15 Temmuz’dan bugüne kadar tutuklananların sayısı 45.000 kişiyi geçti. Zulüm o kadar büyük ki Ahmet Taşgetiren’in deyimi ile Anadolu’da ateş düşmeyen ocak kalmadı. Hayrettin Karaman da son yazılarında, tutukluluğun tedbiren verildiğini bir an önce masumların haklarının verilmesi gerektiğini belirtti.
Gel görelimki “Bağımsız” Türk Yargısı bir “tedbir” olarak tutukladığı Anadolu insanının tahliyesine karar veremiyor.9 Eyül 2016 günü Iğdır’da gözaltına alınan servis şöförü Menap Aras 23 Eylül 2016 günü tutuklanıp Kars Cezaevine kondu.
Ancak Menap Aras’ın tutuklanması ailesi için yıkım oldu. Aras’ın ilik kanseri bir kız çocuğu bulunuyor. Genç kız tedavi için okulunu bıraktı. Tedavi için haftada iki defa Erzurum’a gidip geliyor. Ancak aile genç kızın yurtdışından gelen ilaçlarının da masrafını karşılamakta zorlanıyor. Ayırca Menap Aras tutuklandıktan sonra, prim borçlarının ödenememesi nedeni ile sosyal güvence ile ilgili sıkıntılar olduğu da ifade edildi.
Aras ailesinin yaşadığı zorluklar kanser hastası kızlarının tedavisi ile sınırlı değil. Bel fıtığı rahatsızlığı olan Menap Aras’ın hastalığı cezaevinde ilerleyerek vücudunun sol tarafı felç oldu. Aras bu durumu sebebi ile günlük ihtiyaçlarını gideremez duruma geldi. Öyleki cezaevinde koğuşun alt katında bulunan tuvalete gidemez hale geldi. Bu zaman zarfında 10 kilo kaybetti.
Menap Aras’ın rahatsızlğı ertelenemez hale gelince 3 Şubat 2017 günü acil olarak Erzurum’a sevk edildi. 4 Şubat Cumartesi günü acilen ameliyata alınan Aras’ın müdahalesi 6 saat sürdü. Doktorlar ailesine “Bu kadar dayanması mucize, fıtık omuriliği sarmış. Biraz daha geç kalınsaydı bacağını kesmek zorunda kalabilirdik” cümlesi ile vahim tabloyu çizdiler.
Doktorlar Menap Aras’ı ameliyattan 4 gün sonra, “çelik korse takacak, ranzada yatmayacak, klozet kullanacak, merdiven çıkmayacak, 1 ay yolculuk yapamaz” raporları ile taburcu ettiler. Ancak bu şartlara rağmen tutukluğuna devam kararı verilen Menap Aras hastaneden taburcu edilip Erzurum Cezaevine konuldu.6 gün önce ağır bir belfıtığı ameliyatı geçiren Menap Aras’ın Erzurum Cezaevinde öz bakımını nasıl yaptığı, yapıp yapmadığı, cezaevinde revirde sağlık yardımı verilip verilmediği bilinmiyor.
Hal böyle olunca kanunlara göre tedbir olan tutuklamanın insanları cezalandırmak için kullanılan bir araç olduğu net bir şekilde anlaşılıyor. İnsanlar yargılama sonunda beraat etseler dahi sağlıklarını ve hatta yaşamlarını kaybetmiş oluyorlar.