe etmesine gerek yok ve başka okul araması da gerekmez. Açıklamada Kazak-Türk Liseleri’nin Türkiye ile bir bağlantısının olmadığını açıklayan bakanlık, bu okulların Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okulları olduğu ve uluslararası standartlara göre eğitim yaptığını belirtti. İki ülke Cumhurbaşkanları Nursultan Nazarbayev ve Turgut Özal’ın destekleri ile açılan KTL’lerin ülkede Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı ve KATEV Vakfı arasında yapılan işbirliği anlaşması çerçevesinde faaliyet gösterdiğini açıklayan bakanlık, faaliyete girdiği günden bu yana liselerin çok büyük başarılar gösterdiğini ve ülkenin saygın eğitim kurumları arasında yer aldığını kaydetti. Son üç yılda düzenlenen olimpiyatlarda bu liselerden katılan öğrencilerin toplam 5327 madalyanın kazandığını belirten bakanlık, Brezilya, ABD, Rusya, Güney Kore, Çin, Romanya, Kanada, Yunanistan, Gürcistan, Almanya ve Japonya’da düzenlenen uluslararası olimpiyatlarda Kazakistan’ı başarılı bir şekilde temsil eden bu öğrencilerin 986 madalya kazandıklarını vurguladı.
Okullarda çalışanların yüzde 91.7’si Kazakistan vatandaşı:
Okullarda görev yapan öğretmenlerin yüzde 91.7’sinin (1124 kişi) Kazakistan vatandaşı ve yüzde 8.3’nün ise Türk vatandaşı olduğunu açıklayan bakanlık, yatılı eğitim kurumları olan bu liselerde Kazakça eğitim verildiğini bildirdi. Liselerden bu yıl 1634 öğrencinin mezun olduğunu ve Üniversite Giriş İmtihanı’nda (ENT), liselerin ilk 100’e girdiğini belirten bakanlık, bu okullarda, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in 2050 Kalkınma Stratejisi ve ülke stratejilerine uygun terbiye programı takip edildiğini açıkladı.Bakanlık açıklamasının son bölümünde KTL’lerin toplumda kendine ait bir yerinin olduğunu ve hiçbir siyasi olayla ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını vurgularken bu okullar için hiç kimsenin dışarıdan baskı kurmaya hakkı olmadığını ve bu okulların tamamen Kazakistan’a ve Kazakistan vatandaşlarına ait olduğunu yeniden belirtti. KATEV Vakfı daha önce yaptığı açıklamada Kazak –Türk Liseleri’nin ve KATEV Vakfı’nın herhangi bir siyasi görüş, ülke ve kişiyle bağının olmadığını ilan etmişti.
KTL’lerin kapatılmak istenmesi içişlerimize müdahaledir
Öte yandan Kazak ekonomist Oljas Kudaybergenov da, Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçisi Nevzat Uyanık’ın Kazak-Türk Liseleri’nin kapatılması yönünde yaptığı açıklamalarını Kazakistan’ın içişlerine karışmak olarak değerlendirdi. Türkiye’nin Kazakistan’da faaliyet gösteren Kazak-Türk-Liseleri’nin kapatılması yönünde bu ülkeye son günlerde sürekli baskı yaptığına dikkat çeken Ekonomist Kudaybergenov, liselerin kapatılmasının Kazakistan’ın kendi vatandaşlarının zararına olacağını vurguladı. Oljas Kudaybergenov: “Türk hükümeti KTL’lerin kapatılması için baskı yapmayı düşünmekte. Ancak bu tutum Kazakistan’ın içişlerine müdahaledir. Kazak-Türk-Liseleri’nin Türkiye ile alakası yoksa bunu neden problem yapıyorlar. Türkiye’nin isteklerinin kabul edilmesi için bizim vatandaşlar kurban mı edilecek? diye sordu.