• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home AMERİKA

ABD başkanlık seçimlerinin ilk sonuçları açıklandı: Clinton önde

Kasım 9, 2016
in AMERİKA, Genel Gündem
1
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

ABD Başkanlık seçimi için nefes kesen yarış devam ediyor. Hillary Clinton ve Donald Trump’ın yarıştığı seçimlerde, Doğu Yakası’ndaki eyaletlerden sonuçlar gelmeye başladı… Peki ABD başkanlık seçimlerinde son durum ne? İşte tüm son dakika gelişmeleri ile ABD başkanlık seçiminde son durum!

ABD seçimlerini kimin kazandığı sorusu saatler sonra yanıtını bulacak. ABD’nin ve dünyanın geleceğini etkileyecek bu seçimlerde oy verme işlemi sürüyor.  Bazı eyaletlerde ise sandıklar kapandı ve sayılan oylar açıklanmaya başladı. ABD’nin yeni başkanı Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump mı yoksa Demokrat Parti adayı Hillary Clinton mı olacak? İşte kritik seçimlerle ilgili  son dakika gelişmeleri…

DAKİKA DAKİKA  ABD BAŞKANLIK SEÇMİ

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Beyaz Saray yakınında silahlı saldırı: İki ulusal muhafız vuruldu

Gece kulübündeki ‘Külahlı Haşhaşi’ye, Seyit Rıza’nın cevabı!

79 yıl sonra Washington’da bir ilk: Şara Trump ile Beyaz Saray’da biraraya geldi

03.05: CNN‘in haberine göre, Indiana ve Kentucky eyaletlerinde seçimi Trump kazandı. Vermont eyaletinde ise kazanan Clinton oldu. Eyaletlerde seçimleri kazanan adaylar, bu eyaletlerdeki tüm seçici delegeleri de topluyor. Böylece Trump; Indiana’da 11, Kentucky’deki 8 seçici delege kazanmış oldu. Clinton ise Vermont’ta üç delege kazandı. 270 delegeye ulaşan aday, ABD’nin yeni başkanı olacak.

03.00: Şu ana kadar altı eyalette; Georgia, Kentucky, Vermont, Indiana, Güney Carolina ve Virginia’da sandıklar kapandı. Oyların sayımına geçildi.

02.45: Indiana eyaletinde sandıkların yüzde 4’ü açıldı. Trump’a destek yüzde 67, Clinton’a destek yüzde 28. Cumhuriyetçi Parti eğilimli Indiana’da, 2012’deki seçimlerde Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, yüzde 54.1’e yüzde 43.9 ile Demokrat rakibi Barack Obama’yı geride bırakmıştı.

02.43: Kentucky eyaletinden sonuçlar gelmeye başladı… Oyların şu ana kadar sadece yüzde 6’sı sayıldı. Buna göre; Trump’a destek yüzde 66, Clinton’a destek ise yüzde 29. Kentucky’de 2012 seçimlerde, Cumhuriyetçi aday Romney, Demokrat rakibi Obama’ya yüzde 22.7 fark atmıştı.

02.00: CNN’in yayımladığı sandık çıkışı anketlerine göre; seçmenlerin yüzde 54’ü Clinton’a olumsuz bakıyor. Trump’a olumsuz yaklaşanların oranı ise yüzde 61. Clinton’a olumlu bakan seçmen yüzde 44 çıkarken, bu oran Trump için yüzde 37’de kaldı.

01.30: CNN’in sandık çıkış anketlerine göre, seçmenin sadece yüzde 40’ı Clinton ya da Trump’ın kendilerini heyecanlandırdığını belirtiyor. Oy kullanan seçmenlerin yüzde 54’ü ise Barack Obama’nın ABD başkanı olarak çıkardığı işten memnun. Buna karşın seçmenin yüzde 70’i hükümetin politikalarından memnun değil ya da kızgın.

ABD’deki sandık çıkış anketleri, 50 eyaletin 28’inde seçim günü erken saatlerde oy kullanan seçmenlerle yüz yüze yapılan mülakatlar ve geçtiğimiz günlerde tamamlanan erken oy verme işlemi sürecinde oy kullanan seçmenlerle telefon üzerinden yapılan görüşmelere dayanıyor.

01.15: ABD’de oy kullanma işlemleri devam ederken ülkenin farklı bölgelerinde vatandaşların oy kullanma sırasında çeşitli problemlerle karşılaştığı belirtildi.ABD basınında yer alan bilgilere göre, Virginia eyaletinin bazı bölgelerinde makinelerde yaşanan teknik sıkıntı sebebiyle seçim merkezlerinin önünde çok uzun kuyruklar oluştu. Kuzey Carolina’nın Durham bölgesinde ise bilgisayarlarda yaşanan sorundan dolayı kağıt kalem kullanıldığı bildirildi.

