Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, gazetecilerin Bilim-İnovasyon Liseleri (eski adıyla Kazak-Türk Liseleri ) ile ilgili sorusunu değerlendirirken, Kazakistan’ın eğitim kurumlarının faaliyetlerine dışarıdan herhangi bir müdahaleye izin verilmeyeceğini açıkladı.
Mecliste Kazakistan’ın 2017-2018 yılları arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyeliği ve dışişleri bakanlığının politikları hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Abdrahmanov, KTL’nin rebranding yapılarak isim değişikliğine gittiğini doğruladı ve Bilim-İnovasyon Liseleri’nin Kazakistan’da onaylanan müfredat programına göre eğitim faaliyeti yürüttüğünü bildirdi. Okulların tamamen yerel makamların gözetimi altında olduğunu belirten Kazakistan Dışişleri Bakanı, “Biz Kazakistan’da bulunan eğitim kurumlarına hiçbir şekilde dışarıdan müdahale edilmesine müsaade etmeyeceğiz.” ifadesini kullandı.
KAZAKLAR, TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİNİN AÇIKLAMASINA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Daha önce, Türkiye Cumhuriyeti Kazakistan Büyükelçisi Nevzat Uyanık, 2 mart’ta yaptığı açıklamada Kazakistan’da faaliyet gösteren eski adıyla Kazak-Türk Liseleri’nin idaresinin T.C Milli Eğitim Bakanlığı’na devredileceğini açıklamıştı.Toplumda büyük tepki gören Uyanık’ın açıklamaları üzerine Kazakistan Eğitim Bakanlığı, 6 Mart’ta yaptığı açıklamayla söz konusu okulların Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakalığı’nın idaresine verilmeyeceğini resmen duyurmuştu.
VELİLERDEN NAZARBAYEV’E MEKTUP
Kazakistan’da çeyrek asırdır eğitim faaliyetlerinde bulunan eski ismi Kazak-Türk Liseleri yeni ismi Bilim-İnovasyon Liseleri (BİL) velileri Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e açık bir mektup yazdı. Öğrenci velileri Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e yazdıkları mektupta, Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçisi Nevzat Uyanık’ın bu okullar ile ilgili olarak zaman zaman yaptığı asılsız açıklamalardan rahatsız olduklarını belirttiler. Büyükelçi Nevzat Uyanık’ın, 2 Mart tarihinde yerel bir haber ajansına verdiği röportajda, Bilim-İnovasyon Liseleri hakkındaki açıklamalarının kendilerini çok üzdüğünü ve büyük endişeye sevk ettiğini vurgulayan veliler: “Barış ve dostluğun altın beşiği olan Kazakistan’da, böyle tahrik edici bir olayın yaşanması bağımsız memleketimizin iç meselesine direk olarak karışmaktır. Türk Büyükelçisi bu hareketi ikinci defa tekrarlanmaktadır.Eğitim yılının başında yine aynı durum söz konusu olmuş ve toplumun tepkisine neden olduğu kendinizin malumudur.” ifadesini kullandılar.
ÇEYREK ASIRDAN BERİ HİZMET EDEN ÖĞRETMERLERİ HİMAYE EDİLMESİNİ ARZU EDİYORUZ
Büyükelçinin açıklamalarının yersiz olduğuna dikkat çeken veliler, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’den çeyrek asırdır Kazakistan’da çalışan ve gençlik yıllarını bu ülkede geçiren öğretmenleri himaye etmesini istedi. Mektupta ayrıca, Büyükelçinin bu okullar ile ilgili olarak yaptığı her açıklamasının anne-babaları rahatsız etmekle birlikte, çocukların başarısına olumsuz etki ettiğinin de altını çizen veliler, Nazarbayev’den bu konuda kendilerine yardım etmesini talep ettiler. Stephaber.com