Avustralya son günlerde, Abbott Hükümeti’nin Anayasa da yapacağı ırkçılıkla ilgili muhtemel bazı yasal değişiklikleri konuşuyor. Federal Hükümet, ifade özgürlüğüne daha fazla serbestî;yet hakkı kazandıracağı düşüncesi ile 18C, 18B, 18D ve 18E gibi, Irk Ayrımcılığı ile ilgili maddeleri yürürlükten kaldırma da kararlı. Ancak daha geç değil. Toplum olası değişiklik ile ilgili itiraz etme ve fikir belirtme hakkına sahip. Federal Hükümet, önerilen değişiklikler ile ilgili toplumun görüşünü öğrenmek için 30 Nisan’a kadar yapılacak itirazları değerlendirecek. NSW Toplum İlişkileri Komisyonu CRC, yapılacak değişikliklerin toplumda nefret söylemlerine zemin hazırlayacağı endişesini taşıyor.
Hatırlanacağı üzere; önceki hafta da NSW İşçi Partisi Lideri John Robertson, bu tartışmalar ile ilgili olarak etnik medyayı Eyalet Parlamentosu’na davet etmiş ve burada bir kaç gölge bakanla birlikte, Avustralya’da ırk istismarının, yerinin olmadığına dikkat çekmişti. Evet endişeler yerinde ve haklı. Söz konusu maddelerin değiştirilmesi ile birlikte nefret ve hakaret söylemleri, toplumda rahatça dile getirilecek, böylece hoşgörü, uyum ve çokkültürlü ortamın huzuru kaçırılmış olacak. Hatta Federal Adalet Bakanı George Brandis “Avustralyalıların dar görüşlü, yobaz olmaya da hakkı” var diyerek, güya bu maddeler yürürlükte olduğu sürece, insanların özgürce konuşamayacağını beyan etmişti. Brandis, 2011 yılında Federal Gölge Adalet Bakanı iken The Australian Gazetesi’nde kaleme almış olduğu yazıda da, yine aynı şekilde ifade özgürlüğünü kısıtladığından dolayı özellikle 18C maddesinin kaldırılmasından yana fikir belirtmişti. Bu nedenle, özellikle toplum kuruluşlarımıza burada büyük bir görev düşüyor. Göçmen toplumun Canberra’ya kesin ve keskin bir mesaj göndermesi faydalı olur kanatindeyim. Bu nedenle, 30 Nisan tarihine kadar yapılacak itirazlar ve görüş bildirimleri hayati önem taşıyor.
Peki, özellikle Irk Ayrımcılığı ile ilgili yasa maddesi 18C nedir? Bu madde neleri içeriyor? Bu sorunun cevabına geçmeden önce, asıl Avustralya’da çokkültürlülüğe toplumun uyum, huzur ve ahengi için verilen emeklere vurgu yapmak istiyorum. Daha geçen ay Avustralya’da çokkültürlülük ayı ilan edilen Mart ayında, toplumun kültürel çeşitliliğe saygısı, birbirleri ile ahengi ve uyumu kutlamaları yapıldı. Her yıl daha fazla önem kazanan bu kutlamalara eyalet hükümetleri de önemli katkılarda bulunarak, destek oluyor. Farklı kültürlerin birbirlerinden öğreneceği çok şey var aslında. 1965 yılında beyaz Avustralya politikasının kalkması ve 1966 yılından itibaren Avustralya’ya başka ülkelerden insanların gelmeye başlaması ile birlikte kültürel çeşitlilik daha fazla önem kazanmaya başlamış. 2015’li yıllara gelindiğinde de Federal Hükümet, göçmen toplumun ihtiyaçlarına duyarsız kalmamış ve dönemin Başbakanı Malcolm Fraser tarafından ilk defa kültürel çeşitlilik, ‘Hükümet politikası’ olarak benimsenmişti. Zamanla yapılan ve atılan olumlu çabalar sayesinde artık toplumumuz, kültürel çeşitliliği benimseyen, koruyan ve ona saygı duyan bir toplum haline geldi. Ancak bu arada tabii ki, çatlak sesler de gelmiyor değil. Her ne kadar azda olsa toplum ahengini zedeleyecek seslerdi, bunlar. Yılın Avustralyalısı seçilen Aborjin Rugby oyuncusu Adam Goodes, kendisine de trübünlerden ırkçılık yapıldığı için Avustralya’da ırkçılık yapanların olduğunu ve ayrıca ırkçılığa açık olduğundan dolayı ülkenin anayasasını da eleştirmişti. Zaten bu haliyle bile eleştirilen Anayasa, şimdi fırsatçılara daha kolay ırkçılık yapma imkanı tanımış olacak. Avustralya gibi, bir çok farklı kültürün bir arada uyum içerisinde yaşadığı ve bu konuda dünyaya örnek olan ülkede, kültürel çeşitliliğin heba edilmemesi, zarar görmemesi çok önemli. O zaman biz ifade özgürlüğü adına değiştirmeye çalıştığımız yasalarla, kendi ayağımıza kurşun sıkmış olmuyor muyuz?
Yukarıda bahsi geçen ve hükümetin değiştirmek istediği ilgili yasa maddesi 18C’ye gelince… Söz konusu madde de, bugün yasak olan birisini rencide etme, hakaret etme ve küçük düşürme gibi ifadeler kaldırılacak, sadece gözdağı vererek korkutmak ifadesi yerini korumuş olacak.
z.polat@yepyeni.zamanaustralia.com.au