00.10: Seçim günü yapılan Reuters/Ipsos anketinin sonuçları açıklandı. Buna göre, ankete katılanların yüzde 75’i, “ülkeyi zengin ve güçlüden geri alacak güçlü bir lider” istiyor.

23.30: Trump’ın seçim ofisi ayrıca, Nevada eyaletindeki erken oy kullanma sürecinin son gününde Las Vegas kentindeki bazı seçim sandıklarının normalden iki saat fazla açık kaldığı gerekçesiyle eyalet mahkemesine şikayette bulundu. Ancak Reuters’ın haberine göre, Nevada mahkemesi, Trump’ın seçim ofisi tarafından yapılan şikayeti reddetti.

Trump ise seçim sloganı olan ‘Amerika’yı yeniden güçlü yapalım’ı hatırlatır şekilde “Bugün Amerika’yı yeniden güçlü yapalım’ diye yazdı.

16.07: Hillary Clinton ve eşi Bill Clinton evlerinin bulunduğu New York’un Chappaqua bölgesinde oylarını kullandı. Demokrat başkan adayı oyunu kullanırken, “Eğer seçilecek kadar şanslıysam, elimden gelenin en iyisini yapacağım” dedi.

15.30: Demokrat Parti’nin başkan yardımcısı adayı Tim Kaine, ABC’de yayınlanan Good Morning America programına verdiği röportajda; Florida, Ohio, Pensilvanya ve Kuzey Carolina gibi eyaletlerin kazanılmamasının büyük önem taşıdığını söyledi. Memleketi Virginia’da oy kullanan Kaine, “Bu dört eyaletten birini alırsak, Hillary’nin başkan olacağını düşünüyorum” dedi. 

14.00: ABD’nin doğusundaki dokuz eyalette oy verme işlemi yerel saatle 06.00’da başladı. Sandıkların oy verme işlemi için TSİ 14.00’da açıldığı dokuz eyalet şöyle: Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont ve Virginia.

İLK SANDIKLARIN SONUÇLARI

ABD’deki kritik başkanlık seçimlerinde ilk sonuçlar, Dixville Notch köyünden geldi. Sadece sekiz seçmenin bulunduğu köyde kazanan, Demokratların adayı Hillary Clinton oldu. Ancak aynı eyaletteki diğer iki kasabadan gelen sonuçlar eklendiğinde; Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Clinton’ı geçti.

22.30: Amerikan televizyonu Fox News’a telefonla bağlanan Trump, çarpıcı bir iddiada bulundu.Reuters’ın haberine göre Trump, “çeşitli seçim merkezlerindeki oylama makinelerinin, Cumhuriyetçilere verilen oyları Demokratlara verilmiş gibi değiştirdiğine dair sorunlar olduğu yönünde balerler” aldıklarını söyledi.Trump bunun üzerine gelen “Yani sizce seçimler bu gece bitmez mi?” sorusuna, “Ne olup bittiğine bakmam lazım” diye yanıt verdi.

21.45: Donald Trump’ın oğlu Eric Trump, babasına oy verdiği seçim pusulasını Twitter hesabından paylaşması üzerine, seçim kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tepki gördü.

Eric Trump, sandık başında pusula fotoğrafı çekip Twitter’dan paylaşarak seçim kurallarını ihlal etti. Attığı tweet’te, oy pusulasının fotoğrafının yanı sıra “Babam için oy vermek inanılmaz bir onur. Kendisi ABD için müthiş işler yapacak” yazılı mesajı paylaşan Eric Trump, kamuoyunda tepki çekti. Eric Trump, tepkilerin ardından tweet’ini sildi.

New York yasalarına göre, seçmenlerin herhangi bir aday adına sandık başında propaganda yapmaları yasak. Yasalara göre, adaylardan biri adına sözlü, yazılı şekilde ya da herhangi bir simgeyle propaganda yapabilmek için sandık bölgesinden en az 30 metre uzaklıkta bulunmak gerekiyor.

20.30: Almanya Başbakanı Angela Merkel, Demokrat aday Hillary Clinton’a üstü kapalı destek verdi. Almanya’nın ilk kadın lideri, Norveç tarihinin ikinci kadın başbakanı olan Erna Solberg’in yanında yaptığı açıklamada, Clinton’ın seçilmesinin, dünya liderleri arasındaki kadın-erkek dengesine olumlu katkı yapacağını söyledi.

19.45: Trump’ın oy kullandığı seçim merkezininin önündeki bazı seçmenler Cumhuriyetçi adayı protesto etti. Bir seçmen elinde “Hayvan katili Trump” yazılı döviz taşırken, bir grup seçmen de Trump seçim merkezinden ayrılırken, “New York, senden nefret ediyor” diye bağırdı.

