Yapılan aktüel bir araştırma, Almanya’da toplumun yüzde 30’unun, ne kadar iyi entegre olmuş, başarılı ve yardım sever olursa olsun Müslüman kişilerden hoşlanmadığını gösterdi. Humbold Üniversitesi bünyesindeki Berlin Entegrasyon ve Göç Ampirik Araştırma Enstitüsü’nün (BIM) anket araştırmasına göre, ne derece eğitimli ve yardım sever olursa olsun, toplumun yüzde 30’u Müslümanlardan haz etmediğini belirtiyor.
Alman toplumunun Müslüman erkeklere karşı tutumuna mercek tutan Berlin Entegrasyon ve Göç Emprik Araştırma Enstitüsü’nün (BIM) araştırması endişe veren sonuçlar ortaya koydu. Humbold Üniversitesi’ne bağlı BIM kurumundan sosyologlar Prof. Dr. Naika Foroutan ve Dr. Coşkun Canan’ın yaptığı anket araştırmasına göre, toplumun önemli bir kesiminde Müslüman erkeklere karşı olan olumsuz tutum, Müslümanlar çok iyi entegre, iyi eğitimli ve yardımsever kişiler olsa bile değişmiyor. İki bilim insanı 8 bin 270 kişiye soru yönelterek gerçekleştirdikleri anket araştırmasında, “Müslümanların entegrasyondaki ilerlemelerinin toplumun onları kabulü üzerinde nasıl bir etkisi olacağı”nı masaya yatırdı. 7 bin 300’ü anket sorularını cevaplandırdı.
FOCUS: ANKETE GÖRE BİZ ALMANLAR, SANDIĞIMIZDAN ÇOK DAHA IRKÇIYIZ
Anket araştırmasının sonuçlarını okuyucusuyla paylaşan Focus dergisinin online versiyonu Focus.de, “Müslümanlara karşı önyargılar: Anket gösteriyor ki; biz Almanlar itiraf ettiğimizden çok daha ırkçıyız” dedi.Anketin korkunç sonuçlar ortaya koyduğunu belirten Focus dergisi, “Berlinli araştırmacılar, Almanların Müslümanlarla ilgili tutumlarıyla ilgili korkutan bir araştırma ortaya koydu” dedi. Araştırmada soru yöneltilen kişilerin, daha “Müslüman” kelimesi geçer geçmez, söz konusu Müslüman örnek olacak şekilde entegre olmuş veya üst düzey eğitimli biri olup olmadığı belli olmadan, hemen önyargılarını ifade etmeye başladığına dikkat çekildi.Focus dergisi, “Araştırmada bir çok şey bizim, kendi itiraf ettiğimizden çok daha ırkçı olduğumuza işaret ediyor” ifadelerini kullandı.
MÜSLÜMAN BİR KOMŞUNUZ OLSUN İSTER MİSİNİZ?
BIM araştırmasında araştırmacılar soru yönelttikleri kişilere öncelikle, “Ben size şimdi bir kişiyi tasvir edeceğim. Lütfen siz, bu kişinin size komşu olduğunu düşünün. Ardından da bu kişiyle ilgili size bir kaç soru yönelteceğim” girizgahı yaptı.İmajı çizilen bu kişi ise bazen bir adam, bazen bir kadın, bazen bir Müslüman, bazen de bir Hıristiyan’dı. Ve bu kişi bazen bir cami cemiyetinde, bazen kilise, bazen ise huzurevindeydi. BIM’ın araştırmasında toplamda 8 bin 270 gibi yüksek oranda kişiye anket soruları yöneltildi.Ve bu 8 bin 270 kişiye, tasvir edilen kişi gelip aileden biriyle evlense bundan hoşlanıp hoşlanmayacakları soruldu. Bunlardan 7 bin 300’ü soruları cevaplandırdı.
“MÜSLÜMANDIR” BİLGİSİ, OLUMSUZ BAKIŞ AÇISI İÇİN YETİYOR
Focus dergisi bu noktada, “Araştırma gösterdi ki; toplumda, birçoğumuzun itiraf edeceğinden daha ileri derecede ırkçılık yaygın.Bir kişinin adı İbrahim mi, yoksa Stefan mı olduğu fark etmiyor. Soru yöneltilen kişi, var sayılan kişiyi düşündüğünde şu sonuçlar göze çarpıyor: ‘Müslümandır’ bilgisi, ona karşı negatif, olumsuz bakış için yeterli oluyor. Soru sorulanların yüzde 30’u, bu kişinin aileden biriyle evlenmesine hoş bakmayacağını bildiriyor.Bahse konu olan kişinin adı İbrahim mi, yoksa Stefan mı olduğu, lise bitirmiş yada huzurevinde çalışmalar yapıp yapmadığı hiç fark etmiyor. Tüm bunlar, olumlu bir tutum yönünde bir değişikliğe neden olmuyor” dedi.
STEFAN MÜSLÜMANSA ONA İBHARİM’DEN DAHA OLUMSUZ BAKILIYOR
Araştırmaya göre, Hıristiyan erkek deneklerde, “İbrahim” adının, o kişi “Stefan”la aynı sıfatları taşıyan biri bile olsa olumsuz etkiler bırakıyor. Ancak söz konusu olan Stefan ise ve Stefan’ın Müslüman bir kişilik olduğu tasvir edilirse, İbrahim’e karşı hissedilen olumsuz duygulan Müslüman Stefan’da üçe katlanıyor.Üstelik Stefan’a karşı bu olumsuz duygu ve tutumları, onun üst düzey bir eğitime sahip olması veya sosyal çalışmalar yapan yardım sever biri olması da değiştirmiyor. Uzmanlar bu noktada, din değiştirenlerle ilgili olumsuz imajın büyük rol oynadığı görüşünde.BIM’ın araştırması, toplumun, uyumda ilerlemiş kişilere karşı tutumunda bile isim ve kökenin belirleyici olduğunu gösterdi. Uzmanlar bu durumun, topluma entegre olmuş başarılı bir Müslümanla ilgili bile olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekiyor.KÖLN – ZAMAN