Özbekistan’daki Cumhurbaşkanı değişikliği Kazak-Özbek ilişkilerine nasıl etki edecek?
Özbekistan’ı 27 senedir yöneten Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un ölümünün ardından yeni cumhurbaşkanının kim olacağı ve nasıl bir politika izleyeceği merak konusu olmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde seçilecek yeni cumhurbaşkanının ve yeni yönetim değişikliğinin Özbek halkının nasıl karşılayacağı ise merak konusu. En çok merak edilen konuların başında ise yeni seçilecek cumhurbaşkanı ve yönetimin gerek bölge ülkeleri gerekse de diğer ülkeler ile ilişkilerinin nasıl olacağı. “Tabii ki ülkenin elit kesimi yeni koltuk sahibinin kendilerine yakın kişi olması konusunda sonuna kadar mücadele edecek.” diyen Kazak siyaset bilimcisi Rustam Burnaşev, bir sonraki cumhurbaşkanının kim olabileceğinin kolay kolay tahmin edilemeyeceğini söyledi.
Dosum Satpayev: Kerimov kendinden başka siyasi oluşuma imkan vermedi
Kazakistan’ın önde gelen siyaset bilimcisi Dosum Satpayev yaptığı değerlendirmede, İslam Kerimov’un kendisi dışında başka herhangi siyasi oluşumlara imkan vermediğini söyledi. Kerimov’un bu tutumunun kendinden sonraki dönemde seçimleri zorlaştıracağını ve ülkenin gelişmesine engel olacağının altını çizen Satpayev: “Büyük ihtimalle yeni cumhurbaşkanı seçimi sakin geçecek. Çünkü Özbek elitleri statüko konusuna ilgi göstermekte. Buda yeni adayın işbaşına geçince dengeleri ihlal etme ihtimalidir. Statüko ise yeni lidere yakın olacak kişilerin pastadan kendine tatmin edici pay almasıyla değişebilir.” dedi. Bu politikanın iki net sonucu olacağına da vurgu yapan Satpayev: “Bu durumda ülke ya demokratikleşecek veya daha sıkı bir yönetim gelecek.” diye konuştu. Özbekistan’daki hükümet değişikliğinin iki ülke arasındaki ilişkiye ters etkisi olmayacağını da sözlerine ekleyen Satpayev, Kazak yetkililerin komşu ülkelerle işbirliği yapma konusunda son derece başarılı olduğuna vurgu yaptı.
Burnaşev: Kazak ve Özbek işbirliği bozulmaz
Özbekistan’daki yeni lider seçimi Kazakistan ve Özbekistan arasındaki ilişkileri değiştirmeyeceğine inandığını bildiren siyaset bilimcisi Rustam Burnaşev: “Astana ve Taşkent arasında stratejik ortaklık mevcut. Bu üst düzey bir işbirliği. Yani taraflar kendi çıkarlarını hesap etmiş ve ortak çıkarlara göre izlenecek net adım belirlenmiş durumda. Tabii ki iki ülke arasında bazı sorunlar var, ama bunlar daha çok teknik meseleden ötürü ortaya çıkmış problemlerdir. Bu da muhakkak çözülecek konular.” dedi.Stephaber.com