19.00: Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Manhattan’ın Midtown bölgesindeki seçim merkezinde oyunu kullandı.

18.45: SON ANKETTEN CLİNTON ÇIKTI

Seçim gününden hemen önce yapılan Reuters/Ipsos anketinin sonucu açıklandı. Buna göre, Clinton yüzde 44’e yüzde 39 ile Trump’ın beş puan önünde. Anket, Clinton’ın Trump’ı yenme ihtimalini yüzde 90 olarak ortaya koyarken, Demokrat adayın 538 seçici delegeden 303’ünü alacağına işaret etti. Ankete göre Trump ise 235 delege kazanabilecek. Adayların, ABD başkanı olabilmeleri için 270 delege kazanmaları gerekiyor.

18.00: ABD’nin Batı yakasındaki California, Idaho ve Nevada eyaletlerinde de sandıklar açıldı ve seçmenler oy vermeye başladı. 

17.00: ABD’nin ‘Central Time Zone’ bölgesindeki eyaletlerinde oy verme işlemi başladı. Böylece oy verme işleminin başladığı eyalet sayısı 23’e yükseldi. 

16.30: Clinton ve Trump Twitter hesaplarından birer mesaj paylaştı. Clinton, Bugün seçim günü ve sandıklar resmen açıldı. Ne zaman oy vereceksiniz?” diye yazdı ve hala nerede oy kullanacağını bilmeyen seçmenler için bir link paylaştı.

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Alman Bakan’dan AKP iktidarına sert tepki: Muhalifler ve iltica hukuku bulunan herkes ülkemize ilticeda bulunabilir

SONRAKİ HABER

Siber saldırıyla, Avusturalya’nın kan haritası çalındı!

BENZER HABERLER

Beyaz Saray yakınında silahlı saldırı: İki ulusal muhafız vuruldu
AMERİKA

Beyaz Saray yakınında silahlı saldırı: İki ulusal muhafız vuruldu

Kasım 27, 2025
3S rejimi: Sömüren, Semiren ve Söven rejimi!
AMERİKA

Gece kulübündeki ‘Külahlı Haşhaşi’ye, Seyit Rıza’nın cevabı!

Kasım 13, 2025
79 yıl sonra Washington’da bir ilk: Şara  Trump ile Beyaz Saray’da biraraya geldi
AMERİKA

79 yıl sonra Washington’da bir ilk: Şara Trump ile Beyaz Saray’da biraraya geldi

Kasım 10, 2025
Yarın tahliye olacaktı: Cezaevinde kalp krizi geçiren KHK’lı polis, vefat etti
Genel Gündem

Yarın tahliye olacaktı: Cezaevinde kalp krizi geçiren KHK’lı polis, vefat etti

Ekim 7, 2025
Erdoğan, Trump’la görüşme karşılığı: 50 milyar dolarlık ticaret
AMERİKA

Erdoğan, Trump’la görüşme karşılığı: 50 milyar dolarlık ticaret

Eylül 26, 2025
Parmağıyla Erdoğan’ı işaret eden Trump : Hileli seçimleri herkesten daha iyi bilir
AMERİKA

Parmağıyla Erdoğan’ı işaret eden Trump : Hileli seçimleri herkesten daha iyi bilir

Eylül 26, 2025
  • All
  • Manşet
Saray Yargısı’nın Denizli T Tipi Cezaevindeki zulmü: Av. Süleyman Yıldırım bu hale gelene kadar tahliye edilmedi
Manşet

Rejim Yargısı, ölüm döşeğinde tahliye edildi: Cezaevinde kanser olan Av. Süleyman vefat etti

by adminzaman
Aralık 8, 2025
0

Bir bacağını cezaevinde kaybetti, kanser ilerledi, doktor raporlarına rağmen tahliye edilmedi. “Cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen geri gönderildi. Ölüm döşeğinde serbest...

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

Aralık 8, 2025
NSW ve Queensland’dan uyarı: Isı dalgası ve kavurucu sıcaklar tehlikeli boyutta

NSW ve Queensland’dan uyarı: Isı dalgası ve kavurucu sıcaklar tehlikeli boyutta

Aralık 8, 2025
Avustralya’dan göçmen reformuna neşter: Daha adil, daha hızlı, doğru kapıları doğru insanlara açılacak

Avustralya’dan göçmen reformuna neşter: Daha adil, daha hızlı, doğru kapıları doğru insanlara açılacak

Aralık 8, 2025
Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti

Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti

Aralık 8, 2025
Sınırsız kontenjan

Kore, Açe ve dünden bugüne dostluklar!

Aralık 7, 2025

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM