Darbe girişiminin ertesi günü Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı rehin alındığı Akıncı Üssü’nden Çankaya Köşkü’ne götüren pilot albay Uğur Kapan’ın ifadesi ortaya çıktı.
Kapan ifadesinde Gülen Cemaati’yle ilişkisinin olmadığını öne sürerken, dönemin Kara Havacılık Okulu komutanı tuğgeneral Ünsal Coşkun’un, 14 Temmuz günü mesai sonrası kendisinin de arasında bulunduğu bir grubu çağırarak, “Yarın sabotaj ihtimali var, ekibini oluştur. Helikopterlerin kaçırılması gerekiyor. Yarın akşam uçuş faaliyeti olacak”dedi.Darbe girişimi sırasında karargahında rehin alınıp Akıncı Üssü’ne götürülen Akar, 16 Temmuz günü şu anda tutuklu bulunan Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli’yle birlikte Çankaya Köşkü’ne gitmişti.
Akar, kendisine Akıncı Üssü’nde Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’le telefonda görüşme teklifi yapıldığını, ancak terslediğini anlatmış, Dişli ise ifadesinde “FETÖ ile ilgili sorulan soruyu bir hakaret kabul ederim. Ben mağdurum. Ben devletin tarafıyım” demişti.
‘Akıncı Üssü’nde 16 pilot buluştuk’
Habertürk’ün, haberine göre Kapan ifadesine şöyle başladı: “Helikopter ve uçak pilotuyum. Kara Havacılık Okul komutanımız tuğgeneral Ünsal Coşkun, 14 Temmuz’da mesai sonrası bizi yanına çağırdı, ‘Yarın sabotaj ihtimali var, ekibini oluştur. Helikopterlerin kaçırılması gerekiyor. Yarın akşam uçuş faaliyeti olacak. Gece 23.30 sularında buluşacağız. Faaliyet gece 02.00 sularında olacak’ dedi. Bunun üzerine ben Mustafa Cin albay ile başçavuş Kadir’i ekibime dahil ettim.”
Buluşma saatinin erkene çekildiğini ve saat 20.20 sıralarında 10 tane Sikorsky helikopterinin bulunduğu aprona geldiğini anlatan Kapan şöyle devam etti: “
Helikopterlerin saat 23.00 sularında ikişerli gruplar halinde uçmaya başladığını anlatan Kapan, helikopterlerin kime ve nereye ateş ettiklerini bilmediğini ve bombalama olunca durumun farkına vardığını belirtti.
‘Suçsuzum’
Pilot Albay şöyle devam etti: “Uçmamak için elimden gelen gayreti gösterdim ve sabaha kadar uçmadım. Akıncı’ya gelen helikopterlerimizden beşi isabet aldı. En son üçü sağlam kaldı. F-16 uçakları da uçmaya başladılar ancak hangi pilotun kullandığını bilmiyorum. Gece 03.45’te Eskişehir Hava Üssü’nden F-16’lar geldi. Çankaya Köşkü’ne genelkurmay başkanını bıraktıktan sonra, yanında bir tümgeneralimiz vardı. Kendisine ‘Burada mı kalalım?’ diye sordum, ‘Hayır gidin, Akıncı’ya döneceksiniz’ dedi. Akıncı’ya uçağın kontrolünde giderken, bizi zorunlu olarak Etimesgut’a indirdiler. Genelkurmay başkanı, benim Akıncı’ya gitmeme engel oldu. Daha sonra merkez komutanlığı bizi polislere teslim etti. Suçsuzum.”
Akıncı Üssü’ne gelen askerler arasında ‘Atakanlar’ isimli WhatsApp grubu kurulduğunu aktaran Kapan, kendisinin uçuş yapmadığını, sadece hava üssünde koordinasyonu sağladığını anlattı.
‘Bize ateş açmamasını söyledik’
Kapan şöyle devam etti: “Gece saat 03.00’te harekâtın başarıyla sonuçlanmayacağı anlaşılınca Akıncılar’da panik başladı. Sabah 07.00 civarında genelkurmayın aracı çok hızlı biçimde geldi. Ben de koşarak yanına gittim. Uğur amiral‘Helikopterle hızlıca çıkar beni buradan’ dedi. Ben de ikinci pilotum ve başçavuşumla helikopteri hazırladım. Akıncı Üssü’nde rehin bulunan Akar’ı ekibimle birlikte kurtarıp Çankaya Köşkü’ne bıraktım. Benim kodum da Hakan 01’dir. Kayıtlara bakıldığında ne zaman, nerede uçtuğum görülecektir. BHM ile temasa geçip ‘VIP kod 4’ diyerek genelkurmay başkanını tahliye ettiğimizi, bize ateş açmamasını söyledik. Helikopterde genelkurmay başkanı dışında bir de tümgeneral (Mehmet Dişli) vardı. Bütün uçuşumuz boyunca, Çankaya Köşkü’ne gidişimizde F-16 uçağı eşlik etti.”
‘Said Nursi’nin kitaplarını okudum’
Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’i medyadan tanıdığını, ancak‘talebesi’ olmadığını söyleyen Kaplan, “Cemaatçi ağabeyim yoktur. FETÖ’cü değilim. Gülen’in kitaplarını okumadım ancak Said Nursi’nin kitaplarını okudum. ‘Okuyucular’ olarak bilinen grupla birkaç kez Malatya’da görev yaparken sohbetlerine katılmışlığım vardır” dedi.